De râs și de plâns! Biserica ortodoxă moldovenescă îl amenință pe Ion Chicu cu ”excluderea din pomenire și rugăciune”

19 Mai 2020 23:50 2040 0 Ultima modificare 19 Mai 2020 23:59

Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova, în frunte cu Mitropolitul Vladimir, îi cere premierului Ion Chicu, să revizuiască noile prevederi ale Comisiei naționale extraordinară de sănătate publică în privința oficierii serviciilor divine și a altor manifestări tradiționale religioase până pe data de 30 iunie, astfel încât credincioșii să aibă acces în lăcașele sfinte. În caz contrar, șeful Guvernului este avertizat că va fi „exclus din pomenirea și rugăciunea Bisericii”, scrie unimedia.info

 Foto: mitropolia.md

„Cu profundă durere și tristețe am luat cunoștință de noile prevederi ale Comisiei naționale extraordinară de sănătate publică cu privire la oficierea serviciilor divine și a altor manifestări tradiționale religioase, măsuri în vigoare până pe data de 30 iunie, anul curent. Am așteptat cu mare nerăbdare ridicarea mai multor restricții, iar amânarea respectivă revoltă, dezgustă și este chiar jenantă.

Apreciem măsurile de siguranță care s-au luat, dar considerăm că în privința participării credincioșilor la sfintele slujbe se impune revizuirea acestei hotărâri cu posibilitatea pentru credincioși de a se ruga în biserici, așa cum au făcut-o neîtrerupt și până acum”, se menționează în adresarea Sinodului Bisericii Ortodoxe către premier.

Ierarhii Bisericii Ortodoxe din Moldova se arată indignați de faptul că autoritățile le „indică ce să facă și cum e mai bine să slujească în propriile biserici”: „Fără să fim întrebați, consultați și fără posibilitatea unui dialog, după exemplul celorlalte state. Ori, într-un stat democratic, nu doar puterea laică este în drept să-și înainteze cerințele și pretențiile față de cultele existente, dar și cultele sunt chemate să formuleze propriile așteptări. Pornind de la premiza, că Statul este separat de Biserică, s-ar fi putut recomanda, cu respect și decență, să se caute soluții, să fim chemați la masa negocierilor, pentru a lua o decizie. Și dacă tot vă place să dați exemple, și în același timp să vă numiți creștini, de ce nu ați urmat modelul Georgiei sau Bulgariei ( membră UE ), pentru a vorbi doar de cele mai relevante cazuri, care nu au întrerupt slujbele și au cea mai mică mortalitate. Sau, la scoaterea restricțiilor, de ce nu v-ați condus de exemplul Spaniei și a altor state mult mai afectate de urmările noului virus, care au permis din duminica trecută oficierea slujbelor în biserici cu ocuparea a treizeci de procente din spațiul bisericilor, urmând ca această cifră să fie de cincizeci de procente din duminica următoare, iar de pe 14 iunie slujbele se vor desfășura în regim normal”.

În context, Sinodul a solicitat ca, „în cel mai scurt timp, să fie invitați reprezentanții Bisericii Ortodoxe din Moldova și să fie reformulată hotărârea în conformitate și cu normele moralei creștine, urmând în aceasta exemplul altor state europene”: „În caz contrar ne asumăm dreptul canonic și moral de a vă exclude din pomenirea și rugăciunea Bisericii”.

Vedeți mai jos textul integral al adresării către premierul Ion Chicu.

 
După ce Mitropolitul Vladimir i-a adresat un mesaj lui Ion Chicu și l-a rugat să tempereze atitudinea dușmănoasă față de biserică, premierul a venit cu o replică. Acesta a menționat că „protejarea sănătății și vieții oamenilor este cea mai blagoslovită faptă”, noteză zugo.md

Premierul spune că, pe parcursul lunii aprilie, mai mulți reprezentanți ai cultelor religioase s-au adresat Guvernului cu diferite solicitări. El precizează că majoritatea reprezentanților lor au manifestat înțelegere, au conștientizat pericolul pe care-l prezintă virusul și au adaptat activitățile religioase la regulile sanitar-epidemiologice.

„Protejarea sănătății și vieții oamenilor este cea mai blagoslovită și plăcută Domnului faptă. În asta cred. De aceea, ca și în multe alte state, inclusiv Rusia sau Italia, Guvernul Republicii Moldova a fost nevoit să interzică pe perioada pandemiei activitățile religioase cu participarea credincioșilor. Îmi asum totalmente această decizie, deoarece a fost vorba de sănătatea și viața oamenilor”, declară Chicu.

El le -a mulțumit preoților pentru înțelegerea și susținerea Guvernului, menționând că „atunci când vom avea acces în biserici, voi veni să mă rog bunului Dumnezeu pentru iertarea păcatelor”. În același timp, prim-ministrul reiterează că Executivul va menține și în continuare unele măsuri restrictive, inclusiv cele referitoare la activitățile religioase, iar regulile trebuie respectate de către toți cetățenii țării.

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.