A fost vernisată o expoziție aniversară a artistului plastic Alexei Colâbneac

30 Ianuarie 2019 05:47 253 0

O expoziție cu genericul ”Literatura națională și universală în grafica de carte semnată de artistul plastic Alexei Colâbneac”, la 75 de ani de la naștere, a fost vernisată astăzi la Biblioteca Națională a Republicii Moldova,  informează MOLDPRES

Solicitată de agenție, directorul instituției, Elena Pintilei a menționat că expoziția cuprinde 51 de lucrări de grafică, realizate de autor pe parcursul mai multor ani. ”În total,  Alexei Colâbneac a ilustrat peste 200 de titluri de carte de Mihai Eminescu, Ion Creangă, Vasile Alecsandri, Mihail Sadoveanu, Petre Ispirescu, Charles de Coster, Alexandr Pușkin ș.a. Majoritatea cărților ilustrate de el sunt destinate copiilor și au de fiecare dată ceva nou, irepetabil”, a subliniat Elena Pintilei.

În context, criticul de artă Victoria Rocaciuc a afirmat că Alexei Colâbneac este un artist plastic deosebit prin erudiție. ”Pentru un grafician, lectura este parte din domeniul profesional și în acest sens, comunicarea cu asemenea artiști îți provoacă o plăcere deosebită. În lucrările lui se întrevede o școală foarte puternică. A colaborat cu asemenea artiști precum Ilia Bogdesco, Gheorghe Vrabie, Isai Cârmu și alți graficieni de succes”,  a accentuat Victoria Rocaciuc.

Potrivit artistului plastic Emil Childescu,  profesorul universitar Alexei Colâbneac  este unul dintre fondatorii Facultății de Arte Plastice din cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice. ”În anii 1997-2001 a deținut funcția de prim-viceministru al Culturii. Este un grafician care are lucrări distinse cu premii naționale și internaționale”, a specificat Emil Childescu.

Alexei Colâbneac s-a născut în 1943, în satul Drepcăuți, raionul Briceni. Și-a făcut studiile la Colegiul Republican de Arte Plastice ”A. Plămădeală” din Chișinău (1957-1962) cu profesorul Aurel David și la Institutului de Pictură, Sculptură și Arhitectură ”I. Repin” din Leningrad (astăzi Sankt-Petersburg), secția Grafică, cu profesorul A. Pahomov (1962-1971). A avut numeroase expoziții în țară și peste hotare. În 2003 a devenit membru al Academiei Ortodoxe Ruse a Științelor și Artelor.  A fost distins cu Diploma de onoare „Hans Christian Andersen” a Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Adolescenţi IBBY (orașul Basel, Elveţia, 2006) ș.a. Lucrările sale au fost achiziționate de Muzeul Național de Arte Plastice al Moldovei, precum și de alte muzee prestigioase: galeriile „P. Tretiakov” din Moscova, „Nakamura” din Japonia, Galeria Municipală „Art-Avangard” din Moineşti, România etc.

 

sursa: moldpres.md

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.