Emisiunile “Forum” și “Puncte de Reflecții” sunt sprijinite financiar de:
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului- Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Artistul plastic Damian Furdui și-a expus lucrările la Chișinău

22 Martie 2019 19:03 671 0

O expoziție personală de pictură a artistului plastic Damian Furdui, director și profesor la Școala de Arte Plastice ”Gheorghe Vrabie” din orașul Fălești, a fost vernisată astăzi la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Expoziția cuprinde 32 de lucrări, realizate de autor în ultimii ani.

Solicitată de MOLDPRES, directorul instituției, Elena Pintilei, a menționat că pentru Biblioteca Națională  această expoziție este o acțiune de promovare a artelor plastice. ”Damian  Furdui este un pictor de viitor. Peisajele și portretele sale sunt pline de lumină și căldură. Este și un bun pedagog. M-aș bucura dacă ar expune aici și elevii de la instituția pe care o conduce, pentru că de mai mulți ani noi  promovăm tineretul de creație”, a mai spus Elena Pintilei.

În context, vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici, Ghenadie Jalbă a subliniat că Damian Furdui a devenit de curând membru stagiar al UAP. ”Ne cunoaștem de mai demult. Sunt și eu din Fălești. Școala de pictură din acest oraș poartă numele artistului plastic ”Gheorghe Vrabie”. Este o coincidență frumoasă. Mă bucur și pentru expoziție, și pentru autor, și pentru faptul că numele lui Gheorghe Vrabie,  care ieri ar fi împlinit 80 de ani, este cinstit și în asemenea mod, iar Damian Furdui menține această instituție de învățământ și o administrează cu succes”, a accentuat Ghenadie Jalbă.

Prezent la eveniment, Ambasadorul Cehiei în Republica Moldova, Zdenek Krejci,  a accentuat că a vizitat Școala de Arte Plastice ”Gheorghe Vrabie” din Fălești și a apreciat înalt faptul că Damian Furdui s-a întors la baștină, unde desfășoară o activitate pedagogică prodigioasă și continuă să picteze.

Potrivit criticului de artă Eleonora Brigalda, Damian Furdui vine să ne prezinte frumosul din lumea care ne înconjoară: păduri, câmpii, etc. ”În picturile lui predomină peisajul rural. În același timp,  prezintă și o serie de portrete, care ne vorbesc despre faptul că este un artist dotat cu spiritul culorii și această diversitate de maniere în care a fost realizată majoritatea lucrărilor ne sugerează că el este în căutare și e pe calea cea bună. Sper că se va regăsi și își va crea propriul stil inconfundabil”, a constatat Eleonora Brigalda.

Damian Furdui s-a născut la 15 aprilie 1985 în orașul Fălești. A absolvit Școala medie incompletă nr. 5 din localitate, apoi Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Chișinău și  Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității Pedagogice de Stat ”Ion Creangă”. Și-a prezentat lucrările la diverse expoziții din R. Moldova și România.

Expoziția va fi deschisă timp de o lună.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.