Emisiunile “Forum” și “Puncte de Reflecții” sunt sprijinite financiar de:
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului- Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Scriitorul Mihail Gheorghe Cibotaru își sărbătorește cea de-a 85-a aniversare

21 Iunie 2019 11:01 485 0

Prozatorul și publicistul Mihail Gheorghe Cibotaru, deținător al ”Ordinului Republicii”, laureat al Premiului de Stat, a împlinit vineri, 21 iunie, 85 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut la 21 iunie 1934, în satul Vărvăreuca, raionul Florești. După absolvirea şcolii medii din Floreşti (1954), urmează cursurile Facultăţii de Istorie-Filologie a Universității de Stat din Chişinău (1959). Lucrează ca redactor la ziarul „Tinerimea Moldovei”, redactor-şef adjunct la ziarul „Moldova socialistă”, redactor-şef la revista „Moldova” (1975-1994). În 1994-1996, deţine funcţia de ministru al Culturii, iar în 1997-1998 - de şef de secţie la Agenţia Informațională de Stat MOLDPRES.

A debutat editorial cu volumul de povestiri „Tăcerea pădurilor”, urmat de culegerea „Durerea liniştii” (1969). Romanul său „Semănătorii” (1974) este o pânză amplă despre transformările sociale ale satului. „Drumuri” (1984), „Pasăre călătoare” (1980), „Îndrăzneala” (1983) şi „Eclipsa” (2005) sunt alte romane care abordează probleme sociale, ecologice şi economice. În 2007 îi apare volumul de publicistică „Ministru poţi şi să nu fii”, iar în 2008 - cel intitulat „Ispite”. A semnat scenarii pentru filme artistice şi documentare: „Întâlnirea”, „Cutremurul”, „Corespondentul special”, „Hora satului” ş.a. La vârsta maturității scriitoricești, debutează și ca autor dramatic: ”Ispite teatrale” (2008) și ”Alte ispite teatrale” (2013), fiecare volum conținând câte patru piese dramatice, axate preponderent pe probleme de ordin moral.

Cu mai mulți ani în urmă, scriitorul și-a pierdut vederea. Nu a căzut însă pradă disperării, continuând să fie prezent în viața literară și cea publică. Concomitent, ajutat de soția Tamara și de feciori, a învățat o metodă proprie de a scrie cu pixul pe hârtie. Astfel, după ce vreo doi ani a înșirat gândurile pe circa 1300 de file, în 2013 a scos o carte  de tulburătoare aduceri-aminte – ”Crestături pe tulpina unui destin”.  ”Aceste memorii le-am așternut prin întunericul văzului, dar și prin lumina sufletului și ambiția spiritului de a nu-mi părăsi condeiul...”, precizează autorul pe coperta a patra a volumului. Cu adevărat, nu-și părăsește condeiul, înșirând și alte scrieri, mai ales cu caracter memorialistic.

Concomitent, i-au fost tipărite mai multe lucrări de proză sau dramaturgie, scrise anterior, unele fiind solicitate de edituri: ”Bătăușul. Un rătăcit printre străini” (microromane), ”Alte ispite teatrale” (piese dramatice), antologia ”Nuvele”, toate apărute în 2013, la Chișinău și la Iași. În 2018, i-au apărut două volume de proză intitulate ”Către voi, prin lumina întunericului”. Cele două volume cuprind texte noi scrise de autor în ultimii zece ani, de când și-a pierdut vederea.

Mihail Gheorghe Cibotaru este laureat al Premiului de Stat al RSSM (1986) pentru volumul de publicistică „Sârjoaca”, al Premiului de excelenţă al Uniunii Scriitorilor din Moldova (2008) și al Premiului ”Opera omnia” al Uniunii Scriitorilor din Moldova (2013). În 1996 a fost distins cu Ordinul ”Gloria Muncii” și în aprilie 2015 - cu ”Ordinul Republicii”, „în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite față de stat, pentru muncă îndelungată și prodigioasă în domeniul de activitate și înaltă măiestrie profesională”.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.