Moldova țară de minuni: magistrații Curții Constituționale și-au anulat propriile decizii, adică hotărârile prin care au fost declarate neconstituționale alegerea Zinaidei Greceanîi în funcția de speaker, investirea Guvernului Sandu și numirea datei pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate au fost egalate cu zero.

Atunci când o Curte Constituțională își revocă nemotivat deciziile luate anterior, fără o justificare bazată pe principiile dreptului național și internațional, înseamnă că nimic nu mai poate fi definitiv și general valabil.

Dar, putem răsufla ușurați, blocajul juridic în care s-a aflat  Republica Moldova s-a rezolvat – moldovenii au un Parlament care dezbate legi, au un guvern funcțional, miniștrii au fost prezentați și instalați în funcție de șeful statului.

Departamentul de Stat al Statelor Unite a salutat anunțul Partidului Democrat de a se retrage în favoarea Guvernului condus de Maia Sandu dar solicită ca noul Cabinet să manifeste „reținere” în această perioadă de tranziție. De aici.

Această reținere la care fac trimitere diplomații americani se referă și la anunțatele epurări de cadre care au fost făcute publice de către Andrei Năstase într-un interviu acordat pentru postul de televiziune românesc B1 TV. Prim viceprim-ministrul Republicii Moldova vine și acuză funcționarii publici, jurnaliștii și comentatorii politici de delict de opinie – adică, cine nu este de acord cu domnia sa se transformă automat în dușmanul său personal.

Americanii de la Departamentul de Stat le-au solicitat noilor reprezentanți ai puterii să se abțină de la măsuri care ar putea fi considerate drept răfuială politică – separatismul de genul, cine nu e cu noi e împotriva noastră, ar trebui stopat, pare a spune Washingtonul.

Îndemnul la reținere poate fi aplicat și celorlalți - concurenții politici, jurnaliștii ori comentatorii fenomenului politic moldovenesc ar trebui să acorde guvernului Sandu cele o sută de zile de clemență. Comentariile referitoare la activitatea noului Cabinet ar trebui făcute în baza acțiunilor acestui cabinet și nu în baza declarațiilor de intenție. Adică - să judecăm după fapte, nu după vorbe!

Recunosc, această alianță politică dintre socialiștii moldoveni și blocul politic ACUM este improprie, nefirească - una a circumstanțelor și, conform acordului de colaborare, temporară. Nu știm dacă această alianță va dura. Poate dura mult, ori puțin - nu țtim. Așa cum nu știm ce conține acest acord. Sunt o mulțime de necunoscute – atât referitoare la comportamentul extern, cât și la politicile interne. Din acest motiv este firesc să existe multă atenție la acțiunile acestui guvern. Și multă cârcoteală.

Desigur este dreptul primului ministru de a își construi politicile publice, mai ales cele de referitoare la dezoligarhizarea statului moldovean.

Dar, pentru o mai bună înțelegere a acestor politici, în scurt timp, premierul moldovean ar trebui să efectueze prima lui vizită oficială la București – acolo unde este așteptată și unde va avea posibilitate să facă cunoștiință, în calitate de prim ministru al statului moldovean, cu prioritățile României față de teritoriul dintre Prut și Nistru. Care se referă atât la continuarea proceselor de reglementare a conflictului transnistrean în formula intergrității statului moldovean, la continuarea politicilor de interconectare a infrastructurilor rutiere și energetice ale Moldovei cu cele ale României dar și la dreptul sutelor de mii ce cetățeni români cu domiciliul în Republica Moldova de a avea opinii separate, în fața politicilor oficiale ale statului moldovean – iar de cele mai multe ori aceste opinii sunt de factură unionistă.

Așadar, vizita doamnei Sandu la București este esențială – în capitala României noul premier va înțelege că este inadmisibil ca statul român să fie scos din ecuațiile de putere de la Chișinău. Și că unionismul basarabean nu a murit.

Alianța surprinzătoare a blocului ACUM cu socialiștii lui Igor Dodon, pentru eliberarea Republicii Moldova de ”omul rău”, Vladimir Plahotniuc, are, și va avea, costurile ei politice.

Este limpede că triumviratul internațional Rusia, Statele Unite și Uniunea Europeană, a forțat o înțelegere între socialiști și pro-europeni, care se susțin reciproc, după ce au căzut de acord asupra unor concesii.

Doar că, binomul Maia Sandu/Igor Dodon se ferește ca dracul de tămâie să spună, cu subiect și predicat, care au fost termenii înțelegerii agreate între PSRM și ACUM, pentru a înlătura Partidul Democrat de la putere. Nu știm ce au discutat rușii, americanii și europenii, cu Dodon, cu Maia Sandu și cu Andrei Năstase. Până unde au mers concesiile reciproce?

Constat că primul cost politic a apărut, Putin a recunoscut într-un material video că cele două partide din blocul ACUM sunt, doar cu numele,  prooccidentale. De aici.

În politică, mai devreme sau mai târziu, totul are un preț.

Se pare, că, federalizarea statului moldovean, agreată de Federația Rusă, a făcut parte din negocieri. Prea repede a a părut susținerea oferită de Putin pentru guvernul condus de Maia Sandu. Doar se știe, Rusia nu oferă niciodată nimic de pomană!

Prețul pentru înlăturarea lui Plahotniuc de la putere îl reprezintă menținerea trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova până în anul 2040. Adică 20 de ani de acum încolo.

Explic despre ce e vorba. În februarie 2019, la Conferința de Securitate de la München, președintele Dodon a prezentat conceptul de federalizare a Republicii Moldova, pe care l-a numit „Pachetul comprehensiv pentru Moldova”. În documentul prezentat acolo, printre elementele care țin de participarea transnistrenilor în toate structurile de stat moldovene și dreptul lor de veto în aceste structuri, se arată că trupele ruse vor staționa în Republica Moldova până în 2040. De aici.

Asta este adevărata miză care se joacă în acest moment între Prut și Nistru - controlul politic și strategic al Republicii Moldova pentru 20 de ani de acum încolo, până în anul 2040. Asta a vrut Dodon să introducă și în parteneriatul de colaborare al socialiștilor cu Partidul Democrat din Moldova. Din înregistrare video făcută publică se vede (și se aude) cum Igor Dodon îi dictează unui apropiat al lui președintelui Partidului Democrat din Moldova termenii pe care îi convenise anterior cu vicepremierul rus Dmitri Kozak, de federalizare a statului moldovean. De aici.

De aici și tensionarea jocului politic moldovenesc și apariția acestei crize constituționale. Pentru că nu e vorba de cine se va afla la butoanele guvernării, Maia Sandu, Andrei Năstase ori Pavel Filip, este vorba de plasarea statului moldovean sub umbrela rusă. Este vorba despre ancorarea Basarabiei în zona lumii ruse, așa-numitul „russkii mir”.

De aici pleacă blocajul juridic în care se află clasa politică moldoveană. Un blocaj juridic care a oprit, pentru moment, transformarea unor scenarii în realitate.

Se spune că intervenția Comisiei de la Veneția va rezolva criza politică din Republica Moldova. Este parțial adevărat. Doar că, juriștii internaționali nu se pot transforma într-un organ suprastatal pentru o Curte Constituțională națională, deci Comisia de la Veneția nu poate invalida deciziile luate de înalții judecători moldoveni. Blocajul  juridic poate fi rezolvat în plan intern dacă interesele de securitate ale României și Ucrainei vor fi conta pentru triumviratul marilor puteri.

În Moldova, deocamdată, beligerații locali se încăpățânează să rămână în tranșeele lor politice. E bine, nu se iau de piept și nu au trecut la manifestații violente. Probabil s-a înțeles că Moldova e doar un câmp de experimente.

La București și Kiev se știe că jucătorii adevărați nu sunt în Moldova. Acesta este motivul pentru care președintele Iohannis a trimis o scrisoare către Consiliul European și Comisia Europeană cu privire la situația din Republica Moldova, în care le cere să găsească urgent, o soluție la criza politică din vecinătatea Uniunii Europene. Ei trebuie să spună, cu subiect și predicat, dacă își doresc prezența Federației Ruse pe Prut.

 

Despre Igor Dodon e vorba – el este cel care a spus presei că nu s-a întâlnit cu Plahotniuc, imaginile difuzate de televiziuni au arătat că a mințit. Din imaginile arătate auzim că Moscova a finanțat Partidul Socialiștilor moldoveni cu 700-800 mii dolari pe lună, declarația a fost făcută de Igor Dodona care, între timp se jură că nu-i așa.

Mai că l-am crezut, doar că, după ce a fost suspendat din funcție, el și-a căutat adăpost în incinta Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău de unde și-a îndemnat susținătorii să iasă la proteste.

Îndemnul a fost un răspuns manifestației organizate de Partidul Democrat din Moldova care și-a adus simpatizanții în Piața Marii Adunări Naționale, la un miting de protest „pentru susținerea ordinii constituționale”. Mitingul a fost și o acțiune împotriva lui Igor Dodon, care a fost învinuit de „trădare de patrie” și căruia i s-a solicitat demisia. Membrii și simpatizanții PDM au scandat la unison faptul că „țara nu se vinde” și „Dodon-trădătorul”.

Plahotniuc a anunțat data noilor alegeri anticipate, a făcut băi de mulțime și, în ciuda inamicilor săi politici, populația l-a îmbrățișat - nimeni nu i-a reproșat nimic.

Între timp, tot duminică, noua majoritate parlamentară, cea condusă de Zinaida Greceanîi, a avut o şedinţă în care s-a adoptat o singură declaraţie, cea prin care Guvernul Filip a fost declarat în afara legii. Declaraţia a fost citită de către preşedinta PAS, Maia Sandu, și în ea se spune că guvernarea Partidului Democrat, în loc să cedeze democratic puterea, a urzurpat-o.

Doar că, potrivit unui articol din Constituție, puterea aparține poporului iar invitația la alegeri anticipate făcută de Partidul Democrat arată o modalitate legală de soluționare a crizei constituționale în care a intrat statul moldovean.

Ciudat, nici un guvern străin nu a recunoscut Cabinetul de Miniștrii condus de Maia Sandu, guvern care a fost investit de contracandidatul socialist al Maiei Sandu la prezidențiale, sub ochii ambasadorilor celor trei mari puteri – Uniunea Europeană, Statele Unite și Federația Rusă. Poziția oficială a Uniunii Europene a fost de o ambiguitate fără margini, ei au vorbit despre colaborare cu guvernul legitim, dar nu au felicitat-o pe Maia Sandu pentru funcția obținută de la Dodon. E semn că  diplomația europeană nu oferă sprijinul explicit doamnei Maia Sandu și nu are o recunoaștere, fără echivoc, a guvernului votat de noua majoritate.

Semn că jocurile de putere de la Chișinău încă nu sunt terminate și că gura mincinosului adevăr grăiește – Moscova a finanțat Partidul Socialiștilor și vrea, prin blocul politic ACUM și socialiști, federalizarea statului moldovean.

Dacă noua majoritate parlamentară va accepta îndemnul lui Dodon, din incinta ambasadei ruse, la o  confruntare cu simpatizanții Partidului Democrat, ei ar da undă verde unei intervenții de pacificare a omuleților verzi în Moldova. O misiune care nu ar aduce deloc pacea în vecinătatea Uniunii Europene.

 

Pro-europenii Maia Sandu și Andrei Năstase cheamă din nou socialiștii la o nouă întâlnire pentru formarea unei coaliții, fie ea și temporară. Este dreptul binomului politic Maia Sandu/Andrei Năstase să insiste pe lângă socialiștii moldoveni pentru a ajunge la putere, doar că dragostea pentru fostul dușman, mancurtism politic se numește!

Vă dați seama, contracandidatul lui Igor Dodon la prezidențialele din 2016, imaculata Maia Sandu, își dorește să facă alianță cu socialiștii! Ca să fie prim ministru pentru cinci minute? Simpla dorință de a face alianță cu socialiștii reprezintă o trădare a celor care au votat-o!  Andrei Năstase, contracandidatul socialistului Ion Ceban la primăria municipiului Chișinău, vrea alianță cu socialiștii! Pentru a fi speakerul Parlamentului moldovean pentru cinci minute? Dorința aceasta șterge cu buretele toată simpatia acordată de chișinăueni în turul doi al alegerilor pentru primăria Chișinăului.

Înțeleg disponibilitatea spre negociere și comunicare politică. Înțeleg compormisurile politice, Dar totul are o limită, nu poți insista la nesfărșit în fața celui care te-a umilit. Această insistență și schimbare de conduită la adresa socialiștilor arată docilitate, iar docilitatea nu poate fi iertată!

Cei doi au schimbat macazul referitor la întâlnirea cu vicepremierul rus Dimitri Kozak. Inițial au spus că nu se vor întâlni, că ce au ei, pro-europeni sadea, să discute cu diplomatul rus. Apoi, chiar dacă partenerii europeni le-au sugerat să nu se întâlnească, au decis să participe la întrevederea cu reprezentantul Kremlinului. Și au făcut-o seara târziu, ca hoții!

Nu știm ce s-a discutat pe decursul lungii întrevederi a delegației pro-europenilor cu delegatul lui Putin. Probabil au vorbit despre faptul că alegerile anticipate sunt inevitabile, așa cum a declarat Kozak la întîlnirea cu președintele Dodon, ori au discutat despre posibilitatea ca Fondul Monetar Internațional să suspende finanțarea pentru Republica Moldova în cazul în care alegerile ar fi declanșate încă odată , așa cum a spus Iohanes Hahn. Ori poate, binomul Maia Sandu/Andrei Năstase a negociat o eventuală construcție de guvernare în varianta PSRM/ACUM.

Nu știm nimic.

La ieșirea din reședința de stat, locul în care a avut loc întâlnirea cu reprezentatul rus, pro-europenii Maia Sandu/Andrei Năstase, care ieri ne vorbeau despre transparență și deschidere în fața jurnaliștilor, au tăcut, presei moldovene nu i-a fost oferită nici un comentariu.

Celor doi li s-a spus că nu e bine să se întâlnească cu reprezentantul Rusiei – au spus-o și partenerii lor europeni, dar și colegii lor deputați. Și de la București li s-a transmis tot asta.

Deputatul Petru Frunze, din blocul ACUM, unul dintre primarii care au semnat declarațiile simbolice de Unire cu România, a spus  că o întrevedere cu reprezentantul Federației Ruse nu ar fi oportună, că un diplomat rus nu va dori bine statului moldovean ci doar îndeplinirea interesul rus între Prut și Nistru.

Are dreptate, întâlnirea pro-europenilor Maia Sandu/Andrei Năstase cu Dimitrii Kozak a fost inoportună. Ea a fost o lingușeală a celor doi politicieni moldoveni pe lângă reprezentantul fostului colonist sovietic. O disponibilitatea de recunoaștere a suzeranității ruse aici.

Din 2010 Federația Rusă nu a mai influențat, nu a mai făcut și desfăcut guverne ori alianțe în Republica Moldova. A discuta cu reprezentatul Moscovei chestiuni de politică internă a statului moldovean este inadmisibil pentru politicieni care s-au declarat unioniști și pro-europeni.

Disponibilitatea politicienilor Maia Sandu/Andrei Năstase de a se poziționa alături de inamici ai orientării strategice a Republicii Moldova, orientarea pro-europeană, ar trebui să fie consemnată și de memoria instituțională a Uniunii Europene dar și de cea a Partidului Popular European.

Maia Sandu/Andrei Năstase nu mai sunt pro-europeni, prin întâlnirea avută cu reprezentantul Federației Ruse ei au recunoscut dreptul Moscovei de a fi unicul actor politic care formează guverne între Prut și Nistru.

Alegerile parlamentare se amână? Probabil că da. 9 iunie  este frontiera de timp pe care o au fracțiunile parlamentare moldovenești pentru a ajunge la o înțelegere în vederea formării unei majorități parlamentare, altfel, va fi semnat decretul de dizolvare a Parlamentului.

Partidul Democrat  a anunțat că a transmis o invitație Partidul Socialiștilor din Republica Moldova „pentru a avea o primă discuție”, spre găsirea unei formule de colaborare parlamentară. Pentru evitarea unei crize sociale și economice dar și evitarea alegerilor anticipate democrații au spus că acceptă să voteze un spicher din partea socialiștilor, așa cum a cerut anterior PSRM.

Democrații moldoveni afirmă că „Republica Moldova are nevoie de stabilitate și continuare a programelor bune începute”.

Comentatorii politici moldoveni consideră că motivul probabil pentru care emisari ai marilor puteri ale lumii vin la Chișinău ține de evitarea alegerilor anticipate.

Președintele Igor Dodon a anunțat ca vicepremierul rus Dmitri Kozak va vizita Chișinăul. În același timp, la Chișinău este așteptat și comisarul european pentru politica vecinătății și negocieri de extindere, Johannes Hahn, acesta ar urma să vină la Chișinău în aceiași perioadă cu reprezentantul Federației Ruse. Politicianul european vine în Moldova după ce, la mijlocul lunii mai, a avut o întîlnire cu premierul Pavel Filip care a participat la Bruxelles la celebrarea a zece ani de la lansarea Parteneriatului Estic.  

Un alt oaspete important care vine în Moldova în aceste zile este  directorul Oficiului pentru Europa de Est din cadrul Departamentului de Stat, Bradley Freden,  responsabil de relațiile cu Ucraina, Moldova și Belarus. Informaţia a fost confirmată de către Ministerul de Externe.

Prezența emisarilor străini la Chișinău este una care vorbește despre faptul că există suficient interes din partea Federației Ruse, dar și a Uniunii Europene pentru păstrarea unui echilibru politic în Republica Moldova. Teritoriul dintre Prut și Nistru se află la intersecția influențelor politice ale Uniunii Europene și Federației Ruse, loc în care conviețuiesc atât cetățeni ai Uniunii Europene cât și ai Federației Ruse.

Rezultatul alegerilor parlamentare moldovene a arătat că  electoratul moldovean și-a condamnat elita politică la formarea unei coaliții parlamentare pentru alcătuirea unui guvern al echilibrului necesar implementări politicilor multivectoriale și continuarea acțiunilor tehnice ale Acordului de Asociere. Suma acestor compromisuri politice ar reprezenta interesul celor care locuiesc în Republica Moldova – moldoveni cu toții, indiferent de etnicitatea asumată.

Liderii principalelor partide parlamentare moldovenești ar trebui să asculte punctele de vedere care vin din Uniunea Europeană, Federația Rusă ori Statele Unite ale Americii. După întâlnirile pe care le vor avea cu emisarii străini, politicienii moldoveni (inclusiv socialiștii) vor trebui să ia o hotârâre care să țină cont de interesul tuturor locuitorilor acestui stat.

Rezultatul alegerilor europarlamentare demonstrează că  echilibrul politic este necesar și în sânul statelor Uniunii Europene, cu atât mai mult într-un stat vecin cu Uniunea Europeană, ca Republica Moldova.

Repet, echilibristica compromisurilor politice este  așteptată de toți moldovenii.

 

 

 

 

 

Rezultatul obținut de partidele politice de la București la alegerile europarlamentare aruncă România într-o perioadă de instabilitate.

Partidul Național Liberal, din care a făcut parte și președintele Klaus Iohannis, are cel mai bun scor la europarlamentare, social democrații români se află pe locul doi iar alianța Uniunea Salvați România/PLUS se află pe locul trei. În urma rezultatelor, preşedintele Iohannis a declarat, că guvernul social democrat ar trebui să demisioneze și că deputații din PNL şi USR-PLUS pot pune bazele unei colaborări pentru o alternativă la guvernare.

Politicienii de pe malul Dâmboviței trag turta europarlamentarelor pe spuza confruntărilor interne de pe malul Dâmboviței – scorurile obținute de partidele românești la europarlamentare contează în construcția ecuațiilor de putere din Parlamentul European,  acolo e miza adevărată. Confruntare internă, dintre Palatul Cotroceni, sediul președintelui României, și Palatul Victoria, sediul cabinetului social-democrat de miniștrii, a fost câștigată de echipa care a influențat cel mai bine rețelele de socializare.

S-a văzut, din avion, că electoratul românesc este în contratimp cu restul Europei – în Franța au cîștigat lepeniștii, în Anglia brexiții, în Ungaria suveraniștii, doar în România au câștigat popularii europeni, PNL-ul fiind afiliat acestei mari familii europene.

Datele statistice arată că la nivelul Uniunii Europene a fost cea mai ridicată prezență la vot din ultimii 25 de ani, de 51 la sută. E vorba de implicarea cetățenilor europeni în procesele de guvernare internă, de o nemulțumire a autohtonilor față de  numărul mare de migranți și de creșterea influenței Comisiei Europene în detrimentul suveranității statelor Uniunii Europene.

Popularii europeni au pierdut primatul de putere pe care l-au avut în instituțiile europene, pentru a se menține la conducere ei vor fi nevoiți să facă o alianță în trei, cu social-democrații europeni și alianța liberal-democraților. Euroscepticii nu au reușit să își construiască o majoritate, dar vocea lor va fi din ce în ce mai auzită.

Într-o postare pe facebook, Maia Sandu s-a arătat convinsă că partenerii ei politici, popularii europeni, vor face în Parlamentul European coaliție cu partenerii politici ai Partidului Democrat condus de Vlad Plahotniuc, social – democrații europeni , iar această coaliție va fi necesară pentru funcționarea Uniunii Europene.

Constat că liderul Partidului Acțiune și Solidaritate dă dovadă de o rațiune politică pragmatică. Oare de ce Maia Sandu nu dă dovadă de aceeași rațiune politică când e vorba despre politica internă a Republicii Moldova?

Că venii vorba despre Moldova dintre Prut și Nistru, 38 de mii de cetățeni români cu domiciliul în Republica Moldova și-au exercitat dreptul la vot în cadrul alegerilor europalamentare. Aproximativ 14 mii dintre ei și-au oferit votul pentru liberalii români, doar zece mii pentru partidul lui Băsescu. Pentru prima dată de la înființare, Partidul Mișcarea Populară pierde monopolul electoral în Republica Moldova, acest lucru are loc în ciuda numeroaselor prezențe fizice ale domnului Băsescu la instituțiile media moldovenești.

Una peste alta, rezultatul alegerilor europarlamentare a arătat că au început să dispară vocile care vorbeau despre extinderea Uniunii Europene. Și că începe să dispară monopolul de putere deținut de Partidul Popular European de peste 25 de ani, ceea ce nu e rău. E semn al schimbărilor.

 

 

Politicienii moldoveni așteaptă rezultatul alegerilor pentru Parlamentul Uniunii Europene, în funcție de rezultatul acestor alegeri aceștia vor decide formarea unei majorități parlamentare la Chișinău, ori declașarea alegerilor anticipate.

Politicienii moldoveni, aflați fie la putere ori în opoziție, știu foarte bine că factorii externi (alegerile prezidențiale în Ucraina și europarlamentarele din 26 mai) influențează ecuațiile politice dintre Prut și Nistru.

Prezența premierului Pavel Filip la celebrarea a zece ani de Parteneriat Estic a fost un prilej de a transmite îngrijorarea autorităților moldovene referitoare la viitorul acestei structuri. Filip a spus că datorită acestui proiect de colaborare al Uniunii Europene cu statele vecine, Republica Moldova a obținut mai multe multe avantaje. Am obținut regimul liberalizat de vize cu UE, avem semnat un Acord de Asociere cu UE și un Acord de Liber Schimb. Ca urmare, 70% la sută din exporturile moldovenești sunt orientate spre piața UE, iar peste 2 milioane de cetățeni moldoveni au călătorit fără vize în statele-membre UE. Ne dorim ca, în viitor, Parteneriatul Estic să ofere Republicii Moldova o perspectivă clară de aderare”, a declarat șeful executivului moldovean. De aici.

Avantajele obținute nu înseamnă aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. Perspectivele de aderare sunt vagi, ba chiar lipsesc. Alegerile pentru Parlamentul European marchează schimbarea echilibrului de putere pe harta politică europeană și poate duce la schimbări drastice în instituţiile europene care vor influenţa politicile UE față de Parteneriatul Estic.

Potrivit cercetărilor sociologice, Partidul Popular European va câștiga aproximativ 170 din cele 751 de mandate. Pe locul doi, s-ar afla Socialiștii&Democrații, cu circa 150 de mandate. Anul acesta, ambele partide vor pierde din suprotul electoral pe care l-au avut. Sociologii se tem că cea mai mare grupare parlamentară ar putea deveni  nou creata Alianță Europeană a Popoarelor și Națiunilor. Între membri: partidul naționalist austriac Alianța Libertăților, Liga Nordului (din Italia), Adunarea Națională din Franța, la care, eventual, să adere formațiuni politice din Polonia și Ungaria.

Chiar dacă nu vor obține majoritatea, dreapta europeană naționalistă și-ar putea permite să perturbe activitatea legislativă a UE. Acest lucru ar însemna că formațiunile euro-sceptice ar putea inhiba capacitatea Uniunii Europene de a lucra la dosare precum politica externă, reforma din zona euro, sau libertatea de mișcare. De aici.

În condițiile în care viitorii deputați ai Parlamentului Uniunii Europene vor obliga instituțiile europene spre o întoarcere la rezolvarea problemelor interne cu care se confruntă statele UE și vor îngheța colaborarea cu țările Parteneriatului Estic lipsindu-le de o perspectivă clară de aderare, politicienii moldoveni vor fi în drept să își modeleze discursul referitor la integrarea europeană a statului moldovean. Cu alte cuvinte, dintr-un instrument politic de aderare, Acordul de Asociere al Republicii Moldova la UE se poate transforma într-un instrument tehnic necesar doar îndeplinirii unor reforme.

Ceea ce înseamnă că,în lipsa unei perspective geopolitice clare pentru statul moldovean, politicienii din Chișinău au dreptul, și teoretic, chiar pot, să ia exemplu și să se concentreze pe implementarea politicilor destinate rezolvării problemelor interne ale statului moldovean. Dacă vor să consolideze statul moldovean politicienii autohtoni au obligația de a dezvolta politicile publice pro-Moldova. Adică protejarea pieței interne, consolidarea autonomiei locale, diverisficarea căilor de acces pentru exporturi și dezvoltarea productiei interne.

La începutul lunii mai jurnaliștii și-au sărbătorit ziua, cea a libertății de expresie. Există, sau nu, libertate de expresie între Prut și Nistru? Unii spun că da, alții afirmă că această libertate este limitată.

Fac parte din prima categorie, între Prut și Nistru există libertate de expresie. Argumentez.

După 2010 am asistat la o proliferare endemică a portalurilor de știri, a radiourilor și a posturilor de televiziune. Parcă acest lucru ar fi spre binele consumatorilor de știri, doar că, odată cu mulțimea instituțiilor media apărute în Moldova, din edificatoare, informația a devenit dizolvantă. Inflația instituțiilor ziaristice l-a făcut pe consumatorul obișnuit să nu mai poată deosebi mincina de adevăr ori bârfa de știrea verificată în trei surse.

Mediile de informare au început să își arate primejdiile – prin acumulare și diversitate, noutățile au început să capete o componentă de divertisment. Pentru că piața de publicitate este mică, știrile moldovenești trebuie să fie cât mai multe și ambalate cât mai atrăgător.    

Lumea informațiilor suferă de obezitate, iar publicul află atât de multe, încât începe să-i fie greață.

Această inflație informațională încurajează un regim preferențial pentru știrile sumbre. Cu alte cuvinte, jurnaliștii trebuie să livreze nu doar cât mai multe vești, dar și cât mai multe vești proaste. Raiul nu are haz, de asta, cel mai vândut și vizionat reportaj este reportajul despre iad.

De aici și pervertirea publicului care chiar crede că tot ceea ce se spune la televizor ar fi adevărat. Și pentru că tot ceea ce vede este rău, începe să creadă în mitul teritoriului negru dintre Prut și Nistru. Privitor ca la teatru, publicul începe a se crede martor și actor, și își dă cu părerea la cele văzute.

Pentru că nu mai vedem nici o știre bună, despre evoluția lucrurilor spre bine, credem că tot ceea ce se întâmplă în Moldova e rău. Nu ne mai bucurăm de nimic, nici de răsăritul soarelui ori de nașterea unui copil. Am ajuns să credem că dacă moare o vacă în sat tot politicianul este vinovat. Pentru că așa spun televizoarele!

Așa că nu, nu există o limitare a libertății de expresie. Dimpotrivă.

ȘI pentru că noi, jurnaliștii, am uitat să mai difuzăm știri bune am ajuns, cu sau fără voia noastră, să banalizăm răul. Un preț mult prea mare pe care îl plătim pentru a fi la curent cu isprăvile lumii.

 

Sunt mai multe argumente care vorbesc despre iminența alegerilor parlamentare anticipate. Un ultim argument îl constitue declarația făcută de președintele Partidului Platforma DA, Andrei Năstase, care spune că „ne îndreptăm cu pași siguri către alegerile anticipate”. „Cred că trebuie să încetăm să mai facem aceste demersuri publice”, a spus Năstase, cu referire la invitațiile la discuții privind votarea pachetului de legi numit de cei din Blocul ACUM de „dezoligarhizare a țării”, adresate socialiștilor. De aici.

Liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr recunoaște ceea ce era la mintea cocoșului – în lipsa unui acord de constituire a unei alianțe între PSRM și Blocul politic ACUM, socialiștii nu vor vota pachetul de legi destinate dezoligarhizării Republicii Moldova propus de Maia Sandu și Andrei Năstase.

Liderii Blocului politic ACUM își țin în priză electoratul, foarte bine fac –  postările și aparițiile video de pe rețelele de socializare arată că Andrei Năstase își încurajează simpatizanții să se implice în viitoarele alegeri locale și parlamentare.  De aici.

O altă declarație, făcută de liderul PPDA la emisiunea ”Cabinetul din Umbră”, anunță că a solicitat oragnelor de drept din Federația Rusă informații referitoare la dosarele penale intentate pe numele liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc – această declarație vine să confirme că Năstase adună material pentru viitoarea campanie electorală.

Politicianul moldovean a anunțat telespectatorii că autoritățile ruse i-au confirmat că Vladimir Plahotniuc are un dosar penal. Nimic nou, electoratul moldovean a aflat asta cu două zile înainatea alegerilor parlamentare, pe 22 februarie, când, într-o încercare de imixtiune în ecuația electorală dintre Prut și Nistru, Ministerul rus de Interne făcea publice acuzațiile la adresa liderului Partidului Democrat, în speranța că acesta nu va acumula suficiente voturi pentru a ajunge deputat. De aici.

Este dreptul lui Andrei Năstase să solicite organelor de drept din Federația Rusă informații despre președintele Partidului Democrat din Moldova. Este dreptul autorităților ruse să răspundă, sau nu, interpelărilor făcute de un cetățean străin,  deputat al Parlamentului unei foste republici sovietice. Atenție la detaliu, foste republici sovietice.

Altceva era dacă, în calitate de deputat al Republicii Moldova, Năstase făcea o asemenea interpelăre instituțiilor moldovenești. Potrivit legii 39/1994 cu privire la statutul deputatului Parlamentului Republicii Moldova organele statului sunt obligate să prezinte deputaților moldoveni informații de acest tip. De aici.

Autoritățile Federației Ruse nu au nici o obligație pentru a-i oferi deputatului moldovean Andrei Năstase informații amănunțite din dosarul intentat pe numele lui Plahotniuc. Dacă ar face-o, ar fi o confirmare că sunt motivate politic. Două legi adoptate la inițiativa Partidului Democrat din Moldova, legea cu privire la minimalizarea efectelor instituțiilor media străine (citește ruse) în Republica Moldova și legea cu privire la retragerea trupelor străine (citește ruse) de pe teritoriul Republicii Moldova, au stârnit nemulțumirea Moscovei. Dacă mai adăugăm acțiunile autorităților moldovene la adresa Federației Ruse, cum ar fi declararea lui Dimitrii Rogozin persona non grata pe teritoriul Republicii Moldova, desconspirarea agentului GRU care îl dirija pe ex-deputatul Iurie Bolboceanu și expulzarea a șase diplomați ruși din Moldova pe motiv de apartenență la serviciile secrete, putem spune că factorii decizionali ai Federației Ruse au motive pentru a-și dori îndepărtarea liderului democrat de la butoanele puterii.

Există deci suficiente motivații politice pentru ca deputatul Năstase să capete informații specifice din partea autorităților ruse. Cu siguranță aceste informații vor fi folosite împotriva liderului democrat în viitoarea campanie electorală. Dar această apropiere a liderului Partidului Platforma Demnitate și Adevăr de autoritățile ruse poate, sau nu, fi considerată o trădare a propriilor alegători? În cazul în care s-ar întâmpla așa ceva mai poate vorbi deputatul Andrei Năstase despre demnitate și adevăr?

Să avem speranță

Aprilie 26, 2019

În Evanghelia după Matei se povestește că, după Învierea sa, Isus le-a vorbit oamenilor în trei rânduri. O dată pentru a le spune – Bucureți-vă!, apoi – Nu vă temeți! Și la urmă, către ucenicii lui – Cu voi sunt în toate zilele până la sfârșitul veacului!

Cine mai aude astăzi aceste cuvinte de îmbărbătare?

Bucuriile noastre, dacă sunt, sunt resentimentare – ne bucurăm de eșecurile altora, ne bucurăm de eșecul opoziției dacă suntem cu guvernul, ne bucurăm de eșecurile guvernului dacă suntem cu opoziția. Ne bucurăm să depozităm vești proaste, să distribuim vinovății, adevărate sau închipuite și să catalogăm dezastre. În afară de bucuria micilor achiziții zilnice, avem bucuria sinucigașă de a fi încruntați și de a ne petrece viața gândind că și vecinului îi este la fel de rău, ba chiar mai rău decât nouă. Am devenit  neândurători, prost dispuși și sarcastici. Avem încredere doar în cei care ne aprobă, înlocuim prieteniile cu alianțe și nu mai iubim nimic în afara propriilor opinii.

De temut, ne tem de tot – de ceea ce a fost și de ceea ce va veni. Ne temem de ceea ce este dar ne temem la fel de mult de ceea ce ar putea să fie – dacă va fi mai rău? Ne temem de tot ceea ce nu știm, de tot ceea ce știm și de tot ceea ce aflăm. Ne temem să ne bucurăm, ne temem să vorbim despre răbdare și ne temem să avem speranță că mâine va fi mai bine!

Temători și triști suntem departe de a simți în preajma noastră prezența celui care a pormis să fie cu noi în toate zilele până la sfârșitul veacului.

Toate acestea dovedesc că am fost puțin pregătiți pentru Sfintele  Paște și că nu credem în Înviere – a noastră și a lui. Mi se va răspunde că nu avem motive de bucurie, că nu sunt motive pentru a nu ne teme și că sunt motive pentru a ne simți uitați de Dumnezeu.

Dar oare nu așa s-a simțit Isus în grădina Ghețimanii? Nu s-a simțit el părăsit de tatăl ceresc?

Sărbătoarea Învierii este sărbătoarea trecerii peste poticnișuri, este sărbătoarea a două îmndemnuri – bucurați-vă și nu vă temeți și a unei promisiuni, cu voi sunt până la sfârșit.

Este sărbătoarea învierii personale, o înviere care te poate trece peste încercările vieții pentru a ajunge să nu mai ai teamă.

Nu cred că Isus a coborât de pe cruce pentru a se răzbuna. Nu cred că Isus a înviat pentru a lăsa lumea pustiită și fără speranță.

Bucurați-vă și aveți speranță –  va fi mai bine!

Pagina 1 din 4
© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.