Emisiunile “Forum” și “Puncte de Reflecții” sunt sprijinite financiar de:
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului- Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

O expoziție de fotografii cu monumente funerare a fost inaugurată la un muzeu din capitală

02 Mai 2019 16:29 345 0 Ultima modificare 02 Mai 2019 16:30

Cea de-a XIX-a ediție a expoziției de fotografie cu genericul „Monumente comemorative din secolul al XVIII-lea – simbol al Jertfei și Învierii”, autor Protoiereul Mitrofor Manole Brihuneț, a fost inaugurată astăzi la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, transmite MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de instituția gazdă în parteneriat cu Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove. La manifestare a participat Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, consilierul prezidențial Corneliu Popovici, consilierul cultural al Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldovei, preotul Nicolae Ciobanu, oameni de cultură și artă.  

Expoziția „Monumente comemorative din secolul al XVIII-lea – simbol al Jertfei și Învierii” prezintă circa 80 de fotografii ce recuperează o lume aproape uitată a monumentelor comemorative moderne timpurii, mărturie a tradiției sculpturii din Moldova istorică.

Solicitat de MOLDPRES, directorul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, Petru Vicol, a menționat că protoiereul Manole Brihuneț, doctor în studiul artelor, care este angajat în calitate de cercetător la muzeu, este organizator al numeroaselor cercetări de teren, expoziții și autor de studii științifice. În ultimii ani, el a documentat fotografic și factologic monumentele comemorative.

”Stâlpii de piatră din secolul al XVIII-lea sunt monumente de mare însemnătate pentru cultura națională și istoria localităților. Cercetarea lor a permis autorului prezentei expoziții să realizeze un studiu complex, ce s-a materializat în mai multe studii, articole și intervenții publice, dar și printr-o teză de doctorat în domeniul studiului artelor. Starea precară a multor monumente impune imperios ca acestea să fie supuse unor proiecte de conservare, restaurare, întreținere și incluse în strategiile integrate de protecție. Toate aceste monumente trebuie să fie documentate într-un registru de evidență, cercetate și conservate. Practica a arătat că multe state din lume au reușit să conserveze acest tip de patrimoniu și să-l valorifice foarte bine”, a subliniat Petru Vicol.

În context, secretarul științific al muzeului, doctorul în istorie, Andrei Prohin, a afirmat că vizitatorul simplu, care nu are studii aprofundate de istorie, va remarca în această expoziție diverse forme de a consemna, de exemplu, timpul. ”Noi, astăzi suntem obișnuiți să scriem întâi ziua, luna, pe urmă anul. În trecut, în evul mediu, se făcea invers. Întâi se scria anul, luna și apoi ziua. Și anul era calculat după facerea lumii. După cum putem vedea pe inscripțiile de pe aceste pietre sunt anul 7000 și ceva, calculat de la facerea lumii. Apoi vom descoperi diferite nume de persoane, care sunt neobișnuite astăzi: Andronache, Mihalache, Cosma, Zosim etc. Dar cel mai important este faptul că încercăm să sensibilizăm prin această expoziție oamenii să păstreze monumentele funerare vechi, care sunt în localitățile lor, deoarece sunt un extraordinar potențial cultural care poate să contribuie la dezvoltarea localității”, a accentuat Andrei Prohin.

Potrivit protoiereului mitrofor Manole Brihuneț, stelele comemorative se încadrează în tradiția complexă a pietrelor și mormintelor funerare. „Monumentele de acest tip se înălţau, de regulă, în locurile unde s-au produs evenimente memorabile sau la intersecţiile drumurilor, în limbajul oamenilor din popor ele numindu-se stâlp, stâncă, piatră, cruce și mărturisesc elocvent despre cultura ortodoxă în spațiul nostru. Formele acestor monumente, însemnele lapidare impresionează și relevă credința creștină, iar monumentele în sine mărturisesc statutul social înalt al oamenilor înhumați sub ele și sunt o sursă de studiere a imaginarului, a evenimentelor considerate importante de către oameni”, a mai spus părintele Manole Brihuneț.

Expoziția va fi deschisă timp de o lună.

img19003428

img19003428

img19003428

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.