O scriitoare originară din R. Moldova, stabilită în Franța, a lansat un roman la Chișinău

09 Februarie 2019 09:30 379 0

O carte intitulată ”Mireasa din Kabul”, semnată de scriitoarea și jurnalista de investigație Olga Căpățână, participantă la războiul din Afganistan și cel de pe Nistru, originară din R. Moldova, stabilită de mai mulți ani în Franța, a fost lansată astăzi la Biblioteca Națională, informează MOLDPRES.

Cartea cuprinde 272 de pagini și a fost tradusă din limba rusă în română de către jurnalistul Ion Țâbuleac.

În alocuțiunea sa,  scriitoarea Călina Trifan, prefațatoarea cărții, a menționat că ”Mireasa din Kabul” pune pe tapet o temă delicată și sensibilă: experiența amară, situația dramatică a femeilor care au lucrat în armată, concret în războiul din Afganistan. ”Nu mai e un secret că situația lor în război a fost/este de multe ori mult mai dură decât cea a soldaților bărbați. Pentru că o femeie aflată într-o zonă de conflict dintr-un motiv sau altul se confrunta (ontologic?) cu două pericole: primul e pericolul morții și al doilea, hărțuirea sexuală din partea superiorilor și a soldaților. Culmea e că mai există și un al treilea pericol: să treci în ochii societății printr-o depreciere morală”, a subliniat Călina Trifan.

La rândul său, directorul Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei a afirmat că romanul a abordat o lume a femeii care a supraviețuit războiul. ”Rugămintea noastră este ca autoarea să mai scrie, deoarece romanul cere continuare”, a constatat Elena Pintilei.

Pe marginea lucrării au mai vorbit criticii literari Maria Pilchin și Aliona Gratii, scriitoarea Claudia Partole,  jurnalistul Ion Țâbuleac ș.a. În cadrul evenimentului, interpreul Valy Boghean a susținut un recital muzical.

Olga Căpățână s-a născut în anul 1954 în satul Lencăuți, raionul Ocnița. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți. A activat în calitate de ofițer în armata sovietică, iar după destrămarea URSS – în Armata Națională. A participat la Războiul din Afganistan și la cel pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței Republicii Moldova. După ce a revenit de la război, Olga Căpăţână a început să scrie versuri, romane, cărţi pentru copii, dar şi „Memoriile celor căzuţi în Afganistan” şi „Memoriile celor căzuţi în Transnistria”, care au fost traduse în limbile rusă și franceză. Potrivit editorilor și criticilor literari, lucrările sale sunt de o profundă încărcătură emoţională, având ca laitmotive: omul, războiul, destinul și dragostea.

În anul 2004, Olga Căpățână a emigrat în Franța, unde locuiește până în prezent și activează ca jurnalist de investigație. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova și membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Olga Căpățână a fost decorată cu medalia de aur a Academiei Internaționale Franceze.

img19001114

img19001114

sursa: moldpres.md

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.