Sunt 18 ani de la moartea rapsodului Nicolae Sulac

08 Aprilie 2021 08:49 322 0

Astăzi, 8 aprilie, se fac 18 ani de când rapsodul Nicolae Sulac a trecut în neființă. Interpretul de muzică populară a decedat la Chișinău, în urma unui atac cerebral.

Nicolae Sulac este înmormântat în Cimitirul Central din Chișinău. La mormânt este instalat și un bust al său.

În 2007, postum, a apărut pe piață albumul "La o margine de drum" a lui Nicolae Sulac.

Nicolae Sulac s-a nascut la 9 septembrie 1936, în satul Sadîc, Județul Cahul și a fost unul dintre cei mai iubiți cântăreți de muzică populară din Republica Moldova.

De-a lungul carierei sale, interpretul a cântat șlagărele „Ce frumos mai cânta cucul”, „Tinerețe-tinerețe”, „Foaie verde magheran”, „Când tata va veni”, „Floarea lui Sulac”, doinele „Miorița” și „Doina de jale”, „În pădurea de la Prut” etc.

Activitatea sa artistică a început-o în cadrul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești, și anume în cadrul capelei corale "Doina" (1959). În 1965 Nicolae Sulac devine solist al ansamblului "Fluieraș", ansamblu care a lansat mulți interpreți de muzică populară din Moldova. În anii 70 și începutul anilor 80 concertează în calitate de solist al ansamblului "Lăutarii".

Nicolae Sulac este laureat al premiilor Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (URSS), artist al poporului al R.S.S.M. și ulterior al Republicii Moldova, cavaler al Ordinului Republicii (1992).

În anul 2002 a creat un fond de susținere a muzicii populare. Nicolae Sulac a interpretat piese exclusiv în limba română fiind aplaudat de fiecare dată de către toată sala, chiar și de cei ce nu cunoșteau limba română.

Nicolae Sulac este singurul artist de muzică populară din Moldova, care a fost înscris în Marea enciclopedie Sovietică.

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.