Emisiunile “Forum” și “Puncte de Reflecții” sunt sprijinite financiar de:
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului- Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Interpretul de muzică populară Nicolae Glib a fost distins cu titlul onorific „Om Emerit”

23 Mai 2019 11:21 537 0

Decretul privind conferirea titlului onorific „Om Emerit” interpretului Nicolae Glib va fi publicat mâine în Monitorul Oficial, comunică MOLDPRES.

Potrivit decretului, distincţia i-a fost acordată lui Nicolae Glib, în semn de apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea artei muzicale, pentru succese remarcabile în activitatea de creație și contribuție substanțială la promovarea tezaurului folcloric național.

Nicolae Glib s-a născut pe 10 mai 1949, în satul Pepeni, raionul Sângerei. În 1971 a absolvit Colegiul de muzică „Ştefan Neaga”, iar în 1980 – Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” (actualmente – Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice) din Chişinău.

De-a lungul carierei sale a înregistrat sute de piese, cele mai cunoscute fiind „Moldovean ca mine nu-i”, „Băsmăluța”, „Dragă mi-i vara la oi”. A fost solist al orchestrelor de muzică „Mugurel”, „Folclor”, ,,Busuioc moldovenesc”, ,,Lăutarii”, precum şi al Orchestrei Ansamblului de dansuri populare „Joc”.

Pentru succese remarcabile în activitate i s-a conferit titlul onorific „Artist Emerit” (1980) și Artist al Poporului (1990). În anul 1993 a fost decorat cu medalia „Meritul Civic”, în 1996 – cu ordinul „Gloria Muncii”, iar în 2010 – cu ,,Ordinul Republicii”. Pentru prestația deosebită în domeniul muzicii populare și excelență de-a lungul carierei muzicale, în 2016, lui Nicolae Glib i-a fost acordat Premiul Național în domeniul culturii.

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.