Emisiunile “Forum” și “Puncte de Reflecții” sunt sprijinite financiar de:
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului- Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

S-au împlinit 110 ani de la nașterea cântăreței de operă Maria Cebotari

10 Februarie 2020 15:19 307 0 Ultima modificare 10 Februarie 2020 15:20

Astăzi s-au împlinit 110 ani de la nașterea cântăreței de operă și actriței de film Maria Cebotari, considerată una dintre cele mai mari soprane din lume în anii  ’30 și ’40 ai secolului XX, informează MOLDPRES. Maria Cebotari s-a născut la 10 februarie 1910 în orașul Chișinău.

Și-a făcut studiile la Școala normală de fete ”Florica Niță” și la Capela Metropolitană din Chișinău condusă de Mihail Berezovschi, după care a urmat Conservatorul „Unirea” din Chișinău (1924-1929).

După terminarea studiilor la conservatorul din orașul natal, a fost angajată ca actriță la Teatrul de Artă din Moscova.

În 1929 a plecat la Berlin, unde a luat lecții de canto. A debutat în 1931 la opera din Dresda în rolul lui Mimi din opera ”Boema” de Giacomo Puccini. Aici a rămas ca solistă până în 1943.

În perioada 1935-1943 a dat reprezentații și pe scena Operei de Stat din Berlin. Ulterior, a fost angajată ca solistă permanentă a Operei de Stat din Viena, unde a rămas până la sfârșitul vieții (1949).

Au fost înalt apreciate reprezentațiile sale în operele lui Mozart și Richard Strauss (care a și scris pentru ea opera “Salomeea”, în care și-a interpretat rolul inegalabil).

A luat parte și la festivalurile muzicale din Salzburg la invitațiile lui Bruno Walter și Herbert von Karajan. S-a bucurat de succes în rolul contesei din opera ”Nunta lui Figaro” de Mozart.

Maria Cebotari a cântat sub bagheta unor mari dirijori ca Fritz Bush, Arturo Toscanini, Clemens Krauss, Karl Böhm, Wilhelm Furtwängler ș.a.

La numai 24 de ani, Mariei Cebotari i-a fost conferit cel mai înalt titlu onorific (în arta dramatică) existent în  Germania și Austria din acel timp: ”Kammersängerin”.

A jucat în opt filme, turnate în Germania și Austria, alături de vedete ale cinematografului de atunci, inclusiv alături de soțul ei, Gustav Diessl.

Maria Cebotari s-a stins din viață la 9 iunie 1949 la Viena, Austria, unde a și fost înmormântată.

La 5 octombrie 2004, la Casa Cineaștilor din Chișinău a avut loc premiera filmului “Aria” de Vlad Druck, după scenariul lui Dumitru Olărescu, având ca subiect viața și opera sopranei Maria Cebotari.

În România și Italia a jucat în coproducția ”Cătușe roșii” (sau ”Odesa în flăcări”, 1942), cenzurată ulterior de autoritățile comuniste și redescoperită de curând într-o arhivă din Italia.

Întru înveșnicirea memoriei artistei, unele străzi din Dresda, Viena, Salzburg și din Chișinău îi poartă numele. Este considerată predecesoarea Mariei Callas și una dintre cele mai mari soprane din toate timpurile.

De asemenea, ca interpretă a lucrărilor lui Mozart și Strauss, este considerată inegalabilă până în zilele noastre.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.