Mihai Burciu

Mihai Burciu

Când corupția din Republica Moldova poate ucide... chiar și în Liban.
 
Probabil că ați văzut deja informațiile despre explozia din Beirut. Portul a fost devastat, iar o parte a fost ras de-a dreptul de o explozie. Vedeți filmulețul care s-a viralizat online.
 
Explozia pare să provină de la o cantitate uriașă de nitrat de amoniu. Exact, 2.750 de tone depozitate în port.
 
Am discutat cu niște oameni, am dat niște telefoane, am făcut un pic de documentare pentru că m-a uimit povestea. S-o luăm pe rând.
 
În 2013, ambarcațiunea Rhosus venea din Georgia. Avea la bord o cantitate impresionantă de nitrat de amoniu. Este posibil să fi fost anume acest amoniu care a provocat explozia, cred acum autoritățile. Nava avea marinari ucraineni la bord, aparținea unui rus din Habarovsk, rezident al Ciprului, pe numele său Igor Grechushkin. Surprinzător, Rhosus naviga sub pavilion moldovenesc.
 
În Beirut nava a fost arestată din cauza unor datorii. Marinarii ucraineni nu au mai fost lăsați să plece. Aceștia au făcut apeluri disperate în presă și, rând pe rând, au fost ajutați să părăsească nava. Am discutat cu o asociație din Ucraina ”Asoli”, care i-a ajutat cu bani, acte și legal pe marinari. Printre aceștia nu erau români sau moldoveni, ci doar ruși și ucraineni.
 
Încărcătura periculoasă a rămas prin nu știu ce neglijență în depozitele din portul din Beirut.
 
Apropo, nava a trecut la un moment dat și prin România. Într-o poză o vedeți la Sulina, pe 17 noiembrie 2011. Nu știu ce transporta în acel moment prin țara noastră. Am discutat cu cel care a făcut poza și mi-a confirmat informația. Sursa pozei este marinetraffic.com.
 
Dar ce legătură are corupția din Republica Moldova cu explozia din Liban? Din păcate, navele cu pavilion moldovenesc sunt deja recunoscute la nivel mondial pentru nenumăratele probleme pe care le au. Probleme tehnice, legale, financiare. Nave cu pavilion moldovenesc au fost implicate și în traficul internațional de droguri.
 
În Moldova era destul de ușor până prin 2016, îmi zice o sursă, să obții pavilionul. Șpaga nu era chiar mare. De la câteva mii de euro la câteva zeci de mii. În ultimii ani, autoritățile au tot anunțat măsuri de reglementare mai strictă a domeniului naval moldovenesc. Dar trecutul glorios prinde din urmă Republica Moldova.
 
CNA-ul(DNA-ul moldovenesc) nu a reușit să scoată la iveală mari acte de corupție în acest caz. Mă rog, tot din Moldova s-a furat și un miliard, iar cei care au instrumentat furtul sunt liberi ca păsările cerului.
 
Funcționarii și politicienii moldoveni care au luat direct sau indirect bani pentru pavilioanele navale trebuie să mai pună la parandărătul/șpăgile pe care le-au încasat alte 2 cifre: 100 și 4000.
 
100 de oameni au murit în Beirut, iar 4000 au fost răniți.
 
Cum ziceam, corupția chiar ucide!
 
Jurnalist

Preşedintele Donald Trump a apreciat marţi, într-o conferinţă de presă, că exploziile de amploare din Beirut „seamănă cu un atentat teribil”, menţionând că experţi militari i-au comunicat că ar fi fost vorba de o bombă, informează AFP, potrivit agerpres.

„M-am întâlnit cu generalii noştri şi se pare că nu a fost un accident industrial. Se pare, în opinia lor, că a fost un atac. A fost un fel de bombă”, a declarat preşedintele american în conferinţa de presă zilnică consacrată pandemiei noului coronavirus.

Vezi și: Exploziile din Beirut au transformat orașul într-o ruină (FOTO/VIDEO)

Liderul de la Casa Albă a mai declarat că „Statele Unite sunt pregătite să sprijine Libanul”. „Vom fi acolo să ajutăm. Pare un atac teribil”.

Anterior, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a declarat că SUA „supraveghează situaţia şi sunt gata să furnizeze asistenţă poporului libanez care îşi revine din această tragedie oribilă”. El a subliniat că SUA vor aştepta rezultatele investigaţiei guvernului libanez cu privire la cauzele acestor explozii.

Ambasada SUA la Beirut şi-a încurajat cetăţenii aflaţi în capitala libaneză să rămână la adăpost şi să poarte mască pentru a se proteja de eventualul fum toxic.

Autorităţile libaneze au informat că cele două explozii, care au ucis cel puţin 73 de persoane şi au făcut 3.700 de răniţi, au fost cauzate de explozia a 2.750 de tone de nitrat de amoniu, substanţă utilizată în compoziţia anumitor îngrăşăminte, dar şi a explozibililor.

Cel puţin 2700 de persoane au fost evacuate marţi noapte, în special pe mare, pentru a fi salvate de un incendiu puternic care a afectat circa 1000 de hectare în apropiere de Marsilia, pe litoralul din sud-estul Franţei, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Nu sunt răniţi grav, din fericire, dar pagubele materiale nu au fost încă evaluate’, au comunicat pompierii, precizând că ‘incendiul evoluează favorabil, dar nu este încă sub control’. Se aştepta ca spre sfârşitul dimineţii de miercuri să scadă intensitatea vântului.

La intervenţie participau circa 1800 de pompieri. Focul a izbucnit marţi după-amiaza târziu, în comuna Martigues, la vest de Marsilia. Vântul puternic a propagat rapid flăcările, care au ameninţat mai multe localităţi de pe litoralul Mediteranei. Au fost afectate zone de la periferii, cu locuinţe şi campinguri.

Autorităţile au evacuat preventiv opt campinguri din Martigues şi Sausset-les-Pins. Unii din turiştii aflaţi în concediu au fost transportaţi pe mare, apoi au fost primiţi de autorităţile locale, în special în săli de sport. A fost necesară şi evacuarea unui azil de bătrâni.

Vezi și: Exploziile din Beirut au transformat orașul într-o ruină (FOTO/VIDEO)

Miercuri, pompierii au anunţat că s-a declanşat un al doilea incendiu în aceeaşi regiune, în apropierea unei zone industriale. Pe o suprafaţă de circa 130 de hectare, au fost distruse sau avariate o locuinţă şi mai multe sedii de firme. 

Din informațiile acumulate la moment, nu există cetățeni moldoveni afectați de explozia de la Beirut, Liban, care s-a produs în după-amiaza zilei de 4 august. Informația a fost oferită de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. 

VEZI FOTOGRAFII!

Ambasada Republicii Moldova la Ankara, acreditată prin cumul în Republica Libaneză, este în contact cu autoritățile competente din Beirut pentru a preciza dacă printre victime nu sunt și cetățeni moldoveni.

Din informațiile acumulate la moment, nu există cetățeni moldoveni afectați de explozie. În caz de necesitate, cetățenii Republicii Moldova din Liban pot contacta misiunea noastră diplomatică la adresa de email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau să telefoneze la Centrul de Apel al MAEIE.

Ministrul Oleg Țulea a transmis în seara zilei de 4 august un mesaj de compasiune adresat omologului său libanez, Charbel Wehbe. Șeful diplomației moldovene, a menționat „Din numele Republicii Moldova, transmitem condoleanțele familiilor îndurerate și recuperare grabnică celor răniți în explozia de la Beirut”.

Precizăm că miercuri dimineața, ultimul bilanț al deceselor înregistrate în urma incidentului era de 78 de oameni,  iar circa trei mii de oameni sunt răniți.

Premierul Hassan Diab a afirmat că aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau stocate în depozitul portului din Beirut unde s-a produs marţi explozia.

Deflagrația a fost atât de puternică încât încât s-a resimțit la 240 de kilometri, până în Cipru. Potrivit Observatorului Seismologic din Iordania, explozia a avut puterea unui cutremur de magnitudine 4,5 grade pe scara Richter.

Sursa: Agora.md

 

A doua zi după cele două explozii care au ucis cel puţin 100 de oameni, capitala libaneză Beirut este un oraş devastat, cu zeci de maşini avariate pe şoseaua principală şi cu clădirile înconjurate de cioburile geamurilor sparte, relatează miercuri dpa, potrivit agerpres.

Exploziile soldate cu peste 4.000 de răniţi au lovit Libanul într-o perioadă când este deja afectat de cea mai gravă criză economică de după 1990, când s-a încheiat războiul civil care a durat 15 ani.

 

Proprietarii de maxi-taxi din capitală vor fi scutiți de plata taxelor pentru perioada 1 iunie-31 decembrie 2020. O decizie în acest sens a fost adoptată la ședința Consiliului Municipal Chișinău.

Decizia a fost adoptată la ședința Consiliului Municipal Chișinău după ce reprezentantul asociației patronale a transportatorilor auto a rugat consilierii să aprobe această scutire de taxe. Principalul argument adus a fost faptul că restricțiile impuse de combaterea pandemiei de coronavirus au făcut ca transportatorii privați să aibă de suferit, mulți dintre aceștia abandonând această activitate. Astfel, dacă la începutul lunii martie 2020 în municipiul Chișinău activau 742 de unități de maxi-taxi, în prezent activează doar 350, transmite moldpres.md.

Potrivit președintelui ședinței, Vitalie Mucan, decizia adoptată va asigura transportul public de pasageri până în momentul în care noile autobuze și troleibuze vor reînnoi parcul municipal de transport public.

Ion Ceban a menționat în cadrul ședinței de astăzi a serviciilor municipale că pretorul din sectorul Botanica va rămâne fără salariu pentru o lună, iar cel al sectorului Buiucani va primi doar jumătate din salariul pentru luna iulie. Acesta a mai mențioant că următoarea avertizare se va solda cu demisia din funcție. Această decizie vine în contextul nemulțumirii față de lucrările care se efectuează în unele sectoare din municipiul Chișinău, transmite DIEZ.md

„Rog Direcția juridică să pregătească o mustrare pentru pretorul sectorului Botanica, următoarea va fi cu demisia din funcție.

Pentru că aceste lucruri au degenerat așa cum le-am văzut eu vineri, rog Direcția resurse umane împreună cu juriștii să facă tot posibilul ca pretorul sectorului Botanica să rămână fără salariu pentru luna iulie, iar pretorul din sectorul Buiucani să rămână fără jumătate de salariu pentru aceeași lună”, a declarat Ion Ceban, în cadrul ședinței de astăzi a serviciilor municipale.

Ceban a specificat că cei care nu-și vor face munca conștiincios vor fi penalizați, sau chiar demiși, iar la pretorii avertizați acum este ultima preîntâmpinare.

WTA și ATP au anunțat anularea tuturor turneelor programate în acest sezon în China, ca urmare a deciziei luate de autoritățile țării asiatice, ce nu permit disputarea evenimentelor sportive internaționale, scrie tenis.md

Astfel, opt competiții de tenis feminin, inclusiv Turneul Campioanelor, programat la inițial Shenzhen, și patru turnee ATP, printre care unul de categorie Masters 1000, cel de la Shanghai, au fost anulate.

Directorul executiv al WTA, Steve Simon, a anunțat printr-un comunicat decizia: ”Suntem extrem de dezamăgiți că evenimentele de clasă mondială din China nu vor avea loc anul acesta”.

Turneele WTA din China care au fost anulate:

 1. China Open (Beijing) - Premier Mandatory
 2. Hong Kong - International
 3. Tianjin - International
 4. Wuhan - Premier 5
 5. Nanchang - International
 6. Zhengzhou - Premier
 7. Turneul Campioanelor (Shenzhen)
 8. Guangzhou - International

De asemenea, ATP a anunțat, prin vocea președintelui Andrea Gauenzi, dezamăgirea cauzată de anularea turneelor asiatice: ”Cu inimă grea anunțăm că turneele ATP nu se vor disputa anul acesta în China. Respectăm decizia guvernului chinez de a face ceea ce e mai bine pentru țară, ca răspuns la o situație globală fără precedent”.

Turneele ATP din China care au fost anulate:

 1. Chengdou - ATP 250
 2. Zhuhai - ATP 250
 3. China Open (Beijing) - ATP 500
 4. Shanghai Masters - ATP 1000
© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.