Emisiunile “Forum” și “Puncte de Reflecții” sunt sprijinite financiar de:
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului- Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Gala Premiilor UNITEM și-a desemnat câștigătorii

26 Martie 2019 14:52 537 0 Ultima modificare 26 Martie 2019 14:53

Cea de-a XVIII-a ediție a Galei Premiilor Uniunii Teatrale din Moldova și-a desemnat câștigătorii. Ceremonia de înmânare a premiilor a avut loc ieri seară la Teatrul Național „Satiricus I. L. Caragiale”, informează MOLDPRES.

Potrivit președintelui UNITEM, Alexandru Grecu, coordonatorul proiectului, scopul Galei Premiilor UNITEM, organizată anual în luna martie, este stimularea creativităţii, susţinerea tinerilor talente și promovarea celor mai bune realizări în arta teatrală.

În cadrul festivității, secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol, a decernat Premiul Mare pentru cel mai bun spectacol dramatic - ,,Vicontele” de Eugene Ionesco, în regia lui Slava Sambriș, montat la Teatrul Municipal de Păpuși ,,Guguță”. În alocuțiunea sa, oficialul a transmis un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, marcată anual pe 27 martie, și a subliniat rolul teatrului în educarea tinerei generații și redescoperirea valorilor universale. ,,Această Gală vine să evoce cele mai importante realizări ale Dumneavoastră pe parcursul anului 2018, dar și cele mai mari bucurii ale noastre, publicul spectator, într-un an teatral”, a menționat Andrei Chistol.

În cadrul ediției a XVIII-a a Galei Premiilor UNITEM au fost prezentate 48 de nominalizări. Cu premiul pentru cea mai bună lucrare regizorală a fost distins regizorul Alexa Visarion pentru spectacolul ”Carnavalul” de I. L. Caragiale,  montat la Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău.  Premiul pentru cel mai bun rol feminin a fost acordat Danielei Burlaca, pentru rolul Femeia II din spectacolul „Gardenia” de Elzbieta Chowaniec, jucat la Teatrul ,,Geneza Art”, iar premiul  pentru  cel mai bun rol masculin l-a primit Alexandru Șișchin, pentru rolul din spectacolul „Цирюльник из провинции” de N. Lordkipanidze, de la Teatrul Dramatic pentru Tineret „S Ulițî Roz”.  

Cu premiul special al juriului a fost apreciat spectacolul ”Retro” de Alexandru Galin, regia și scenografia Alexandru Cozub,  montat la Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Bălți. Premiul pentru cel mai bun rol secundar masculin i-a revenit lui Petru Hadârcă pentru rolul Crăcănel din spectacolul ”Carnavalul” de I. L. Caragiale, Teatrul Național ”Mihai Eminescu” și cu premiul pentru cel mai bun rol feminin – Dana Ciobanu, pentru rolul Femeia I din spectacolul ”Gardenia” de E. Chowaniec, Teatrul ”Geneza Art”.

Cel mai bun spectacol pentru copii a fost desemnat spectacolul ”Prințesa vrăjită”  de Ladislav Dvorsky, regia și adaptarea scenică – Dana Strungaru, Teatrul Republican de Păpuși ”Licurici”. Premiul pentru cea mai bună scenografie a fost obținut de Irina Gurin, pentru spectacolul ”Krum” de Hanoch Levin,  regia Luminița Țâcu, Teatrul Național ”M. Eminescu”, premiul pentru cel mai valoros debut -  de Elena Frunze-Hatman, pentru rolul Anei Frank din spectacolul ”Jurnalul Anei Frank”, regia și scenografia Nelly Cozaru, Teatrul ”Alexei Mateevici”, premiul pentru cea mai bună creație Radio și TV –  TEATRUL LA MICROFON – spectacolul ”Ion Creangă. Povestea unor amintiri”, scenariu radiofonic de Ludmila Alexei, regie – Olga Șveț și Lilian Secară, producător – Ludmila Alexei, premiul ”Leonid Cemortan” - de Ion Diviza, secretar literar la Teatrul Național ”Satiricus I. L. Caragiale”.

În posesia premiului de excelență au intrat Viorel Cornescu, actor la Teatrul Național ”Satiricus I. L. Caragiale”, Nicolae Poghirc, manager și regizor la Teatrul ”Alexandru Davila” din Pitești, România și Marinela Țepuș, director la Teatrul ”Nottara” din București. Cu premiul pentru întreaga activitate s-au ales scriitorul Andrei Strâmbeanu, actorul Nicolae Darie, Teatrul ”Național ”Mihai Eminescu” și Vladimir Zavalionnîi, actor la Teatrul Dramatic Rus de Stat ”A. P. Cehov”.

Cu premiul ”Eugeniu Ureche” a fost distins Mihail Timofti, regizor la Teatrul Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”, cu premiul ”Pavel Proca” – Boris Bechet, actor la Teatrul ”A. Mateevici”,  cu premiul ”Valeriu Cupcea” – Ludmila Gheorghiță, actriță la Teatrul Național ”Satiricus I. L. Caragiale”, cu premiul ”Petru Baracci” – Vitalie Țapeș, regizor, profesor la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, cu premiul ”Victor Ciutac” – Oleg Medeoară,  actor la Teatrul Muzical Dramatic ”B. P. Hasdeu” din Cahul,  cu premiul ”Titus Jucov” – Dana Strungaru,  regizor la Teatrul Republican de Păpuși ”Licurici”, cu premiul ”Nadejda Aronețkaia” – Tatiana Dicusar, actriță la Teatrul de Dramă și Comedie ”Nadejda Aronețkaia” din Tiraspol, și cu premiul ”Eugenia Todorașcu” -  spectacolul  ”Мамаша Кураж и её дети” de Bertolt Brecht,  regia Iuri Harmelin, Teatrul Dramatic  pentru Tineret ”S ulițî Roz”.

De asemenea, au fost acordate și alte premii. Pentru Gala Premiilor UNITEM-2019 au fost vizualizate și monitorizate  peste 40 spectacole de teatru.

img19002389

img19002389

img19002389

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.