Emisiunile “Forum” și “Puncte de Reflecții” sunt sprijinite financiar de:
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului- Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

O pictoriță din R. Moldova a fost premiată la un simpozion internațional din Olanda

03 Iunie 2019 16:38 317 0

Artistul plastic Valeria Barbas, doctor în studiul artelor, a fost distinsă cu Premiul II pentru pictura ”Tata Steel” la Simpozionul International ”Ezels &Kwasten”, care s-a desfășurat zilele trecute în Olanda, informează MOLDPRES.

Aflat la a 18-a ediție, Simpozionul Internațional s-a desfășurat sub genericul ”Conexiuni culturale” și a întrunit artiști din Olanda, Germania, Cehia, R. Moldova și România, pe simezele expoziției fiind expuse 72 de lucrări. La gala de premiere, juriul, compus din Brigitte van den Berg, Henk Sentel și Marcella van Zanten a evidențiat 15 nominalizări, desemnând premianții: Arlet Hamel – Premiul I, (Olanda), Valeria Barbas – premiul II (Republica Moldova), Hans Goedhart – Premiul III (Olanda).

Membrul juriului Marcella van Zanten (Amsterdam) a subliniat că premiul pentru pânza ”Tata Steel” a fost conferit pentru originalitate, tehnici moderne și concept de actualitate, remarcând că lucrarea Valeriei Barbas părea a fi executată de un autor olandez.

Solicitată de MOLDPRES, Valeria Barbas a  menționat că este onorată de faptul că creația sa a fost apreciată într-o țară străină.

”Lucrarea prezentată pentru concurs – ”Tata Steel” abordează un subiect arzător pentru contextul modern, dar și pentru localitatea Wijk aan Zee din Olanda în parte, și anume – problema poluării mediului. ”Tata Steel” este cel de-al doilea mare producător de oțel din Europa, cu producție în Marea Britanie și Olanda, cu fabrici în 50 de țări și o prezență în industrie pe cinci continente. Fabrica siderurgică ”Tata Steel” din Olanda are o istorie îndelungată. Fondată încă în 1911, după o serie de transformări, în 2007 fabrica a fost cumpărată de compania Tata Steel din India. Siderurgica Tata Steel pe de o parte contribuie la încadrarea în câmpul muncii, fiind strâns legată cu dezvoltarea economică a localității, iar pe de altă parte, afectează mediul înconjurător din punct de vedere ecologic. Pentru moment, au loc o serie de inițiative din partea localnicilor care luptă împotriva fabricii”, a precizat Valeria Barbas.

img19004252

img19004252

 
© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.