Emisiunile “Forum” și “Puncte de Reflecții” sunt sprijinite financiar de:
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului- Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Cetatea Bender are nevoie de intervenții urgente care să asigure conservarea, experți

05 Februarie 2020 10:57 356 0 Ultima modificare 05 Februarie 2020 11:02

Cetatea Bender are nevoie de intervenții urgente care să asigure conservarea construcției.

Printre cele mai serioase probleme ale fortăreței se numără golurile rămase ziduri după descompunerea unor bârne de lemn, temelia șubredă a bastionului și starea degradată a unuia dintre turnuri.

Acestea sunt concluziile expertizei tehnice realizate de o companie italiană în cadrul unui proiect susținut de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova, transmite IPN.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării precizează într-un comunicat de presă că specialiștii au efectuat și săpături în câteva locuri pe teritoriul citadelei.

În timpul acestor lucrări, supravegheate de un arhitect de la Chișinău, au fost descoperite o monedă, două ghiulele, două străchini și două potcoave din secolele XVI-XVII, precum și mai multe fragmente ceramice din diferite perioade, care au fost transmise administrației cetății.

Proiectul de conservare a cetății va fi realizat de aceeași companie italiană. Lucrările de renovare urmează să fie efectuate de o altă societate, care va fi selectată până la sfârșitul anului în baza unui concurs desfășurat de Programul UE

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.