O manifestare dedicată Anului Nou Chinezesc a avut loc la Chișinău

01 Februarie 2019 17:09 219 0

Elevi de la două licee din capitală s-au adunat astăzi la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” la o manifestare consacrată Anului Nou Chinezesc sau Sărbătorii Primăverii, organizată în parteneriat cu Ambasada Chinei la Chişinău, informează MOLDPRES.

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze la Chișinău, Zhang Yinghong, a menţionat că China şi R. Moldova sunt prieteni şi parteneri foarte buni, iar prietenia dintre popoarele noastre are o istorie îndelungată.

”Între țările noastre s-a stabilit o cooperare fructuoasă în diverse domenii, inclusiv politică, economie, cultură etc. În special, schimburile culturale au jucat un rol important în aprofundarea prieteniei dintre cele două popoare. Tineretul este viitorul națiunii și viitorul prieteniei dintre China și R. Moldova. De aceea, sper că, prin acest eveniment, copiii vor putea să se familiarizeze cu cultura chineză, să înțeleagă obiceiurile populare chinezești și să devină martori și moștenitori ai prieteniei moldo-chineze. Ambasada Republicii Populare Chineze în R. Moldova, ca întotdeauna, va sprijini schimburile culturale și va oferi mai multe oportunități celor două popoare să se cunoască și să se înțeleagă bine”,  a accentuat Zhang Yinghong.

Potrivit oficialului chinez, 2019 este anul porcului în China, iar anul porcului simbolizează fericirea, norocul și bogăția. Cu această ocazie, Zhang Yinghong le-a dorit tuturor multă sănătate și fericire în noul an.

La rândul său, directorul adjunct al Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”, Lilia Tcaci, a afirmat că Anul Nou Chinezesc este sărbătorit în cadrul instituţiei din 2006, iar relațiile de prietenie cu Ambasada Chinei au fost stabilite de mai bine de două decenii, când a fost organizat un concurs național pentru elevi dedicat istoriei, limbii și culturii chineze. „Scopul nostru este să promovăm limba şi cultura chineză şi să consolidăm relaţiile culturale dintre cele două ţări”, a subliniat Lilia Tcaci.

Elevii au participat la victorina „Ce știi despre China?”, la diverse jocuri interactive, inclusiv jocuri chinezești cu surprize pentru copii. Participanților le-a fost prezentat un variat program artistic, care a inclus dansuri şi cântece chinezești.

Anul nou chinezesc începe la 5 februarie 2019 și se va încheia la 24 ianuarie 2020. 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.