Vocea Basarabiei

Vocea Basarabiei

Scumpirea carburanților în Republica Moldova se explică prin doi factori obiectivi – creșterea prețurilor pentru benzină și motorina pe piețele internaționale și devalorizarea leului moldovenesc față de dolarul american.

Cu aceste precizări au venit miercuri cei mai importanți petroliști din țară. Într-un comunicat comun al Petrom-Moldova, Lukoil-Moldova, Bemol Retail, Datario, Tirex Petrol și al Uniunii importatorilor de produse petroliere „Importcompetrol” se arată că dacă în luna martie o tonă de benzină la modificarea anterioară a prețului costa 608 USD/t, la mijlocul lunii mai pentru o tonă de benzină se plătește deja 682 USD/t (creștere de 12,2%).

La fel e și în cazul motorinei, prețul căreia a crescut de la 605 USD/t în luna martie la 659 USD/t în luna mai (creștere de 8,9%). Și cotațiile valutei naționale au influențat prețul la pompă. Leul moldovenesc în raport cu dolarul SUA în perioada dată s-a depreciat de la 17,0929 lei/dol. la 17,9392 lei/dol. (depreciere de 4,95%).

De menționat că prețurile la pompă pentru benzină și motorină au crescut respectiv cu 5,9% și 5,1%.

Petroliștii mai atrag atenția că modificări de preț la pompă au avut loc nu numai în Moldova, dar și în țările vecine (România, Ucraina) pe baza modificărilor cotațiilor internaționale la produsele petroliere.

Mai mult, companiile petroliere subliniază ca aproape un an de zile au înregistrat pierderi mari din cauza instituțiilor statului, care prin judecată au cerut înghețarea prețurilor la benzină și motorină. „În aceste condiții, unii agenți economici au fost chiar la un pas de faliment, Republica Moldova trecând la limită pe lângă o posibilă criză uriașă în domeniul furnizării produselor petroliere. Cu toate acestea, pierderile nu au fost puse în formula de stabilire a noilor prețuri la combustibil, pentru ca cetățenii să nu aibă de suferit de pe urma lor” , se mai arată în comunicatul petroliștilor. 

Companiile semnatare mai fac un apel ca să nu se facă presiunii asupra agenților economici care importă și comercializează produse petroliere, să se înceteze politizarea și răspândirea minciunilor, pentru a nu provoca o eventuală criză a combustibilului în țară. „Obligarea stațiilor PECO să vândă benzină și motorină în pierdere va duce, inevitabil, la blocarea importurilor de produse petroliere în țară, respectiv la o criză în lanț ce poate afecta toți cetățenii țării, care nu vor mai găsi combustibil la stațiile de alimentare” , avertizează petroliștii.

Sursa: moldova24.info

Finala Cupei Moldovei, care va fi disputată astăzi, la stadionul Zimbru din Chișinău, între Sheriff Tiraspol și Sfântul Gheorghe Suruceni, va fi transmisă în direct de Vocea Basarabiei TV de la ora 20:20. Înainte de începerea finalei, tot în direct, de la ora 20:00, veți putea urmări o ceremonie dedicată finalei, în care va fi prezentat noul trofeu al competiției.

Finala va fi deservită de o brigadă de arbitri FIFA din România în următoarea componenţă:

Arbitru: István KOVÁCS
Arbitrul asistent 1: Vasile Florin MARINESCU
Arbitrul asistent 2: Mihai-Ovidiu ARTENE

 

Al 4-lea oficial va fi Alexandru TEAN. Observator de arbitri va fi Veaceslav CEBOTARI, iar Delegat: Sergiu LISNIC (tustrei, Moldova).

Vinde pui, găini și cocoși. Un bărbat din Abaclia, raionul Basarabeasca, a pus bazele unei afaceri cu înaripate. Timpurile sunt grele iar fabricile avicole rezistă cu greu pe piață, recunoaște fermierul, de aceea, vinde numai păsări vii.

Alexandru Curcă a absolvit trei facultăți: de drept, management și arhitectură. Totuși, și-a găsit vocația într-un alt domeniu. Acum șapte ani, s-a întors în satul de baștină și a început să își ajute tatăl, care avea o fermă de păsări. În prezent, aceștia comercializează pui abia ieșiți din ou sau de 45 de zile, precum și găini de până la șapte luni. Ca să facă față concurenței, a renunțat să mai aducă pui din Olanda sau Ungaria și crește o singură specie de păsări.

Această specie s-a dovedit mai rezistentă la clima noastră și este relativ ușor de întreținut.

Prețul unei găini este de 70 de lei, iar a cocoșilor de 100 de lei. De o popularitate deosebită se bucură puii. Are cumpărători din mai multe localități.

Prețul unui pui de o lună și jumătate este de 28 de lei.

 

Premieră pentru țara noastră. Familia de la grădina zoologică din Bardar s-a mărit. Noii locatari sunt o pereche de canguri albi și una de porci spinoși, specii rar întâlnite în lume și deloc în Republica Moldova. De o săptămână, animalele sunt principala atracție a vizitatorilor, care fac coadă pentru a-i admira. 

Cangurii albinoși sunt pe cât de rari, pe atât de frumoși. Aceștia au ochii roșii și coada lungă.

O altă premieră pentru grădina zoologică de la Bardar sunt porcii spinoși.

Aceste mamifere se întâlnesc cel mai des pe continentul asiatic, iar băștinașii le tratează ca pe animale domestice.

Grădina zoologică din Bardar poate fi vizitată zilnic de la ora 09:00 până la ora 18:00.

Pagina 1 din 313
© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.