A fost lansată o carte despre arta tradițională din R. Moldova

07 Februarie 2019 12:21 247 0 Ultima modificare 07 Februarie 2019 12:22

Un album intitulat ”Arta tradițională din Republica Moldova”, semnat de doctorul în filologie Varvara Buzilă, a fost lansat ieri la o librărie din capitală, informează MOLDPRES.

Ediția bilingvă în limba română și engleză cuprinde peste 260 de pagini și include opt capitole: Meșterii populari și axa valorică a timpului, Interiorul casei – spațiu al obiectelor făcute manual, Obiecte făcute din fibre vegetale, Țesăturile din interior, Costumul popular de sărbătoare, Mărțișoarele – simboluri ale primăverii, Ouăle pascale și Masca și omul mascat.

În cadrul manifestării, Varvara Buzilă a menționat că această lucrare a fost scrisă pentru toți cei care au pierdut legătura cu satul, cu tradițiile, cu lumea obiectelor care ne-au format, ne-au motivat și ne-au scos în lume. ”Unii nu au norocul să meargă acasă, să-și vadă casa părintească, alții trec pe lângă ea când se duc la Paștele Blajinilor, dar m-am gândit că există exemple mult mai elocvente pentru anumite situații și ar fi bine să fie scoasă o carte, în care fiecare dintre noi să-și regăsească și lumea copilăriei, și lumea adolescenței și cea a tinereții, și nu numai ca o retrospectivă a ceea ce suntem, ci înainte de toate, pentru o racordare imediată la tot ceea ce înseamnă demnitate, la tot ceea ce înseamnă curaj de a fi astăzi mai bun ca ieri. În dialog cu asemenea idei m-am încumetat să scriu această carte”, a  subliniat Varvara Buzilă.

Potrivit autoarei, este o carte despre un domeniu al sensibilității, dar și a tot ce înseamnă gândire simbolică, obiect simbolic, deoarece această arta tradițională lucrează cel mai bine la codul nostru genetic, în sens cultural.    

La rândul său, etnograful Dorina Onică a accentuat că ”Arta tradițională din Republica Moldova” este o carte care va contribui la promovarea turismului etnocultural. În context, președintele Uniunii Meșterilor Populari din Moldova, Dumitru Costandachi, a remarcat că această carte este și un omagiu adus tuturor creatorilor de artă tradițională, iar etnograful Andrei Prohin a constatat că lucrarea în cauză este produsul unei vieți întregi consacrate culturii tradiționale.

Albumul ”Arta tradițională din Republica Moldova” a apărut cu suportul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în cadrul proiectului de editare a cărții naționale.

Varvara Buzilă s-a născut la 19 noiembrie 1955 în satul Trebujeni, raionul Orhei. A studiat la Facultatea de Jurnalism, Universitatea de Stat din Chișinău (1975-1980). A susținut doctoratul în filologie, specialitatea folclor, la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (1998). Este autoarea cărților: ”Pâinea: aliment şi simbol. Experienţa sacrului”, ”Costumul popular din Republica Moldova. Ghid practic”, ”Covoare basarabene din patrimoniul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală / Bessarabian carpets. National Museum of Ethnography and Natural History” și a mai multor articole apărute în revistele științifice de profil referitoare la interpretarea semnelor și simbolurilor din cultura tradițională, obiceiuri și eticheta tradițională românească.

În prezent, Varvara Buzilă este membră a comisiei pentru elaborarea şi promovarea dosarului transnaţional de candidatură „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, pentru a fi înscris în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii.

img19001045

img19001045

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.