Emisiunile “Forum” și “Puncte de Reflecții” sunt sprijinite financiar de:
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului- Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

A început selecția națională din cadrul Forumului Tinerilor Creatori de Teatru

23 Aprilie 2019 13:29 575 0 Ultima modificare 23 Aprilie 2019 13:30

Patru spectacole vor fi prezentate la selecţia naţională din cadrul Forumului Tinerilor Creatori de Teatru, care se desfăşoară în perioada 22-24 aprilie la Chişinău, informează MOLDPRES.

Este vorba de următoarele spectacole: ”Violonistul diavolului sau  demonismul uman” după piesa lui Andrian Godonoagă în regia lui Eugen Matcovschi, care a fost prezentat ieri seară la Casa Actorului a Uniunii Teatrale din Moldova, spectacolul ”451 grade Fahrenheit” de Ray Bradbury, în regia lui Daniel Muntean la Teatrul ”De pe strada Trandafirilor”, ”Vânătoarea de șobolani”, de Peter Turrini, în regia lui  Roman Malai, montat la Teatrul ”Satiricus I. L. Caragiale”  și spectacolul ”Liberă” de Ianoș Petrașcu, montat de  Ianoș Petrașcu la Teatrul Național ”Satiricus I. L. Caragiale”.

Astăzi, la ora 18.00,  pe scena Teatrului ”De pe Trandafirilor” va avea loc spectacolul ”451 grade Fahrenheit” de Ray Bradbury,  iar celelalte două spectacole vor fi prezentate miercuri și, respectiv, joi, pe scena Teatrului Național ”Satiricus I. L. Caragiale” din Chișinău.

Spectacolele sunt vizionate de către un juriu internaţional alcătuit din specialiști în domeniul teatrului – Ecaterina Ceriomina,   coordonator al Confederației Internaționale a Uniunilor  Teatrale de la Moscova și criticii și istoricii de teatru  Maria Halizeva și Maria Livova din Rusia. În urma selecţiei, spectacolul câştigător va merge  în orașul Tașkent, Uzbekistan, unde va avea loc finala Forumului Internațional al Tinerilor Creatori de Teatru din anul 2020.

În cadrul  unei conferinţe de presă, care a avut loc ieri la Chişinău, preşedintele Uniunii Teatrale din Moldova, Alexandru Grecu, a menţionat că acest forum este un proiect iniţiat în 2012, împreună cu Confederaţia Internaţională a Uniunilor Teatrale de la Moscova şi are ca scop promovarea tinerilor creatori de teatru (regizori, dramaturgi, scenografi, coregrafi şi critici de teatru cu vârsta de până la 35 de ani).

Potrivit sursei citate, juriul internaţional are ca obiectiv selectarea tinerilor regizori, care vor reprezenta ţara la finala concursului. „Pentru selecţia dramaturgilor, scenografilor, criticilor de teatru, a fost organizat un concurs cu experţi din ţară. Câştigătorii vor participa în finala forumului cu lucrările înaintate”, a precizat Alexandru Grecu.

Finala primei ediţii a Forumului Tinerilor Creatori de Teatru a avut loc la Chişinău în anul 2012. Ediţia a doua s-a desfăşurat în oraşul Minsk (Belarus), în 2015, iar ediția a III-a a Forumului a avut loc în orașul Erevan (Armenia), în 2018. 

img19003225

img19003225

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.