Emisiunile “Forum” și “Puncte de Reflecții” sunt sprijinite financiar de:
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului- Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Școala de muzică din orașul Edineț va purta numele compozitorului Ghenadie Ciobanu

13 Mai 2019 13:21 566 0

Școala de muzică din orașul Edineț va purta numele compozitorului și profesorului universitar Ghenadie Ciobanu, ex-ministru al Culturii, laureat al Premiului Național. O decizie în acest sens a fost luată de consiliul municipal al localității, informează MOLDPRES.

Cu această ocazie, ieri, în incinta instituției a avut loc un eveniment de inaugurare și un concert festiv, susținut de elevi și pianistul Alexandru Prigalo. La manifestare au participat vicepreședinții raionului Edineț, Gheorghe Pulbere și Sergiu Gheorghiță, primarul localității, Constantin Cojocaru, președintele Uniunii Compozitorilor din Moldova,  Paul Gamurari, academicianul Victor Lăcustă, profesorul universitar Ion Gagim,  criticul de artă Irina Suhomlin, Ghenadie Ciobanu ș.a.

Solicitată de MOLDPRES, directorul Școlii de muzică, Ala Dodu a menționat că Ghenadie Ciobanu este absolventul primei promoții a instituției, unde a studiat la catedra de pian. ”Este o personalitate de marcă în domeniul muzicii și un exemplu pentru elevii noștri. Compune muzică de diverse genuri: simfonică, vocal-simfonică, de cameră, corală, de teatru și film.

Potrivit președintelui Uniunii Compozitorilor din Moldova,  Paul Gamurari prin acest eveniment este pusă în valoare personalitatea compozitorului, profesorului și managerului Ghenadie Ciobanu.

În alocuțiunea sa, compozitorul Ghenadie Ciobanu a mulțumit pentru felicitările cu ocazia conferirii numelui său Școlii de muzică din municipiul Edineț. ”Le primesc cu drag și recunoștință. Felicitările însă urmează să fie adresate colectivului pedagogic, în frunte cu directorul Ala Dodu, elevilor, Consiliului municipal, primăriei - tuturor celor, care au dorit să aibă și pe această cale drept reper arta muzicală profesională, de natură clasică, de tradiție europeană, pe care o slujesc”, a mai spus  compozitorul.

Ghenadie Ciobanu s-a născut la 6 aprilie 1957, în satul Brătuşeni, raionul Edineţ. A absolvit Școala de muzică din Edineț, Şcoala medie de muzică „Ştefan Neaga” din Chişinău (1977), clasa pian, Institutul Muzical-Pedagogic „Gnesin” din Moscova, Facultatea de pian (1982), Conservatorul „Gavriil Musicescu” din Chişinău, clasa compoziţie cu profesorul V. Zagorschi (1986), Academia Europeană de Teatru muzical din Thurman (Germania), cursuri de management (1992)  şi Academia de Administrare Publică pe lângă Guvernul Republicii Moldova, specialitatea relaţii internaţionale (2002).

Este deţinător de premii şi distincţii naţionale şi internaţionale, printre care: ordinul „Steaua României în grad de Comandor” (2000); Premiul Naţional al Republicii Moldova (1998); titlul onorific Maestru în artă (1999); titlul onorific Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca (1997); medalia 150 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu (România, 2000), ordinul „Gloria Muncii” (Republica Moldova, 2010); medalia ”Dimitrie Cantemir” a Academiei de Ştiințe a Moldovei (2013).

img19003608

img19003608

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.