Ion Aldea-Teodorovici ar fi împlinit 67 de ani de la naștere

07 Aprilie 2021 10:55 372 0 Ultima modificare 07 Aprilie 2021 11:10

Ion Aldea-Teodorovici ar fi împlinit astăzi, 7 aprilie, 67 de ani de la naştere. 

Ion Aldea-Teodorovici a făcut Şcoala de Muzică „Eugeniu Coca” (astăzi Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu”), unde a studiat clarinetul, până în 1969, când se înscrie la „Şcoala medie de muzică” din Tiraspol, unde studiază saxofonul şi pe care o absolveşte în 1973. Din 1975 şi până în 1981, când devine student la Facultatea de compoziţie şi pedagogie a Conservatorului „G. Musicescu” din Chişinău, activează în cadrul formaţiei de muzică uşoară „Contemporanul” condusă de Mihai Dolgan.

În 1981 a cunoscut-o pe cea care avea să-i devină soţie, pe numele de fată Doina Marin. Cei doi au devenit, în scurt timp, părinţii unui băiat, Cristian. Soţii Aldea-Teodorovici erau promotorii unităţii naţionale şi au pledat mereu pentru cauza românească în perioada renaşterii naţionale. Aceștia au militat pentru reunirea Basarabiei cu România, pentru revenirea la limba română şi grafia latină. Ei sunt primii care în anii 90′ au cântat despre limba română, Eminescu, Suveranitate, Independenţă.

Interpretul a mai avut 2 frați, unul fiind interpretul Petre Teodorovici, iar celălalt - de la o altă mamă.

De la tatăl său, Ion a moștenit dragostea față de muzica sacră, care l-a inspirat în piesele pe care avea să le scrie mai târziu. Fratele său, Petre Teodorovici, devenit și el compozitor, a crescut mai mult în casa bunicilor, iar Ion a fost mai mult „băiatul tatei”. Dar, ca și fiul său Cristi, la numai zece ani, Ion a rămas fără tată.

În noaptea de 29/30 octombrie 1992, la orele 2.30, mașina în care se deplasau Ion și Doina Aldea-Teodorovici spre Chișinău a intrat într-un copac în apropierea localității Coșereni, la 49 de kilometri de București, România. În mașină se aflau patru persoane, șoferul și însoțitorul au scăpat fără nici o zgârietură în timp ce Ion și Doina, aflați pe bancheta din spate, au fost striviți între greutatea mașinii și copacii de pe marginea drumului. Moartea celor doi a fost percepută la data respectivă ca o tragedie națională.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.