Muzeul „Grünes Gewände”, supranumit și „Muzeul Comorilor”, din oraşul german Dresden a fost jefuit în această dimineață, conform unui purtător de cuvânt al poliţiei citat de AFP.

Valoarea obiectelor furate nu a fost precizată în această etapă a anchetei. Media germane relatează că ar fi vorba despre daune de cel puţin câteva milioane de euro.

Hoții au furat doar bijuterii, diamante și pietre scumpe și au lăsat neatinse obiecte mai voluminoase cum ar fi vaze sau tablouri. Prejudiciul nu a fost anunțat oficial, dar presa străină anunță că ar fi vorba de peste un miliard de euro. Acesta este calificat drept cel mai mare furt din istorie, după cel de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit anchetatorilor, un transformator electric a fost distrus în apropierea muzeului, luni, în jurul orei 5:00, pentru a se dezactiva alarmele. Hoţul sau hoţii au pătruns apoi printr-o fereastră a muzeului şi au furat bijuterii, diamante şi pietre preţioase.
Chiar dacă au deconectat energia electrică, hoții au fost surprinși de camerele de supraveghere. Deocamdată, poliția germană nu anunță alte detalii.

Sălile muzeului Grünes Gewörble (Seiful verde) au fost construite în secolul al XVI-lea. Începând din 1723, August al II-lea cel Puternic a depozitat în acest loc obiecte renascentiste sau baroce.

O parte din muzeu a fost distrusă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.