O expoziție de artă tradițională chineză a fost inaugurată la un muzeu din Chișinău

31 Ianuarie 2019 08:17 226 0

O expoziție cu genericul ”Artă tradițională chineză” (secolele XVIII-XIX) a fost inaugurată astăzi la Muzeul Național de Artă al Moldovei, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat Ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Zhang Yinghong, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău, oameni de cultură și artă.

În debutul manifestării, directorul instituției, Tudor Zbânea, a menționat că expoziția prezintă o serie de lucrări de grafică, artă decorativă și sculptură mică din Colecția de artă chineză din patrimoniul Muzeului Național de Artă al Moldovei.

”China se manifestă plenar în plan internațional în arta contemporană. Au apărut mai mulți artiști care sunt cotați pe piețele de artă. Sunt artiști curtați de marile muzee din lume. Anul trecut, am avut o întrunire cu o serie de reprezentanți ai muzeelor din mai multe țări, inclusiv din Belgia, Marea Britanie și Franța, cu scopul de a crea o alianță a muzeelor de artă și galeriilor pentru a reformula Drumul Mătăsii în contextul cultural și de a organiza o serie de expoziții în muzee din diverse țări. Sunt sigur că publicul va manifesta un viu interes pentru aceste schimburi culturale, pentru că, repet, China astăzi se impune masiv și ocupă un loc binemeritat în fruntea mișcării artistice din lume”,  a constatat Tudor Zbârnea.

În mesajul său de salut, Ambasadorul Republicii Populare Chineze la Chișinău, Zhang Yinghong, a declarat că este semnificativ faptul că această expoziție este inaugurată în preajma Anului Nou Chinezesc, pe care îl va sărbători împreună cu poporul Republicii Moldova.

Potrivit muzeografului Tamara Deaconescu, curatorul expoziției, lucrările de grafică Nianhua – „Imagini de Anul Nou” ocupă un loc aparte în cadrul acesteia, evocând unul dintre cele mai vechi obiceiuri din China - înfrumusețarea, în ajunul Anului Nou Lunar, a locuințelor cu diverse imagini în culori strălucitoare și de o finețe deosebită, elucidând tematici diferite, mult îndrăgite de chinezi.     

Expoziția va fi deschisă până la 3 martie.

 

 

sursa: moldpres.md

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.