Emisiunile “Forum” și “Puncte de Reflecții” sunt sprijinite financiar de:
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului- Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Artişti din 13 ţări vor participa la Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru „ClassFest”, ediţia a IX-a

07 Mai 2019 15:10 300 0

Artişti din 13 țării (R. Moldova, Armenia, Azerbaidjan,  Belarus, Germania, Italia, Kazahstan, Kârgâzstan, Polonia, România, Rusia, Ucraina și Uzbekistan) vor participa la cea de-a  IX-a ediţie a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru  și Film „ClassFest”, care se va desfăşura la Chişinău în perioada 7-12 mai, informează  MOLDPRES.

Directorul festivalului, Svetlana Tîrţău, decanul Facultăţii Teatru, Film şi Dans a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice,  a menţionat într-o conferință de presă de astăzi că evenimentul artistic internaţional promovează  tinerii cineaşti, încurajează schimbul de experienţă şi relaţiile profesionale între absolvenţii, profesorii, profesioniştii diferitelor şcoli cinematografice din ţări occidentale şi orientale, dinamizând dezvoltarea procesului cinematografic din R. Moldova.

”Ediţia a IX-a întruneşte la Chişinău reprezentanţi ai următoarelor şcoli de film: Academia Naţională de Arte din Belarus, Institutul de Stat de Teatru şi Cinematografie, Armenia, Institutul de Stat de Arte Scenice din Rusia, Şcoala de Artă Cinematografică şi Televiziune, Kyrgyzstan, Universitatea Naţională de Teatru, Film şi TV Karpenko-Kary, Ucraina, Şcoala Naţională de Film, Televiziune şi Teatru, Polonia, Academia Naţională de Artă T. K. Zhurgenov, Kazahstan, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale", România, Institutul de Stat al Artelor şi Culturii, Uzbekistan, Universitatea de Stat de Cultură şi Arte din Azerbaidjan, Universitatea de Televiziune şi Film (HFF München), Germania, Universitatea de Arte Plastice din Roma (RUFA), Italia, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, R. Moldova”, a precizat directorul festivalului. 

Svetlana Târțău a subliniat că filmele incluse în programul ClassFest - lung şi scurt metraje, documentare, ficţiune, docu-fiction, comedie, dramă, melodramă, horror, mistică, animaţie - reprezintă  opere complexe, curajoase, inovatoare, răvăşitoare, cu o valoare artistică evidentă, abordând subiecte şi probleme relevante pentru comunităţi şi pentru societatea contemporană. Proiecţiile vor fi secundate de discuţii despre tema filmului, modul în care a fost realizat, alegerile, reacţiile şi deciziile personajelor, cu scopul de a-i stimula pe participanţi să-şi pună întrebări, să analizeze şi să dezbată. 

Prezent la eveniment,  secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol a afirmat că Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru şi Film ClassFest este unul extraordinar, cu un potențial creativ. Oficialul a subliniat că acest eveniment a crescut în credibilitate și performanță.

Ceremonia de deschidere a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru şi Film ClassFest 2019 va avea loc la Teatrul ”Geneza Art”. Toate evenimentele din cadrul festivalului se vor desfăşura la Academia de Muzică Teatru şi Arte Plastice, blocul I. În cadrul festivalului vor fi proiectate peste 100 de filme. 

Festivalul, organizat de Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, este susţinut financiar, tradiţional, de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu”, Fondul Interstatal de Colaborare Umanitară a Statelor CSI, Centrul Rus de Cultură şi Ştiinţă din Chişinău, Institutul Polonez din Bucureşti, Centrul Cultural German ”Akzente” din R. Moldova şi Institutul Goethe din România.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.