Emisiunile “Forum” și “Puncte de Reflecții” sunt sprijinite financiar de:
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului- Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Cântăreața Maria Iliuț și formația ”Crenguță de iederă” au susținut un concert la Filarmonica Națională

23 Mai 2019 14:08 827 0

Un spectacol folcloric cu genericul  ”Mândru mi-i portul și jocul”, susținut de Maria Iliuț și Ansamblul etnofolcloric ”Crenguță de iederă”, condus de ea de la Facultatea de Arte Frumoase  a Universității de Stat din Moldova a avut loc ieri seară la Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” din Chișinău, informează MOLDPRES.

În program au fost incluse mai multe piese folclorice din repertoriul formației, culese de Maria Iliuț din nordul Bucovinei: ”Busuioace nu te-ai coace”, ”Of, amar”, ”Dragă puiculița mea”, ”Mândru mi-i portul și jocul”,  ”Bucovină, ce-ai pățit?”, ”Crenguță de iederă” ș.a.

Solicitat de MOLDPRES, scriitorul academician Nicolae Dabija a menționat că pentru noi Maria Iliuț  este cântecul Bucovinei.  ”Maria Iliuț este cu adevărat o privighetoare a nordului nostru, pentru că în cântecele ei ne recunoaștem istoria, ne recunoaștem încercările prin care am trecut. Sunt cântece pline de speranțe. Aceste speranțe  sunt ca niște leacuri care tămăduie rănile neamului”,  a subliniat Nicolae Dabija.

La rândul său, cântărețul Ioan Paulencu a afirmat că Maria Iliuț și formația condusă de ea a susținut un adevărat spectacol de sărbătoare, prin care ”ne-a adus o doză de oxigen românesc”.

Colectivul studențesc “Crenguță de iederă” (conducător muzical: Ion Proca, coregraf: Nicolae Gribincea) a fost fondat de Maria Iliuț în 1990. Este laureat la diverse festivaluri naționale precum: Festivalul-concurs al obiceiurilor și tradițiilor de iarnă “Florile Dalbe”, Festivalul folclorului ostășesc, Festivalul-concurs municipal al cântecului popular pascal “Pentru tine, Doamne” ș.a. Ansamblul a evoluat în România, Ucraina, Polonia, Bulgaria, Turcia, Grecia și alte țări. Maria Iliuț a depozitat în patrimoniul etnografic al capelei folclorice „Crenguță de iederă”, diverse colinde de Crăciun, urături, plugușoare, ritualuri teatralizate, incluzându-le pe CD-ul înregistrat cu ansamblul - “Aprindeți luminile”.

Interpreta s-a născut la 23 februarie anul 1955 în satul Crasna, raionul Storojineţ, regiunea Cernăuţi, Bucovina, astăzi Ucraina. În 1978-1984, şi-a făcut studiile la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” din Chișinău cu Tamara Dergaci şi Valentina Boldurat (catedra dirijat coral), Tatiana Muzâca (istoria muzicii) şi Felix Biriukov (teorie-solfegiu, armonie).  Începând cu anul 1983, este solistă la ansamblul etnofolcloric „Tălăncuța”, formațiile „Ștefan Vodă” și „Busuioc moldovenesc” din Chișinău. A condus studioul folcloric de la Palatul de Creaţie al Copiilor din Chişinău. În prezent este lector superior la Facultatea de Arte Frumoase a Universității de Stat din Moldova, unde conduce Ansamblul etnofolcloric „Crenguţă de iederă”.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.