Emisiunile “Forum” și “Puncte de Reflecții” sunt sprijinite financiar de:
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului- Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Au fost acordate Premiile Naționale 2019

26 August 2019 16:04 531 0 Ultima modificare 26 August 2019 16:08

Șase personalități marcante și un grup de patru cercetători au fost distinși cu Premiul Național în cadrul unei ceremonii festive.

Lică Sainciuc, pictor și grafician, a fost premiat pentru opera artistică, originalitate și contribuție de excepție la cultivarea valorilor estetice noilor generații prin intermediul artei vizuale. Întrebat de jurnaliști cum a fost drumul către acest premiu, pictorul a spus că „prin mărăcini spre stele”. La fel, a menționat că tinerii trebuie să răzbată și o să ajungă acolo unde își doresc.

Scriitoarea Tatiana Ţîbuleac, stabilită la Paris, a fost premiată pentru valoarea deosebită a operei literare și promovarea imaginii țării pe plan european.

Liliana Urschi, fiica umoristului Gheorghe Urschi, premiat pentru Opera Omnia, a declarat că sunt necesare emisiuni radio și de televiziune, „pentru ca publicul să cunoască oamenii iluștri ai acestui popor”.

Val Butnaru, prozator, dramaturg, a fost premiat pentru abordarea artistică originală și contribuția la dezvoltarea domeniului teatral în Republica Moldova.

Iurii Canașin, sculptor, profesor universitar, a primit Premiul Național pentru contribuția remarcabilă la dezvoltarea artei sculpturii în Republica Moldova și promovarea valorilor universale.

Grupul de cercetători format din Galina Lupașcu, doctor habilitat în științe biologice; Nadejda Mihnea, doctor habilitat în științe biologice; Larisa Andronic, doctor în științe biologice și Svetlana Smerea, doctor în științe biologice, a fost premiat pentru activitatea de cercetare și inovare în domeniul sporirii productivității și rezistenței plantelor de cultură prin biotehnologii moderne și convenționale.

Distincțiile au fost înmânate de către premierul Maia Sandu.

La concurs au fost depus 33 de dosare. Premiul Național este în valoare de 100 de mii de lei.

Premianți:

Alexei Sainciuc, pictor și grafician de carte, pentru opera artistică, originalitate și contribuție de excepție la cultivarea valorilor estetice noilor generații prin intermediul artei vizuale;

Alexandra Conunova-Dumortier, violonistă, pentru performanța interpretativă în arta muzicală violonistică universală și promovarea imaginii Republicii Moldova în lume;

Gheorghe Urschi, actor, regizor, scriitor, pentru Opera Omnia;

Galina Lupașcu, doctor habilitat în științe biologice, profesor cercetător;

Nadejda Mihnea, doctor habilitat în științe biologice, conferențiar cercetător; este

Larisa Andronic, doctor în științe biologice, conferențiar cercetător;

Svetlana Smerea, doctor în științe biologice, conferențiar cercetător, pentru activitatea de cercetare și inovare în domeniul sporirii productivității și rezistenței plantelor de cultură prin biotehnologii moderne și convenționale;

Valentin Butnaru, prozator, dramaturg, pentru abordarea artistică originală și contribuția la dezvoltarea domeniului teatral în Republica Moldova;

Tatiana Țîbuleac, scriitoare, pentru valoarea estetică deosebită a operei literare și promovarea imaginii Republicii Moldova pe plan European;

Iurii Canașin, sculptor, profesor universitar, pentru contribuția remarcabilă la dezvoltarea artei sculpturii în Republica Moldova și promovarea valorilor universale.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.