Emisiunile “Forum” și “Puncte de Reflecții” sunt sprijinite financiar de:
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului- Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

A fost lansat documentarul „Omorâți prin înfometare”. Film care reflectă foametea din anii 1946-1947

07 Octombrie 2019 12:15 662 0 Ultima modificare 07 Octombrie 2019 12:24

Jertfa are valoare atunci când este pusă în slujba unei idei. Tocmai de aceea, jurnalistul Vitalie Guțu și doctorul în istorie Mariana S. Țăranu au lansat filmul “Omorâți prin înfometare” – primul documentar dedicat foametei organizate din 1946-1947. O producție care vine să facă apel la responsabilitate și recunoștere națională a fenomentului foametei ca genocid împotriva umanității, potrivit Moldova9.com.

Vitalie Guțu, jurnalist, autorul filmului „Omorâți prin înfometare”, suține că acest film documentar evocă memoria victemelor acestui fenoment tragic care s-a produs în ’46-’47.
„Am lucrat la această producție aproape 2 ani de zile, cot la cot cu doamna Țăranu. Am mers în mai multe localități din Republica Moldova. Nu atât de ușor ne-a fost ca să putem să convingem supraviețuitorii foametei să retrăiască momentele de clavar, dar totuși am reușit să își spună durerea și că prin intermediul documentarului nostru, această durere să ajungă la urechile oamenilor”, a declarat Vitalie Guțu.
 
Scopul evenimentului a fost de a sensibiliza opinia publică și familiarizarea cu experimentele sovietice la care a fost supusă populația în primii ani ai celei de-a doua ocupații sovietice, dar și metodele la care au fost nevoiți să recurgă localnicii pentru a supraviețui. La finalul proiectării filmului documentar „Omorâți prin înfometare” au ținut un minut de reculegere în memoria celor care au pierit de pe urma foametei organizate din perioada 1946-1947.
 
De asemenea, organizatorii evenimentului au dat citire unui Apel adresat conducerii Republicii Moldova, prin care au solicitat să recunoască la nivel oficial existența foametei organizate din anii 1946-1947, să condamne această tragedie și să stabilească o zi în care să fie comemorate victimele foametei. Un alt Apel lansat, în cadrul evenimentului, a fost adresat Mitropoliei Basarabiei și Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove ca să dea dovadă de înțelepciune și învățătură creștină și să-și asume responsabilitatea ca împreună cu localnicii să identifice gropile comune de la marginea cimitirelor, să facă curățenie și în măsura posibilităților să ridice o cruce.
 
Filmul are o durată de 80 de minute, iar evenimentul a culminat cu depuneri de flori la piatră comemorativă instalată în memoria victimelor regimului totalitar comunist, din fața clădirii Guvernului Republicii Moldova.
 
© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.