A fost lansată Campania Naţională „Să citim împreună!”, ediția 2019

30 Ianuarie 2019 16:27 266 0

Cea de-a VIII-a ediţie a Campaniei Naţionale de promovare a lecturii „Să citim împreună!” a fost lansată astăzi la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” din Chişinău. Ediţia din acest an este consacrată cărţilor „Rebela” de Claudia Partole și „Poeme pe trepte încinse” de Ianoș Țurcanu, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenţie, directorul adjunct al instituţiei, Eugenia Bejan, a menţionat că scopul campaniei este de a promova lectura în satele şi oraşele ţării. ”Cele două titluri au fost selectate de către bibliotecă din lista volumelor apărute în 2018 în cadrul Programului de editare a cărții naționale, susținut de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Criteriul de selecție a fost următorul: să fie autori cunoscuți, care să se implice activ în promovarea lecturii. Noi ne propunem să ajungem în mai multe localități, astfel încât în fiecare lună să avem nu mai puțin de trei-patru întâlniri cu cititorii”, a precizat Eugenia Bejan.

Poetul Ianoș Țurcanu a afirmat că volumul ”Poeme pe trepte încinse” cuprinde o selecție de versuri pentru copii și pentru maturi. ”Abia aștept întâlnirile cu cititorii, care ne inspiră și ne fac să scriem în continuare pentru ei”, a  specificat Ianoș Țurcanu.

Scriitoarea Claudia Partole a subliniat că ”Rebela” este o carte despre o adolescentă, care pornește în viață, dar pornește crezând că poți cuceri înălțimile doar dacă ești înarmat și ești pornit agresiv asupra a toate câte ți se arată în cale și pe care nu le înțelegi. ”Până la urmă, ea își dă seama că forțele învingătoare se află în fiecare din noi, adică în propria ei ființă și nu trebuie să lupte cu nimeni, să nu agreseze și să nu fie supărată pe nimeni, ca să vadă fața adevărată a lucrurilor și a vieții. În această carte încerc să răspund la mai multe întrebări ale vârstei adolescentine”, a specificat Claudia Partole.

Campania se va desfăşura pe întreg teritoriul țării, în perioada ianuarie – decembrie 2019 și va implica copii, adolescenți, precum și adulți (părinți, bunici, cadre didactice, bibliotecari). Cărțile recomandate au fost repartizate în bibliotecile publice teritoriale din țară prin intermediul oficiului „Rezerva națională de publicații” al Bibliotecii Naționale.

Bibliotecile publice teritoriale, în colaborare cu cele școlare, vor organiza pe parcursul anului promovarea şi lectura cărţilor recomandate prin diverse forme de activitate: lecturi publice, lecturi comentate, recitaluri de poezii, întâlniri cu autorii, discuţii, dezbateri, conferinţe, acţiuni teatralizate, concursuri de creaţie inspirate din lectura cărţilor respective etc.

În 2018, Campania de promovare a lecturii „Să citim împreună” a fost dedicată cărţilor „Lumina glasului lăuntric” de Vasile Romanciuc și „Îngerii dispar în ploaie” de Aurelian Silvestru.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.