Emisiunile “Forum” și “Puncte de Reflecții” sunt sprijinite financiar de:
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului- Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Eveniment dedicat scriitoarei japoneze Eiko Kadono, la Biblioteca „Ion Creangă"

23 Decembrie 2019 18:57 463 0 Ultima modificare 23 Decembrie 2019 18:59

Elevi ai Liceului Teoretic „Ginta Latină” din Chișinău au aflat mai multe despre cultura și literatura japoneză în cadrul unui eveniment desfășurat la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, dedicat scriitoarei japoneze pentru copii Eiko Kadono, care la 1 ianuarie va împlini 85 de ani. Elevii au aflat care sunt piesele ce alcătuiesc un kimono și au privit și un desen animat creat în baza unei cărți semnate de Eiko Kadono, transmite IPN.

Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” și-a propus să promoveze toți scriitorii laureați ai premiului Hans Christian Andersen, a precizat Eugenia Bejan, director interimar al bibliotecii. Totodată, este și un prilej pentru copii să facă cunoștință cu literatura și cultura japoneză, în special cu cea pentru copii. În perspectivă, Biblioteca își dorește să organizeze și un atelier de animație cu un expert din Japonia.

Cultura japoneză este o cultură complexă, influențată de diverse culturi străine, a menționat, Atsutoshi Hagino, prim-secretar al Ambasadei Japoniei. De exemplu, sistemul japonez de scriere folosește caracterele chinezești adaptate. În Japonia, literatura pentru copii este foarte bogată, la fel ca și animația.

Eiko Kadono s-a născut la Tokyo. La patru ani rămâne orfană de mamă, iar tatăl ei a decis să-i acopere acest gol prin cărți, în special prin povești tradiționale, de unde și apare pasiunea pentru literatură. La 25 de ani a emigrat în Brazilia, unde s-a aflat doi ani. La întoarcere a scris povestea: „Vizitând Brazilia: băiatul Luizinio”, iar în 1985 a publicat romanul „Serviciul de livrare Kiki”, care a și fost ecranizat. Actualmente, este recunoscută ca fiind o scriitoare profesionistă pentru copii, fiind premiată cu diverse premii prestigioase în literatură. Eiko Kadono locuiește acum în orașul antic Kamakura, Japonia.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.