Emisiunile “Forum” și “Puncte de Reflecții” sunt sprijinite financiar de:
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului- Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

La un muzeu din capitală a fost deschis un atelier de încondeiere a ouălor pascale

17 Aprilie 2019 17:06 384 0

Un atelier de încondeiere a ouălor pascale, aflat la a XIX-a ediție, a fost deschis astăzi la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din capitală. Îndrumați de angajații secției Comunicare  și Relații cu publicul, timp de trei zile, participanții vor avea posibilitatea să învețe tehnici de încondeiere și motive decorative practicate de veacuri în spațiul cultural românesc, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenţie, Elena Gumene, şefă de secţie la muzeul sus-numit, a menţionat că atelierul de încondeiere a ouălor pascale în preajma sărbătorilor de Paști a devenit deja o tradiție.   

„Încondeierea ouălor este un meșteșug foarte vechi dispărut din peisajul nostru cultural  odată cu instaurarea regimului sovietic,  în timp ce în unele țări europene acesta s-a dezvoltat destul de avansat. De mai mulți ani, colaboratorii muzeului, împreună cu meșterii populari încearcă să reactualizeze acest meșteșug, pentru a-l cunoaște, a-l  amplifica și a-l valorifica. Toți doritorii care vor să  învețe acest meșteșug, vin  la atelier, unde sunt muzeografii noștri, meșteri populari, specialiști în domeniu. Pe parcursul ultimilor ani,  vin aici soțiile ambasadorilor acreditați în R. Moldova,  persoane străine de la Corpul Păcii, interesate de cultura și tradițiile de Paști, precum și studenți și elevi, oameni din toate categoriile sociale. Anual, atelierul este vizitat de circa 200 de persoane. Prețul este 15 lei pentru o vizită”, a precizat conducătoarea atelierului.

Potrivit Elenei Gumene, ouăle încondeiate vor fi etalate la expoziţia organizată a treia zi de Paşti și vor completa colecția muzeului.  ”Drept surse de inspiraţie ne servesc motivele fixate pe mostrele păstrate în colecţiile muzeului. Cele mai vechi ornamente reprezintă plugul, steaua, coarnele cerbului, crucea ş.a. Procesul de încondeiere durează trei-patru ore, de la pregătirea oului, coloratul și încondeiatul lui. Este un proces destul de migălos”,  a constatat Elena Gumene.

La rândul său, muzeograful Silvia Chirilă, proaspăt angajată a instituției, a afirmat că încondeierea ouălor este un proces destul de interesant. ”De obicei, mai pictam, dar a încondeia cu ceară este un proces migălos, care cere multă atenție. Însă rezultatul ne bucură”, a mai spus Silvia Chirilă.

Valentina Buciușcan, conducătoare de cerc la Centrul de activități extrașcolare din capitală, a spus că a venit aici pentru a însuși acest meșteșug ca să-l transmită elevilor, iar Olga Caraman, de la Muzeul de Etnografie ”Leagănul veșniciei” din Grătiești a afirmat că pentru ea participarea la atelierul în cauză este o nouă experiență, ca să-și facă o sărbătoare de Paști, precum și pentru cei care le vizitează muzeul.

Procesul de încondeiere a oului începe cu golirea acestuia de conținut cu ajutorul unei seringi, după care oul se spală pentru ca desenul să fie cât mai ușor de aplicat. Urmează încondeierea lui cu ceară și ulterior oul se vopsește.

În primii ani ai atelierului, vizitatorii erau instruiţi de către meşterul popular din Lalova (Rezina), Angela Don, apoi de Ecaterina Saviţcaia, care încondeiază  şi ouă de struţ. Ulterior meşteşugul a fost preluat şi transmis de către colaboratorii muzeului.

Cele mai vechi colecţii de ouă încondeiate, care se păstrează la Muzeul de Etnografie şi Istorie Naturală sunt din 1906.

img19003062

img19003062

img19003062

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.