Camioanele cu ajutorul umanitar oferit de România au ajuns în Moldova, fiind oferite autorităților moldovene la Telecentru

07 Mai 2020 18:17 477 0 Ultima modificare 07 Mai 2020 18:19

Camioanele cu ajutorul umanitar oferit de România pentru lupta cu COVID-19 au ajuns la Chișinău în după-amiaza zilei de 7 mai. Camioanele au fost întâmpinate de susținători care au apreciat gestul României, încă la Vama Leuşeni, dar şi pe traseul Leuşeni-Chişinău. Ceremonia de prezentare a ajutorului umanitar a avut loc în cartierul Telecentru, transmite IPN.

Nelu Tătaru, ministru al sănătății al României, a spus că misiunea umanitară aduce în Republica Moldova un ajutor care constă în medicamente necesare pentru pacienții internați acum în spitalele din Moldova. E vorba de 1200 de cutii de Platinium, 1600 de cutii de Kaletra, 500 de mii de măști ffp2, 25 de mii de combinezoane de protecție, cinci mii de ochelari, cinci mii de viziere, zece izolete, 40 de mii de litri de alcool sanitar și 25 de mii de litri de biocid. „Dincolo de limbă, cultură, istorie, suntem într-un parteneriat strategic. România va fi lângă Republica Moldova”, a spus Nelu Tătaru.

Prezent la eveniment, premierul Ion Chicu a mulțumit poporului român pentru acest „efort frățesc”. „Apreciem enorm generozitatea fraților noștri și înțelegem bine că valoarea acestui ajutor este mult mai mare pentru că este oferit în situație când la toți le este greu”. „Gestul Guvernului României arată că epidemia care s-a abătut peste toată lumea, pentru noi, este și o oportunitate de a consolida relațiile frățești între malurile Prutului”, a mai spus premierul.

Ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, a remarcat că ajutorul vine în momente de provocare pentru sistemul de sănătate din Moldova, care are de înfruntat COVID-19, „un dușman unic pentru Moldova, cât și pentru România”.

Președintele Igor Dodon a fost prezent la ceremonia de donare a unui prim lot de echipamente medicale și medicamente, din asistența umanitară acordată de România, Institutului de Medicină Urgentă. Potrivit președintelui, gestul României este cu adevărat „frățesc”. „Prietenul la nevoie se cunoaște, a mai spus acesta”. Președintele și-a exprimat mulțumirea omologului său român. El a remarcat că ajutorul României este cel mai consistent oferit de până acum de statele prietene ale Republicii Moldova. „Ceea ce se întâmplă astăzi la Chișinău și se face istorie, corespunde spiritului european din aceste două state”, a conchis șeful statului.

Săptămâna trecută, România a detașat în Republica Moldova o echipă de medici și asistenți medicali, inclusiv din cadrul Ministerului Apărării Naționale, pentru a oferi sprijin specialiștilor moldoveni din instituțiile medicale strategice în eforturile de prevenire a pandemiei.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.