Un polonez și-a descris amintirile despre R. Moldova într-o carte

07 Februarie 2019 18:21 252 0 Ultima modificare 07 Februarie 2019 18:23

O carte intitulată ”O călătorie în lumea de odinioară. Amintirile unui polonez din Basarabia” de Tadeusz Gaydamowicz, editată de Ambasada Republicii Polone la Chișinău, a fost lansată astăzi la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Ambasadorul Republicii Polone la Chișinău, Bartlomiej Zdaniuk, a menționat că acest volum a fost editat anul trecut, cu prilejul Centenarului recuceririi Independenței Poloniei în 1918.  

”În textele sale, Tadeusz Gaydamowicz, care acum locuiește în orașul Cracovia și are 96 de ani, povestește cum ajuns polonezii aici, pe aceste meleaguri basarabene în perioada țaristă, apoi descrie viața polonezilor în perioada interbelică. Aceste texte sunt publicate în limba polonă și română. În carte sunt inserate mai multe poze din arhiva personală a autorului. Prin intermediul acestor poze, noi putem cumva să ne imaginăm cum locuiau polonezii în Basarabia, care era modul lor de viață”, a precizat Bartlomiej Zdaniuk.

La rândul său, directorul Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, a afirmat că evenimentul face parte din proiectul ”Basarabenii în lume”, lansat acum 20 de ani de către instituție. „Menirea noastră este de a promova personalitățile care s-au născut în țara noastră, iar mai târziu au plecat peste hotare. Această carte este foarte prețioasă, pentru că ea reflectă istoria Basarabiei și a localităților noastre. Este o parte a Basarabiei pe care noi o cunoaștem puțin”, a subliniat Elena Pintilei.

În cadrul manifestării, actorul Petru Hadârcă a citit fragmente din acest volum, iar autorul lucrării a transmis asistenței un mesaj de salut video de la Cracovia.

Tadeusz Gaydamowicz s-a născut la 4 iulie 1923 la Chișinău. A absolvit o școală polonă de 4 clase, apoi Școala Generală „Maria Magdalena” și Gimnaziul nr. 4 din Lvov. În octombrie 1939 a plecat la București, urmând școala polonă nou înființată. Tot aici și-a luat bacalaureatul în anul 1941, apoi a început studiile de arhitectură la Politehnica din București. În toamna anului 1945, familia Gaydamowicz a plecat în Polonia. Tadeusz și-a continuat studiile de arhitectură în Cracovia, unde, după absolvire, s-a stabilit cu traiul.

Volumul „O călătorie în lumea de odinioară. Amintirile unui polonez din Basarabia” de Tadeusz Gaydamowicz a apărut într-un tiraj de 1000 de exemplare. În prezent, în R. Moldova locuiesc circa 20 mii de polonezi. În țara noastră funcționează 25 de asociații poloneze, care organizează diverse acțiuni culturale.

img19001075

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.