Emisiunile “Forum” și “Puncte de Reflecții” sunt sprijinite financiar de:
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului- Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Astăzi începe Postul Nașterii Domnului! Ce avem voie să mâncăm și ce nu

28 Noiembrie 2019 11:17 334 0

Creștinii ortodocși care respectă calendarul bisericesc de stil vechi intră de astăzi, 28 noiembrie, în Postul Nașterii Domnului, cunoscut ca și Postul Crăciunului. Acesta are o durată fixă, de 40 de zile, și va ține până pe 6 ianuarie inclusiv, când va fi sărbătorit ajunul Nașterii Domnului.

Solicitat de IPN, parohul Bisericii „Întâmpinarea Domnului” din cadrul Universității de Stat din Moldova, Octavian Moşin, a spus că postul este un exercițiu, nu un scop în sine. Nu trebuie asociat cu tristețea, ci mai degrabă cu pocăința. Creștinii ar fi bine să parcurgă patruzeci de zile asemenea unor trepte, prin care ar ajunge mai vrednici de sărbătoarea Nașterii Mântuitorului, menționează parohul.

Creștinii sunt îndemnați în post să se abțină de la produse de proveniență animală, de la gânduri rele, să meargă mai des la biserică și să se pocăiască. Octavian Moşin precizează că dezlegare la pește va fi în zilele de sâmbătă, duminică și de sărbătorile creștine. Dar numai până pe 2 ianuarie. Din această dată și până la Crăciun, postul devine mai strict.

Creștinii care doresc să se împărtășească o pot face la fiecare sfârșit de săptămână și în zilele de sărbătoare, când se vor oficia liturghii.

Parohul Bisericii „Întâmpinarea Domnului” mai spune că Revelionul nu are nimic în comun cu ciclul sărbătorilor creștine, este o sărbătoare laică. Dar pentru că e în perioada postului, este bine ca oamenii să o petreacă fără excese.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.