Sacrificiul medicilor, al asistenților medicali, polițiștilor aflați în prima linie și care au fost infectați cu Covid-19 este evaluat de conducere la câte 16.000 de lei

30 Martie 2020 11:01 458 0

Medicii, asistenții medicali, polițiștii, polițiștii de frontieră și alții, care se află în prima linie și au fost infectați cu coronavirus, vor primi fiecare câte un ajutor unic în valoare de 16 mii de lei. Anunțul a fost făcut după ședința conducerii de vârf a statului, luni, 30 martie.

Șeful statului a menționat că, pentru perioada stării de urgență, au fost întreprinse mai multe măsuri. Pentru întreprinderile care și-au sistat activitatea în urma deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, statul contribuie cu sume din bugetul de stat la menținerea locului de muncă și achitarea salariului prin restituirea a 100% din impozitul pe venit al persoanei fizice, contribuției sociale, contribuției medicale – adică 44-45% din fondul de salarizare.

Igor Dodon a spus că pentru celelalte întreprinderii care și-au sistat total sau parțial activitatea, în afara deciziei luate de Comisia pentru Situații Excepționale, se restituie 60% din impozitul pe venit al persoanei fizice, contribuției sociale, contribuției medicale.

Totodată, persoanele care au activat cel puțin nouă luni la o întreprindere și și-au pierdut locul de muncă urmează să se adreseze la oficiile forței de muncă pentru a obține 60-80% din salariul de la ultimul loc de muncă. Pentru acesta, Fondul de Șomaj al țării va fi majorat de trei ori. Pentru persoanele care nu au vechime de muncă de minimum nouă luni sau nu au avut un loc de muncă stabil în ultimul timp și nu pot beneficia de procedura clasică de obținere a ajutorului de șomaj, statul le va acorda un suport financiar în mărimea salariului minim garantat pe economie, în valoare de 2775 de lei.

În Republica Moldova fost instituită, pe 17 martie, starea de urgență. Bilanțul cazurilor confirmate de COVID-19 ajunge la peste 270, dintre care 13 persoane s-au recuperat, iar două au decedat.

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.