Emisiunile “Forum” și “Puncte de Reflecții” sunt sprijinite financiar de:
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului- Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Ambasada Chinei a vernisat o expoziție aniversară de fotografii

25 Aprilie 2019 12:40 356 0

O expoziție de fotografii organizată cu prilejul aniversării a 70-a a înființării Republicii Populare Chineze și al celei de-a 40-a aniversări a politicii de reforme și deschidere a Chinei, a fost vernisată astăzi la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Expoziția cuprinde 50 de fotografii, care prezintă treptele de dezvoltare a Chinei în această perioadă de timp.

La eveniment au participat scriitori, ziariști, bibliotecari,  reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău.

Solicitată de MOLDPRES, directorul instituției gazdă, Elena Pintilei, a menționat că Biblioteca Națională are o colaborare fructuoasă cu Ambasada Chinei,  care reprezintă țara ce a devenit a doua comunitate economică din lume. ”Istoria și cultura Chinei vor fi acum mai aproape de noi și prin intermediul cărților, care au fost donate astăzi Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova de către Zhang Yinghong, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în R. Moldova. Donația conține 144 de cărți în limbile română, engleză, rusă semnate de autori cunoscuți, printre care: Mo Yan, laureatul premiului Nobel pentru literatură (2012),Yu Hua, primul scriitor chinez căruia i s-a decernat James Yoyce A Ward (2002),  scriitorul prolific Su Tong, Jiang Rong, Huang Jin, Lu Keqin, Yan Lianke ș. a.”, a precizat directorul Bibliotecii Naționale.

Potrivit Elenei Pintilei, în prezent, biblioteca dispune de 1250 de cărți editate în China,  peste 1000 – despre China și de 50 de volume pentru studierea limbii chineze, în total circa 2500 de exemplare.

În alocuțiunea sa, Ambasadorul Republicii Populare Chineze în R. Moldova, Zhang Yinghong, a subliniat că expoziția de astăzi se concentrează asupra unei colecții de fotografii istorice valoroase semnificative și imagini frumoase care reflectă realizările din domeniul politic, economic, cultural, științific și diplomatic ale Chinei. ”Putem spune că este sumarul istoric al celor 70 de ani de la înființarea Chinei Noi și 40 de ani de la reformă”,  a afirmat Zhang Yinghong.

Potrivit diplomatului chinez, în cei 40 de ani de la implementarea reformei, economia Chinei a menținut o creștere rapidă și constantă, standardele de viață ale oamenilor s-au îmbunătățit considerabil, capacitatea de inovație în știință și tehnologie a crescut substanțial, construcția de infrastructură a obținut rezultate remarcabile, puterea cumulativă de stat a crescut neîntrerupt, iar influența internațională nu a fost niciodată mai mare.

”În 2013, președintele Xi Jinping a propus marea inițiativă de cooperare ”O Centură, Un Drum”, care are scopul să consolideze cooperarea globală cu țările de-a lungul rutei, obținerea de beneficii reciproce și prosperitate comună și să aducă beneficii tangibile popoarelor din fiecare țară. China promovează în mod activ construirea unei economii mondiale deschise, crearea unei comunități a destinului uman, promovează schimbări în sistemul de guvernanță globală și contribuie încontinuu la pacea și dezvoltarea mondială cu înțelepciunea, potențialul și soluțiile Chinei”, a accentuat oficialul chinez.

China a fost una dintre primele țări, care a recunoscut Republica Moldova ca stat al comunității internaționale, demonstrând o permanentă atitudine de respect și sprijin reciproc. Țările noastre au colaborat eficient pe plan economic, comercial și cultural în interesul real al celor două state, iar cooperarea dintre China și R. Moldova a cunoscut rezultate importante în diferite domenii.

Expoziția va fi deschisă până la 25 mai.

img19003305

img19003305

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.