Emisiunile “Forum” și “Puncte de Reflecții” sunt sprijinite financiar de:
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului- Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Un concert aniversar în memoria muzicologului Gleb Ciaicovschi-Mereșanu a avut loc la Filarmonica Națională

31 Mai 2019 13:19 392 0 Ultima modificare 31 Mai 2019 13:29

 Peste 30 de interpreți, acompaniați de Orchestra de muzică populară ”Folclor”, dirijată de maestrul Petre Neamțu, au participat la un concert aniversar, în memoria muzicologului Gleb Ceaicovschi-Mereșanu,  la 100 de ani de la naștere, care a avut loc ieri seară la Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” din Chișinău, informează MOLDPRES.

Pe scenă au evoluat discipolii regretatului muzicolog, folclorist și pedagog de la Catedra de Canto popular a Institutului de Arte ”G. Musicescu” din Chișinău (actualmente - Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice): Zinaida Bolboceanu, Victor Botnaru, Nătălița Munteanu ș.a.

Solicitat de MOLDPRES, dirijorul Orchestrei de muzică populară ”Folclor”, Petre Neamțu, Artist al Poporului, a menționat că Gleb Ciaicovschi-Mereșanu a fost un folclorist de bază al țării, care a dorit foarte mult ca în spațiul nostru să se cânte moldovenește. ”Noi tindeam să cântăm folclorul de cealaltă parte a Prutului, mai cu seamă cel oltenesc, însă el ne-a recomandat să interpretăm folclorul  din zona noastră folclorică.  A cules mult folclor. Grație lui Gleb Ciaicovschi-Mereșanu s-au păstrat multe perle folclorice, care puteau să dispară odată cu cei care îl interpretau. A cules și muzică vocală și instrumentală. La Conservator a fondat Catedra Canto popular,  pe care au absolvit-o mulți interpreți, cunoscuți astăzi în țară și peste hotare”, a subliniat Petre Neamțu.

La rândul său, cântăreața Zinaida Bolboceanu, Artistă a Poporului, a afirmat că Gleb Ciaicovschi-Mereșanu a fost o adevărată enciclopedie a muzicii noastre. ”Era un pedagog extraordinar. El n-avea niciodată manuale cu el. Veșnic umbla cu o mapă pe care la cursuri n-a deschis-o vreodată. El m-a format ca om, ca personalitate, ca interpretă”, a mai spus Zinaida Bolboceanu.

Tot aici a fost lansată cartea  ”Memorii” de Gleb Ciaicovschi-Mereșanu (1919-1999), ediție îngrijită de doctorul în studiul artelor,  profesorul universitar interimar Svetlana Badrajan.

Muzicologul, folcloristul, pedagogul, regizorul și scenaristul Gleb Ciaicovschi-Mereșanu s-a născut la 1 mai 1919 în comuna Mereşeni, raionul Hânceşti. În 1955 a absolvit Conservatorul de Stat din Chişinău, specialitatea „Muzicologie", clasa profesorului A. Gurov. A predat „Istoria şi teoria artei muzicale" la diferite şcoli din Moldova pe parcursul anilor 1956-1967 şi 1976-1979. A fost conducător artistic al Filarmonicii de Stat din Chişinău, şeful Catedrei de Folclor la Institutul de Arte „Gh. Musicescu" din Chişinău, iar din 1984 – a Conservatorului de Stat din Moldova. În anii 1973-1984 este consultant, şef al secţiei „Folclor" a Uniunii Compozitorilor din RSSM.

A cules peste 2500 de cântece şi alte creaţii populare, pe care le-a valorificat parţial în cărţile: „Doine, cântece, jocuri",  „Cântece populare moldoveneşti",  „Cântece populare contemporane" ș.a. Este autorul manualului „Literatura muzicală moldovenească"  şi a peste 200  de articole publicate în presa periodică și în publicaţiile de specialitate. În 1975 a fost distins cu titlul onorific Maestru Emerit al Artelor din R. Moldova  și în 1989 - cu cel de Artist al Poporului. S-a stins din viață la 24 iunie 1999.

img19004176

img19004176

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.