Emisiunile “Forum” și “Puncte de Reflecții” sunt sprijinite financiar de:
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului- Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Biblioteca Națională a inaugurat o expoziție dedicată Consiliului Europei

08 Mai 2019 15:25 367 0

O expoziție-eveniment cu genericul “Explorați cei 70 de ani de activitate ai Consiliului Europei” a fost inaugurată astăzi la Biblioteca Națională. Evenimentul a fost organizat în cooperare cu Oficiul Consiliului Europei la Chișinău în contextul celei de-a 70-a aniversări a Consiliului Europei cu sloganul "Drepturile noastre, Libertățile noastre, Europa noastră", informează MOLDPRES.

La manifestare au participat șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, William Massolin, Ambasadorul Franței în R. Moldova, Pascal Le Deunff, Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tatiana Molcean, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău, oameni de cultură și artă.

Solicitat de MOLDPRES, directorul instituției gazdă, Elena Pintilei, a menționat că expoziția „propune o incursiune în istoria, politicile, realizările, prioritățile și impactul activităților Consiliului privind: drepturile omului, democraţie, justiţie, copii, tineri, cultură, educaţie şi sport, sănătate şi medicină, mediul înconjurător. Totodată, vizitatorii au posibilitatea de a obține informații privind dezvoltarea relațiilor și parteneriatului Consiliului Europei cu Republica Moldova, programele comune ale Consiliului Europei și Uniunii Europene realizate în și pentru Moldova”, a subliniat Elena Pintilie.

Potrivit directorului instituției, tot aici sunt prezentate 14 panouri expoziționale oferite de Consiliul Europei, care reprezintă versiunea în limba română și rusă a celor expuse la expoziția aniversară inaugurată în incinta Consiliului Europei la 8 aprilie 2019. Acestea ilustrează retrospectiva celor 70 de ani de istorie și activitate a CoE prin informații cronologice relevante de la fondarea Consiliului Europei şi până în prezent (1949 – 2019) pentru fiecare decadă în parte.

În alocuțiunea sa, șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, William Massolin, a subliniat că R. Moldova este prima țară din CSI care a devenit membru al Consiliului Europei pe data de 13 iulie 1995. Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Convenția europeană a drepturilor omului pe data de 24 iulie 1997. 

În context, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tatiana Molcean, a afirmat că circa 100 de tratate au fost semnate de către R. Moldova în cadrul Consiliului Europei. La rândul său, Ambasadorul Franței în R. Moldova, Pascal Le Deunff, s-a referit la valorile democratice oferite de CoE.

Expoziția va fi deschisă până la 30 iunie.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.