Emisiunile “Forum” și “Puncte de Reflecții” sunt sprijinite financiar de:
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului- Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

(FOTO) Monumentul grăinicerilor români de la Olănești a fost vandalizat

26 Noiembrie 2019 13:44 798 0 Ultima modificare 26 Noiembrie 2019 13:51

Un monument dedicat grănicerilor români căzuți la Nistru în perioada interbelică, care urma să fie inaugurat pe 28 noiembrie în satul Olănești, Ștefan Vodă, a fost profanat. Despre aceasta anunță deputatul neafiliat Octavian Țîcu pe o rețea de socializare, informează Deschide.md.

„Monumentul dedicat grănicerilor români căzuți la Nistru în perioada interbelică, care urma să fie inaugurat pe 28 noiembrie în satul Olănești, Ștefan Vodă, a fost PROFANAT! Mai mult decât atât, primarul satului, Iurie Ostafi (cetățean român din 2014) și preotul Constantin Portărescu (cetățean român din 2009), sunt în cârdășie pentru a nu admite deschiderea monumentului la data indicată. Primul refuză să depună cerere la poliție pentru vandalizarea monumentului, cel de-al doilea a cerut să i se ofere parcul pentru manifestări imaginate pe parcursul întregii săptămâni (omul nu poate accepta că monumentul va fi sfințit de preoții Patriarhiei Române), iar împreună au declarat că nu vor admite inaugurarea monumentului”, susține Octavian Țîcu. 

Deputatul susține că va dispune inițierea unei anchete pe acest caz și spune că ar trebui să li se retragă cetățenia română celor implicați în acțiuni antiromânești.  

MONUMENTUL GRĂNICERULUI AURELIAN MIHĂILESCU A FOST VANDALIZAT. La Olănești - R. Moldova a fost restabilit anul acesta,...

Publicată de Monumentele Basarabiei Furate pe Luni, 25 noiembrie 2019

Pe o altă pagină de pe o rețea de socializare dedicată monumentelor Basarabiei se menționează faptul că monumentul ar fi fost vandalizat la indicația consilierilor socialisti, prin distrugerea tuturor inscripțiilor de pe el și aplicarea unui strat de amestec uscat pentru a mușamaliza profanarea.

„Primarul din sat refuză să sesizeze Poliția (fiind indignat că pe monument sunt trecute inițialele unui erou român - Aurelian Mihăilescu), iar preotul a confirmat că a depus cerere la Primărie pentru a impiedica manifestația, deoarece monumentul avea sa fie sfințit de un episcop din cadrul Patriarhiei Române. A FOST VANDALIZATA ȘI PLACA DIN BRONZ CU CHIPUL EROULUI”, se mai arată în postare.

La inițiativa Asociației MONUMENTUM, la Olănești, a fost restabilit anul acesta, un monument în memoria eroilor căzuți în primul război mondial și a eroului Aurelian Mihăilescu, ucis de boșlevici la 10.05.1923 în timp ce pazea hotarul Nistrului lângă pichetul de la Olănești. Ulterior, în 1933 grănicerii din Olănești ridicaseră un monument în memoria acestui grănicer, monument care a fost distrus în 1945. Mormântul Căpitanului Aurelian Mihăilescu a fost și el devastat de bolșevici.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.