Natalia Hadarca

Natalia Hadarca

De Ziua Națională a tuturor românilor la biblioteca centrală B.P. Hașdeu din Chișinău a avut loc lansarea volumului “Povara grea a reîntregirii nu se lasă moștenire”, autor Iurie Chirinciuc, ex-deputat, ex-ministru, doctor în economie.

„Este o mare bucurie pentru mine că anume în această zi de sărbătoare a fost lansată monografia. Multumesc mult doamnei Marcela Mardare datorită căreia a văzut lumina tiparului această carte. Multumesc gazdei Domnului Alexandru Moraru un Om cu literă Mare! Multumesc tuturor celor prezenți și care sunt luptători al neamului pentru Reîntegrarea cu Țara- mamă România!”, a menționat Iurie Chirinciuc.

La lansarea monografiei au participat prietenii autorului, colegi, istorici etc. „Memoriile colegului Iurie Chirinciuc – Povara grea a reîntregirii nu se lasă moştenire nu sunt doar nişte amintiri despre satul de baştină, în care şi-a petrecut copilăria cu

sora-geamănă Natalia şi cu cei şase fraţi şi surori, despre viaţa buneilor şi părinţilor, despre tinereţe şi studii, despre activitatea sa în calitate de deputat, apoi de ministru, ci este un tablou/o frescă a unei întregi societăţi, rupte prin voia imperiilor din matca

ei firească, oprită să gândească şi să simtă liber, după ce „eliberatorii” le-au luat absolut totul – pământul, tradiţiile, rubedeniile, până şi mormintele, trăgând aleatoriu grani ţele pe unde-au socotit ei”, scrie în cuvânt înainte politicianul Mihai Ghimpu, present și dlui la eveniment.

Apoi, după ce au fost jefuiţi de hoarda comunist-sovietică, li s-au luat şi sufletele, căci mai marii puterii, cu stele roşii în frunte şi carnete de communist în buzunar, le-au organizat cea mai sângeroasă teroare, urmată de deportări în Siberii de gheaţă.

Prin aceste grozăvii au trecut toate satele din fosta Moldovă sovietică, inclusiv satul de baştină al autorului, satul Costuleni. Şi, drept ur mare a reflecţiilor, ca un fir roşu, ca un învăţământ natural asumat, sună tema reîntregirii, a Unirii a ceea ce a fost des părţit, sfâşiat fără pic de milă.

Ca ex-deputat în Parlamentul Republicii Moldova, ca ex-Ministru al Transportului şi Infrastructurii Drumurilor, ca economist de profesie, dar şi ca doctor în economie, dl Iurie Chirinciuc consider că Unirea cu România trebuie înfăptuită cât mai repede, căci situaţia economică jalnică a Republicii Moldova, situaţia politică deplorabilă, sărăcia în care sunt nevoiţi să existe cetăţenii, corupţia şi hoţia la nivel de stat, nu poate fi biruită simplu şi nici nu poate adduce la nimic bun în viitorul apropiat. Simţindu-se responsabil de viitorul copiilor şi al Neamului, dumnealui înţelege, că singura soluţie de a scăpa de umilinţa sărăciei, de corupţie, trădare/trădători, dar şi de o eventuală agresiune a Federaţiei Ruse, este doar UNIREA cu România.

Memoriile dlui Iurie Chirinciuc „Povara grea a reîntregirii nu se lasă moştenire” sunt o avertizare, că lecţiile neînvăţate de istorie riscă să se repete, dar într-o formă mult mai sofisticată, mai laşă şi mai urâtă. Este chemarea omului cu şapte ani româneşti de acasă către trezire, către readucerea demnităţii pângărite, către valorificarea trecutului şi schimbarea mentalităţii de rob necuvântător, către o viaţă responsabilă, demnă, onorabilă, în numele viitoarelor generaţii. Acesta e meritul şi chemarea MEMORIILOR de faţă, pe care trebuie să le citim şi să tragem concluzii”, este îndemnul politicianului Mihai Ghimpu.

„Nu pretind a fi o instituţie sau un monstru sacru. Nu am necesitatea de alte aprecieri decât cea, pe care mi-o poate da fiecare om, care a citit ceea ce am scris în ultimii ani. Aprecierea aş vrea să fie aceasta: că „Nu am făcut degeaba umbră pământului!”. Aceasta este dorința autorului monografiei, Iurie Chirinciuc, împărtășită cititorilor săi.

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.