Vocea Basarabiei, în doliu... Omul de cultură, scriitorul și publicistul Vlad Vlad Pohilă pleacă la ceruri

17 Mai 2020 11:40 535 0

Omul de cultură, scriitorul și publicistul Vlad Vlad Pohilă, Cavaler al Ordinului Republicii, s-a stins din viață la vârsta de 67 de ani. „Unul dintre ultimii titani ai renașterii naționale, Vlad Pohilă nu a fost doar un lingvist și scriitor de talie internațională, ci și un versat cunoscător al istoriei culturii și artelor, un jurnalist și traducător de excepție, o somitate a culturii basarabene, care  și-a făcut din lupta pentru limba română un ideal de viață”, se arată într-un necrolog emis de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, transmite IPN.

Numele lui Vlad Pohilă este legat de istoria celor mai selecte periodice din țară, începând cu „Glasul Națiunii”, din perioada luptei pentru independență, și terminând cu publicațiile Bibliotecii Naționale și ale Muzeului Național de Istorie al Moldovei. Cunoscător fin al istoriei culturii și civilizației est-europene, dar și a multor limbi slave și romanice, Vlad Pohilă a avut privilegiul unei viziuni de ansamblu care multora dintre noi ne este inaccesibilă și a putut înțelege adevărata amplitudine a enigmei și a miracolului istoric al poporului și limbii noastre.

„Puțini intelectuali de la noi ar putea fi catalogați drept homo universalis, Vlad Pohilă fiind unul dintre ei, veritabil polimat al cărui nume va fi cu siguranță înveșnicit în cartea de onoare a neamului. Vasta sa cultură generală, combinată cu o modestie și înțelepciune proverbiale, a îmbogățit cultura basarabeană și ne-au demonstrat cum ar trebui să arate un destin uman exemplar și un vademecum de viață pentru viitoarele generații”, se arată în necrolog.

Vlad Pohilă s-a născut la 6 aprilie 1953, în comuna Putinești, raionul Florești. A obținut licența în ziaristică, în cadrul Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova în 1975. Urmează la Moscova cursuri de muzeistică și studiul artelor în 1976, face studii de doctorat în lingvistică la Institutul de limbă și literatură al Academiei de Științe din Chișinău în perioada 1983-1987. Vlad Pohilă este prezent în topurile „Cei mai buni ziariști din R. Moldova” din 2000 și 2003. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.