Emisiunile “Forum” și “Puncte de Reflecții” sunt sprijinite financiar de:
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului- Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Reacția primarului de Olănești, după ce monumentul dedicat eroilor grăniceri români a fost vandalizat

27 Noiembrie 2019 10:01 525 0 Ultima modificare 27 Noiembrie 2019 10:10

Asociația Obștească „Monumentum”, cea care a inițiat proiectul de restabilire a monumentului în memoria eroilor grăniceri din Olănești, a depus o sesizare, privind profanarea acestuia, Procuraturii r. Ștefan Vodă, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Agenției pentru Inspectarea și Restaurarea Monumentelor, Ambasadei României la Chișinău, Ministerului Apărării R. Moldova și Primăriei Olănești.

În sesizare se specifică faptul că primarul localității Olănești, Iurie Ostafii, a fost contactat luni, 25 noiembrie, în vederea coordonării evenimentului de inaugurare a monumentului, planificat pentru 28 noiembrie, iar acesta ar fi comunicat că nu permite asemenea acțiuni și a îndemnat organizatorii să renunțe.

Contactat de Deschide.MD, primarul Iurie Ostafii a declarant că nu a primit niciun apel, nimeni din organizatori nu a luat legătura cu el și nu a primit niciun demers pentru a solicita autorizație de organizare a evenimentului de inaugurare.  

„N-am vazut nicăieri ceva anunțuri de astea. Eu n-am avut niciun demers în adresa mea, în adresa administrației publice locale ca să se petreacă așa manifestație. Organizatorii n-au venit la mine să zică cine și cum vor să petreacă inaugurarea, ce program de lucru au și ce activitate vor să facă. De la nimeni n-am niciun demers. Am auzit de la toți că se face inaugurare, dar eu n-am niciun demers”, susține primarul.

Potrivit sesizării, primarului i s-a cerut să anunțe poliția despre actul de vandalizare, însă acesta a răspuns: „…dacă îți trebuie, depune tu, că eu nu am de gând”.

Asociația îl acuză și pe preotul din Olănești, Constantin Portărescu, că a rezervat parcul unde este instalat monumental pentru desfășurarea unor manifestări religioase, astfel împiedicând inaugurarea monumentului. Primarul Iurie Ostafii a confirmat că a primit un asemenea demers de la Consiliul Bisericesc local.

Am încercat să luăm legătura și cu preotul, însă acesta, după ce a ascultat solicitarea noastră, ne-a comunicat că nu poate vorbi în momentul de față și ne-a spus să revenim. Mai apoi, nu a mai fost de găsit la telefon. 

Contactat de Deschide.MD, reprezentantul asociației „Monumentum”, Iulian Rusanovschi, a declarat că „împotriva inscripției de pe monument, și anume a numelui căpitanului Aurelian Mihăilescu, s-a manifestat violent consilierul socialist Anatol Cucu, care a amenințat grupul de inițiativă că monumentul riscă să fie demolat, numindu-l „cizmă românească”. În schimb, Iurie Ostafii susține că pe monument nici nu trebuia să apară numele căpitanului Aurelian Mihăilescu.

„În față a fost un nume de un căpitan careva...Inscripțiile s-au făcut ilegal. Când s-a decis să se construiască monumentul, s-a permis doar inscripția ”Eroilor căzuți în primul război mondial din Olănești”. Aceștia și au fost scriși. Nu înțeleg de ce nu s-a inaugurat atunci când s-a dat în exploatare. Dar acuma apar alte inscripții pe monument”, a declarant primarul.

A.O. „Monumentum” îi suspectează de vandalizarea monumentului pe consilierii socialiști. Ostafii neagă acest fapt și spune că nu cunoaște cine a „astupat” inscripțiile de pe monument. Iulian Rusanovschi ne-a informat că pe acest caz a reacționat Ambasada României, care a solicitat informații, pentru a interveni în soluționarea problemei.

Amintim că, un monument dedicat grănicerilor români căzuți în primul război mondial, care urma să fie inaugurat pe 28 noiembrie în satul Olănești, Ștefan Vodă, a fost profanat.

Cu o reacție a venit și deputatul Octavian Țîcu, care a anunțat că va dispune inițierea unei anchete pe acest caz și spune că ar trebui să li se retragă cetățenia română celor implicați în acțiuni antiromânești. Acesta a solicitat și  reacția ministrului Educației, Cercetării și Culturii, precum și cea a conducerii raionului Ștefan Vodă și a Ambasadei României în R. Moldova.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.