Emisiunile “Forum” și “Puncte de Reflecții” sunt sprijinite financiar de:
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului- Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

CÂND VA FI INAUGURAT BUSTUL LUI MATCOVSCHI // VIDEO

15 Octombrie 2019 20:01 383 0

Bustul poetului Dumitru Matcovschi nu fi dezvelit pe Aleea Clasicilor din Chișinău, nici până pe data de 20 octombrie, ziua când se împlinesc 80 de ani de la nașterea poetului.

Bustul urma să fie dezvelit pe 14 octombrie, de Hramul Orașului, așa cum era prevăzut în programul cultural-artistic. Evenimentul însă, a fost amânat. Contactat de Vocea Basarabiei, directorul Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor, Ion Stefăniţă, ne-a declarat că în urma unor discuții cu Direcția Construcții a Capitalei, aceștia au spus că termenul de executare a lucrărilor este 20 noiembrie, deși banii în cont pentru a finaliza lucrările îi aveau din luna iunie.

Inițial bustul trebuia să fie inaugurat de Ziua Limbii Române, pe 31 august, ulterior a fost anulat pentru 14 octombrie - Hramul Orașului. Cu două zile înainte de ziua orașului, Direcția Construcții a Capitalei a dat asigurări că nu se va reuși nici măcar de ziua poetului.

Pitrivit lui Ion Ștefăniță, bustul este gata încă din august, iar problema a intervenit când a venit vorba de executarea soclului.

 

Ștefăniță a subliniat faptul că cei de la direcția Construcții au avut un termen destul de mare pentru a finaliza lucrările și că aceștia, de fapt, nu-și îndeplinesc atribuțiile conform fișei de post.

Deși mulți s-au revoltat că Primăria nu a anunțat despre amânarea dezvelirii bustului, șefa interimară a Direcției Cultură a Municipiului Chișinău, Stela Mitriuc, a specificat pentru Vocea Basarabiei, că evenimentul a fost scos din programul și afișul pentru Hramul Orașului, cu 2 zile înainte de eveniment.

Proiectul privind edificarea bustului din bronz în memoria poetului Dumitru Matcovschi, a fost aprobat în Consiliul Municipal în luna ianuarie a anului curent. În februarie acesta a obținut aviz pozitiv de la Consiliul Național al Monumentelor Istorice și, respectiv, Hotărârea de Guvern a fost aprobată în luna aprilie. Pentru lucrările ulterioare, Primăria a alocat din bugetul municipal suma de 400 de mii de lei.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.