Mihai Burciu

Mihai Burciu

Astăzi, 1 noiembrie 2020, cetățenii Republicii Moldova își aleg președintele, acesta fiind cel de-al patrulea scrutin prezidențial de la declararea independenței. Lupta pentru funcția de șef al statului se dă între opt candidați: Renato Usatâi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon, Violeta Ivanov, Maia Sandu, Octavian Țâcu și Dorin Chirtoacă, transmite jurnal.md

Alegerile de astăzi sunt cel de-al patrulea exercițiu electoral de la declararea independenței Republicii Moldova, prin care cetățenii aleg prin vot direct președintele țării.

Validarea alegerilor este condiționată de prezența la urne a cel puțin 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale. Este ales candidatul care a obținut mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate. Dacă aceste condiții nu sunt întrunite, peste două săptămâni se organizează un al doilea tur de scrutin, la care participă primii doi candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur. În acest caz, este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la vot. Rezultatele alegerilor urmează a fi confirmate sau infirmate de către Curtea Constituțională.

Federația Sportivă Națională de Tenis din Moldova a primit acceptul Comisiei Naționale de Sănătate Publică și avizul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, în vederea planificării noului calendar competițional al anului 2020, după ce epidemia de COVID-19 a întrerupt agenda de activități oficiale în luna martie.

Astfel, primul turneu care va fi organizat este ”Turneul în memoria Nataliei Rogova”, ediția 2020, competiție de Categoria a II-a națională.

Evenimentul va fi organizat de Școala Sportivă Specializată de Tenis și Federația Sportivă Națională de Tenis, în perioada 12 – 18 septembrie la ȘSST din Chișinău, care a primit acreditarea din partea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în vederea găzduirii unui astfel de turneu.

Categoriile de participare sunt:

  • Simplu

U12 BF, U14 BF, U16 BF, U18 BF și Seniori/Senioare

  • Dublu

U14 BF și Seniori/Senioare

Pentru acest turneu nu se percep taxe de înregistrare.

Vezi REGULAMENTUL turneului!

Vezi TABLOURILE competiționale!

Persoane necunoscute au incendiat noaptea trecută sediul Procuraturii Vulcănești.

Flăcările au distrus ușa instituției, însă din fericire nu au fost înregistrate victime, susțin sursele Deschide.md din cadrul PG.

Organele de drept urmează să stabilească toate circumstanțele în care a izbucnit incendiul, dar și identitate făptașilor.

Continuă prima competiție oficială de tenis post-pandemie în Republica Moldova - Turneul în memoria Nataliei Rogova, ediția 2020. Federația Sportivă Națională de Tenis din Moldova a primit acceptul Comisiei Naționale de Sănătate Publică și avizul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, în vederea planificării noului calendar competițional al anului 2020, după ce epidemia de COVID-19 a întrerupt agenda de activități oficiale în luna martie.

Astfel, primul turneu este ”Turneul în memoria Nataliei Rogova”, ediția 2020, competiție de Categoria a II-a națională. Evenimentul este organizat de Școala Sportivă Specializată de Tenis și Federația Sportivă Națională de Tenis, în perioada 12 – 18 septembrie la ȘSST din Chișinău, care a primit acreditarea din partea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în vederea găzduirii unui astfel de turneu.

Programul zilnic, tablourile competiționale, rezultatele și alte informații le găsiți pe pagina oficială www.tenis.md, la categoria dedicată turneului.
 
Sportivii au acces în incinta ȘSST doar cu cel mult 30 de minute înainte de partida programată. Părinții, rudele și spectatorii nu au dreptul de a asista la acest turneu.
 
Categoriile de participare sunt:
  • Simplu

U12 BF, U14 BF, U16 BF, U18 BF și Seniori/Senioare

  • Dublu

U14 BF și Seniori/Senioare

Pentru acest turneu nu se percep taxe de înregistrare.

Vezi REGULAMENTUL turneului!

Accesați site-ul www.tenis.md pentru a afla toate noutățile turneului (program, rezultate).

Cu ocazia împlinirii în luna septembrie a 35 de ani ai Convenției de la Viena și 35 de ani de protecție globală a stratului de ozon, la Chișinău, va fi organizat un maraton de alergare fără opriri de 35 de ore, la care vor participa câțiva zeci de sportivi amatori. Ei vor chema consumatorii să renunțe pe durata acestui maraton la utilizarea aparatelor de aer condiționat, unele dintre cele mai nocive pentru stratul de ozon. Pentru a respecta condițiile de securitate antiepidemică, concomitent, pe același traseu se vor afla doar câțiva alergători.  

Primii sportivi vor ieși la linia de start, azi, vineri, 11.09.2020, la ora 20.00, iar breafingul de presă va avea loc mâine, sâmbătă, 12.09.2020, la ora 10.00. La breafing vor participa Maxim Popov, Secretar de Stat și Olesea Cotoman, Coordonatorul Unitatii Nationale Ozon.

Prin intermediul acestui eveniment, sportivii amatori vor să atragă atenția opiniei publice asupra necesității depunerii eforturilor comune pentru protecția stratului de ozon. Acest strat stratosferic protejează Pământul de majoritatea radiațiilor ultraviolete nocive ale soarelui. Lumina soarelui face viața posibilă, dar stratul de ozon face viața așa cum o știm.

Deci, atunci când oamenii de știință au descoperit la sfârșitul anilor 1970 că omenirea creează o gaură în acest scut protector, au dat alarma. Gaura – cauzată de gazele care epuizează ozonul (ODS) utilizate în aerosoli și sistemele de răcire, cum ar fi frigiderele și aparatele de aer condiționat – amplifică amenințarea că vor crește cazurile de cancer de piele și cataractă, vor continua să fie afectate plantele, culturile și ecosistemele.

 

Răspunsul global a fost decisiv. În 1985, guvernele lumii au adoptat Convenția de la Viena pentru protecția stratului de ozon. Conform Protocolului de la Convenția de la Montreal, guvernele, oamenii de știință și industria s-au angajat să lucreze împreună pentru a elimina 99% din toate substanțele care epuizează ozonul. Datorită Protocolului de la Montreal, stratul de ozon se vindecă și se așteaptă să revină la valorile anterioare anilor 1980 până la mijlocul secolului. În sprijinul protocolului, amendamentul Kigali, care a intrat în vigoare în 2019, va acționa pentru reducerea hidrofluorocarburilor (HFC), a gazelor cu efect de seră cu potențial puternic de încălzire climatică și efecte dăunătoare mediului.

Republica Moldova a devenit parte la Convenția pentru protecția stratului de ozon (Viena, 22 martie 1985) și la Protocolul de la Montreal referitor la substanțele care distrug stratul de ozon (Montreal, 16 septembrie 1987) în anul 1996. Ratificând Convenţia, Protocoalele şi modificările aferente, Republica Moldova s-a angajat să respecte şi să pună în aplicare aceste instrumente internaţionale prin ajustarea şi armonizarea cadrului normativ naţional, precum şi prin scoaterea treptată din uz a substanţelor care afectează sau pot influenţa negativ mediul ambiant şi, în consecinţă, sănătatea populaţiei. 

Ziua Mondială a Ozonului, care va avea loc pe 16 septembrie, sărbătorește această realizare. Arată că deciziile și acțiunile colective, ghidate de știință, sunt singura modalitate de a rezolva crize globale majore. În acest an al pandemiei de coronavirus care a adus atât de multe dificultăți sociale și economice, mesajul tratatelor de ozon de a lucra împreună în armonie și pentru binele colectiv este mai important ca niciodată. Sloganul zilei, „Ozonul pentru viață”, ne reamintește că nu numai ozonul este crucial pentru viața pe Pământ, ci că trebuie să continuăm să protejăm stratul de ozon pentru generațiile viitoare.

Sursa: Diez.md

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.