Emisiunile “Forum” și “Puncte de Reflecții” sunt sprijinite financiar de:
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului- Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

A fost inaugurat Festivalul Internațional Jazz’n Chișinău

17 Aprilie 2019 13:21 400 0

Cea de-a VII-a ediție a Festivalului Internațional Jazz’n Chișinău, care se va desfășura  în perioada 16-18 aprilie, a fost inaugurată ieri seară la Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici”. În cadrul lui vor evolua formații și artiști din nouă țări: R. Moldova, Germania, Italia, Marea Britanie, Polonia, România, Rusia, SUA și Ucraina, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat șeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, ambasadorul Poloniei la Chișinău, Bartlomiej Zdaniuk, Ambasadorul Republicii Italiene în R. Moldova, Valeria Biagiotti, directorul Biroului de cooperare al Elveţiei în R. Moldova, Caroline Tisso, alte persoane oficiale, oameni de cultură și artă.

În debutul manifestării directorul festivalului, Valeriu Culea, organizatorul evenimentului, a menționat  că scopul acestuia este de a cultiva un curent nou în jazz-ul din R. Moldova și de a diversifica jazz-ul local. Totodată, unul din obiectivele principale al acestui festival este de a susține instrumentiști și vocaliști de la noi, care ulterior sunt implicați în colaborări cu artiști de peste hotare. 

”Spre deosebire de edițiile precedente, toți invitații sunt speciali. Avem formații și artiști cunoscuți în lumea întreagă. Conform tradiției, Jazz’n Chisinau International Festival își va extinde aria de concerte în afara capitalei și va ajunge în acest an la Soroca, Taraclia și Tiraspol, pentru a familiariza spectatorii din Republica Moldova cu tradițiile, cultura și diversitatea muzicii jazz internaționale și autohtone”, a precizat Valeriu Culea.

În  alocuțiunea sa, șeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica, Peter Michalko,  a mulțumit organizatorilor pentru inițierea acestui festival. ”Este un eveniment extraordinar. Eu sunt mândru că am putut și noi să susținem această activitate foarte frumoasă. Muzica îi corectează pe oameni și jazz-ul este o muzică specială, care îi corectează pe oameni în mod special. Eu cred că este foarte important să  simțim această  frumusețe a muzicii. Este important pentru fiecare cetățean din R. Moldova,  pentru un vizitator, pentru un turist și de ce nu – pentru diplomați, ca după o zi de muncă plină, să poată să asculte această muzică  frumoasă, și să simtă această viață, pentru că muzica este viață,  pentru că muzica și cultura este viață”, a subliniat Peter Michalko.

La rândul său, directorul Centrului  Cultural German Akzente, Corina Gârlă, a afirmat  că este o mare onoare  și bucurie pentru ea, ca instituția pe care o conduce, împreună cu Institutul Goethe să susțină participarea la acest festival a unor artiști valoroși din Germania.

În context , ambasadorul Poloniei la Chișinău, Bartlomiej Zdaniuk, a mulțumit pentru posibilitatea de a coopera  cu organizatorii în realizarea acestui festival. ”Este pentru noi o mare mândrie, în primul rând, faptul că o trupă din Polonia va deschide acest festival”, a subliniat diplomatul polonez.  Iar Ambasadorul Italiei în R. Moldova, Valeria Biagiotti a afirmat că este foarte bucuroasă  să fie prezentă pentru a doua oară la acest festival. ”Îmi pare bine că am putut  aduce și la ediția curentă o mărturie a diversității jazz-ului italian - formația ”Tandem Project”,  a  mai spus  oficialul italian.

În prima zi a festivalului, pe scena Filarmonicii Naționale vor evolua ”Dominik Wania Trio” din Polonia (Dominik Wania (pian), Maksymilian Mucha (bass) și Dawid Fortuna (drums) și ”Paul Heller Quartet” din Germania cu instrumentiștii Paul Heller (saxofon), Martin Sasse (pian), Caris Hermes (bass) și Niklas Walter (drums).

Astăzi, pe scenă se vor produce formațiile ”Tandem Project” din Italia și ”Daria Chernakova Trio” (Rusia/Brazilia). Din componența primei trupe fac parte Fabrizio Bosso (trompetă), Julian Oliver (pian) și Julian Oliver Mozzarello (pian), iar din cea de-a doua - Daria Chernakova (contrabas), Alexei Ivannikov (pian) și Amoy Ribas (drums, Brazilia).

Prima ediție a Jazz'n Chișinău International Festival a avut loc în 2013. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării,  Biroul de Cooperare al Elveției în R. Moldova, Primăria Municipiului Chișinău, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Ambasada SUA în R. Moldova, Ambasada Italiei la Chișinău, Centrul Cultural German Akzente, Institutul Goethe, Ambasada Poloniei în. R. Moldova, Institutul Adam Mickeiwicz din Polonia și alte instituții.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.