Medicamentul ce poate salva de la moarte bolnavii de Covid-19 nu face parte din lista medicamentelor admise în Republica Moldova

19 Martie 2020 07:51 2005 0

Agenţia italiană de reglementare în domeniul medicamentelor (AIFA) începe de joi testele oficiale cu un medicament împotriva artritei reumatoide pe bolnavii cu COVID-19 după ce toate spitalele din ţară l-au experimentat deja cu rezultate bune pentru a contracara dificultăţile respiratorii, relatează EFE.

Medicamentul Tocilizumab, deşi nu vindecă boala - pentru aceasta se aşteaptă vaccinul - contribuie la recuperarea funcţiilor plămânilor, astfel încât poate ajuta bolnavul să elibereze patul pentru terapia intensivă şi a nu colapsa astfel sistemul spitalicesc.

Oncologul Paolo Ascierto, directorul Institutului pentru Melanom şi Terapii Inovatoare de la Institutul împotriva tumorilor din Napoli, Fundaţia Pascale, a colaborat cu alţi specialişti şi a descoperit că tratamentul cu Tocilizumab, folosit împotriva artritei reumatoide, a dat rezultate la pacienţi cu COVID-19.

Într-un interviu acordat EFE, el a explicat că bolnavii infectaţi cu coronavirus pe care i-a tratat cu acest medicament au dat semne "foarte încurajatoare".

În prezent numărul bolnavilor trataţi cu acest medicament în toată Italia este de peste 1.000, iar rezultatele se vor adaugă testărilor oficiale care încep joi asupra a 330 de pacienţi intubaţi în ultimele 24 de ore.
El a explicat că a discutat descoperirea cu medicii chinezi care au testat medicamentul pe 21 de pacienţi dintre care 20 au manifestat o ameliorare în 24-48 ore.
Acum se aşteaptă ca testarea şi rigoarea ştiinţifică a AIFA "să probeze validitatea medicamentului".
Expertul a asigurat că medici din SUA au dorit deja să cunoască datele preliminare ale utilizării medicamentului, la fel ca şi profesionişti din alte ţări europene, precum Spania, precizând că a fost contactat de medici spanioli pentru a se interesa de medicament.

”În Republica Moldova tocilizumab-ul/Ro-actemra (preparat biologic) nu face parte din lista medicamentelor admise pentru tratamentul artritei reumatoide (boală autoimună). Mi s-a spus că pentru introducerea unui medicament pe piață e nevoie ca o solicitare în acest sens să fie făcută de compania producătoare. Ținând cont de faptul că RM are o populație puțin numeroasă - probabilitatea ca firma elvețiană Roche, producătoare de Ro-actemra/tocilizumab, va veni aici e aproape de zero. Am discutat cu factori decizionali din ministerul sănătății al Republicii Moldova. Nu prea îi interesează pe birocrați suferințele cetățenilor afectați de boli autoimune. Ce ironie a sorții! Anume tocilizumab-ul/Ro-actemra, molecula care blochează Interleukina-6, poate salva de la moarte sigură bolnavii de Covid-19. Măcar pe acest fundal nefericit, sper că vor ajunge și în Republica Moldova tratamentele biologice”, scrie pe rețelele de socializare Ana Guțu, Secretar de Stat al Departamentului pentru Relații cu Republica Moldova la Guvernul României.
Domnia sa face aapel către doamna ministru Viorica Dumbrăveanu să ceară de pe acum ajutor firmei elvețiene Roche pentru a furniza în RM medicamentul tocilizumab/Ro-actemra, imperios necesar salvării vieților umane în condițiile pandemiei Covid-19.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.