Mihai Burciu

Mihai Burciu

În premieră, la Chișinău, miercuri, 15 ianuarie, va avea loc o ședință comună a consilierilor municipiilor Chișinău și București. În cadrul ședinței urmează să fie aprobat Acordul de colaborare adițional la Protocolul de Înfrățire, încheiat între Primăria municipiului Chișinău și Primăria municipiului București, transmite IPN.

Primarul capitalei, Ion Ceban, menționează că acțiunea vine în urma vizitei sale de lucru în București, dar și a vizitei efectuate de către viceprimarul capitalei române la Chișinău, Aurelian Bădulescu, în luna decembrie. „Împreună cu colegii din țara vecină, miercuri, la ora 09.15 minute, vom depune flori la bustul poetului Mihai Eminescu pe aleea clasicilor din Grădina publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”.
Ulterior, la ora 10.00, va fi organizată o ședința CMC cu participarea consilierilor municipali din București”, notează edilul.

Totodată, la ședință urmează să fie discutate proiecte care urmează să fie realizate în comun. „Este o prima întrunire de acest fel. Vrem ca această colaborare să se dezvolte. Fiecare vizită de lucru pe care o întreprindem noi în alte orașe, se va solda cu mai multe rezultate frumoase pentru Chișinău”, a mai spus Ion Ceban.

Vicepreședinta Partidului Popular Românesc, Tatiana Potâng, va exercita funcția de președinte interimar al formațiunii, după ce fostul președinte Vlad Țurcanu, a demisionat. Decizia a fost luată la ședința Consiliului Politic Național al PPR, care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al formațiunii se spune că la ședință a fost dezbătut raportul grupului delegat de executivul partidului să reprezinte formațiunea la discuțiile dintre mai multe partide unioniste în vederea construcției Mișcării Politice Unirea. Totodată, a fost a examinat și redactat textul Acordului de constituire al Mișcării, care va fi semnat de liderii partidelor constitutive în această săptămână.

Membrii Consiliului au luat act de demisia anunțată public de Vlad Țurcanu. Consiliul a calificat gestul lui drept unul nedemn, necolegial și lipsit de respect față de toți cei care l-au învestit cu încrederea lor la ultimul congres și în ultima campanie electorală.

Slăbirea contactelor moldo-române, în paralel cu fortificarea retoricii pro-ruse a Socialiștilor, poate solidifica mișcarea unionistă, scrie politologul Dionis Cenușa, într-un articol de analiză pentru Agenția IPN.

Sprijinul public pentru ideea reunificării cu România deja se apropie de 35%. Iar lupta la prezidențialele din 2020 contra lui Igor Dodon poate crea poduri de cooperare deschisă între forțele pro-UE convenționale și partidele unioniste, soldată cu normalizarea unionismului, menționează Dionis Cenușa.

Printre alte prognoze lansate de către politolog pentru anul 2020 se numără geopolitizarea oligarhiei în Moldova.

El reamintește că atât interesul Socialiștilor de a atrage investitori ruși în economia națională, cât și moștenirea guvernărilor deficiente anterioare, inserează factorul geopolitic în discursul anti-oligarhic. Revizuirea contractelor gestionarilor Aeroportului Internațional Chișinău către “Avia-Invest” a readus în atenție ingerința oligarhilor ruși. Or, în spatele „Avia-Invest” se află entitatea offshore „Komaksavia Airport Invest” Ltd, care aparține oligarhului Andrei Gonchearenko. Alt episod de pătrundere a influenței oligarhilor, invocat de politolog, reprezintă investițiile lui Igor Chaika, fiul procurorului general rus, în domeniul media.

De asemenea, Dionis Cenușa crede că discursul pro-UE va reveni în prim plan. Activizarea diplomației Socialiștilor în direcția Moscovei, inclusiv datorită celebrării anului Rusiei în Moldova, poate să supradozeze spațiul public cu conținut geopolitic antagonic. Adițional, încetinirea finanțărilor europene va intensifica căutarea disperată a alternativelor în spațiul euroasiatic, opinează politologul.

În opinia lui, România va dezvolta dialoguri paralele cu Moldova. În timp ce partea română va insista pe condiționalitatea dură față de autoritățile centrale, aceasta poate avea tentația de a dialoga cu opoziția politică, societatea civilă sau administrațiile locale neafiliate cu Socialiștii, estimează Dionis Cenușa.

Pagina 1 din 463
© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.