Emisiunile “Forum” și “Puncte de Reflecții” sunt sprijinite financiar de:
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului- Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Program executiv de colaborare culturală între Moldova și Italia pentru anii 2020-2022

19 Decembrie 2019 20:16 261 0 Ultima modificare 19 Decembrie 2019 20:18

Pe parcursul următorilor ani, Moldova și Italia vor face schimb de manuale, profesori, precum și burse de studii pentru studenții din ambele țări. Acțiunile vor fi realizate în baza primului Program executiv de colaborare culturală între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Italia pentru anii 2020-2022, semnat în marja Summitului Inițiativei Europene Centrale, transmite IPN.

Alte compartimente importante prevăzute în Program se referă la cooperarea în domenii precum cultură, artă și design; știință și tehnologie și arheologie. Este vorba și despre restaurare, conservare și protecție a patrimoniului cultural; arhive și biblioteci; informarea și colaborarea în domeniul radioteleviziunii; sport și drepturile omului.

La Summitul Inițiativei Europene Centrale, desfășurat la Roma, participă prim-ministrul Ion Chicu. Organizația marcheză 30 de ani de la fondare. În discursul său, premierul a menționat că CEI a devenit un motor interguvernamental pentru cooperarea regională între țările Europei Centrale, de Est și de Sud-Est și contribuie la fortificarea dialogului cu UE.

În cadrul vizitei la Roma, Ion Chicu a avut o întâlnire cu prim-ministrul Italiei, Giuseppe Conte. Șefii executivelor au discutat evoluția relațiilor bilaterale și oportunitățile de impulsionare a cooperării moldo-italiene.

Prim-ministrul a avut o întrevedere și cu Olivér Várhelyi, comisarul european pentru politica europeană de vecinătate și negocieri de extindere. Olivér Várhelyi a menționat că, în opinia sa, reforma justiției și transparența achizițiilor publice trebuie să fie prioritare pentru Guvern, iar UE va sprijini deplin parcursul european al Republicii Moldova.

O altă întrevedere a fost cu Andrej Plenković, premierul Croației, care începând cu 1 ianuarie 2020 va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene. Părţile au discutat oportunităţile de cooperare socială şi economică între Moldova și Croația, exprimându-și intenția de a intensifica dialogul bilateral.

 Premierul Ion Chicu a discutat și cu Ana Brnabić, prim-ministrul Serbiei. Șefii executivelor au confirmat intenția fermă de a urma parcursul de integrare europeană și de menținere a unei politici externe echilibrate, pentru a valorifica maximal eficient oportunitățile de cooperare social-economică a ambelor țări.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.