Păpuși japoneze din cele mai vechi timpuri, expuse la Muzeul Național de Artă

06 Februarie 2019 07:51 263 0

O expoziție itinerantă cu genericul ”Păpuși Japoneze” a fost vernisată astăzi la Muzeul Național de Artă al Moldovei.

În debutul manifestării, directorul instituției, Tudor Zbârnea a menționat că păpușa face parte din cultura niponă, iar expoziția a ajuns la Chișinău grație Fundației Japoneze și Ambasadei Japoniei în R. Moldova.

”Veți vedea în fiecare păpușă cu câtă dragoste a fost confecționată. Este o expoziție care trebuie să fie vizitată și de copii, și de maturi. În anul viitor, avem de gând să organizăm și o amplă expoziție de stampă japoneză, pentru că arta orientală ne interesează și ne-a adus întotdeauna mari valori”, a subliniat Tudor Zbârnea.

În mesajul său de salut, Ambasadorul Japoniei în R. Moldova, Masanobu Yoshii, a declarat că expoziția de față a călătorit prin mai multe țări și a fost apreciată de numeroși oameni de artă. ”Expoziția cuprinde aproape 70 de păpuși. Sunt mai multe tipuri de păpuși tradiționale: unele reprezintă bebeluși și copii, altele – curtea imperială, ostași și eroi sau personaje din povești. Sunt și păpuși care au legătură cu teatrul japonez tradițional, cum ar fi Kabuki și Noh. Unele păpuși au fost create de artiști contemporani. Mai mult, păpușile pe care le puteți admira aici reprezintă diferite regiuni ale Japoniei”, a precizat Masanobu Yoshii.

Potrivit oficialului nipon, în Japonia păpușile constituie o parte a vieții cotidiene din cele mai vechi timpuri.  La începutul secolului XI, deja existau câteva tipuri definitivate de păpuși. În secolul XVII, a început să funcționeze piața pentru japonezii înstăriți, care-și doreau cele mai frumoase seturi de păpuși pentru a fi afișate în casele lor sau pentru a fi oferite în calitate de cadou prețios.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.