Mihai Burciu

Mihai Burciu

Aruncătoarea ciocanului, Zalina Petrivskaya, este a treia atletă ce a obţinut calificarea pentru Jocurile Olimpice 2020 de la Tokyo. Performanţa de 72,84m a plasat-o pe sportiva noastră pe locul 1 la competiţiile internaţionale care s-au desfăşurat pe 16 iulie la Kiev (Ucraina) şi îi asigură un loc în selecţionata olimpică a ţării noastre. La acelaşi concurs, fratele Zalinei, Serghei Marghiev a învins la proba masculină de aruncare a ciocanului cu rezultatul 75,52m.

Cei doi sportivi, împreună cu antrenorul Soslan Marghiev, se află actualmente la un cantonament de pregătire în Koncha Zaspa (Ucraina) către Campionatul mondial de la Doha (Qatar), din toamnă. Competiţiile de la Kiev au reprezentat o ocazie bună pentru atleţii noştri de a-şi demonstra măiestria şi de a fixa o etapă în pregătirea către startul principal al sezonului.

Amintim că anterior Lilia Fisikovici (Tozlovanu) a obţinut baremul olimpic la Virgin Money London Marathon 2019 pe 28 aprilie, iar Dimitriana Surdu (aruncarea greutăţii) a obţinut calificarea la Campionatele Internaționale ale României, în Cluj Napoca, pe 7 iunie.

Sursa: Federația de Atletism din Moldova

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, acum membru al Parlamentului European le-a cerut oficialilor europeni să „dea perspectivă europeană” R. Moldova, pentru a scoate țara din impas. Declarația a fost făcută în plenul Legislativului European, scrie ZDG.md

Totodată, Băsescu s-a adresat înaltei reprezentante UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, spunând că UE ar trebui să ajute şi să ofere o perspectivă clară R. Moldova, fiidcă „nu știe care-i este viitorul”.

„Problema R. Moldova este că nu știe care-i este viitorul. Uniunea Europeană refuză să-i dea perspectiva intrării în UE, dar mai devreme sau mai târziu, o va face, atunci când va fi pregătită. R. Moldova este o țară aflată în zona gri și niciun politician din R. Moldova nu poate spune românii din R. Moldova. Dna Mogherini, R. Moldova e locuită de români! Niciun politician nu poate spune, care este viitorul acestei țări aflată între Ucraina, Transnistria controlată de Moscova și frontiera UE. Concluzie: dați perspectivă europeană R. Moldova, altfel va rămâne așa cum este o lungă perioadă de timp”, a declarat Băsescu în plenul Parlamentului European.

După alegerile în Parlamentul European, Traian Băsescu a obținut funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European.

Agenția Servicii Publice (ASP) a identificat cazuri neconforme de programare la serviciile de examinare a conducătorilor de vehicule. Astfel, instituția a depistat că un grup de persoane din exteriorul ASP au încercat să profite în interes personal de serviciul de programare prealabilă la examenul de obținere a permisului de conducere, transmite MOLDPRES.

Potrivit ASP, materialele acumulate au fost expediate organelor abilitate pentru desfășurarea investigațiilor corespunzătoare în modul stabilit de legislația Republicii Moldova.

ASP a precizat că persoanele respective cauzează un prejudiciu considerabil pentru imaginea instituției și vor fi întreprinse toate măsurile necesare în vederea excluderii și prevenirii unor astfel de tentative pe viitor.

De la începutul anului curent, numărul programărilor electronice la examenul de obținere a permisului de conducere a depășit cifra de 157 mii.

Cancelarul german Angela Merkel a asistat, din nou, aşezată, la intonarea imnurilor german şi moldovean, la o ceremonie de primire a Maiei Sandu, ultimul dintr-o serie de incidente după ce a fost cuprinsă de un tremurat, relatează The Associated Press, citat de Deschide.md

Scaune au fost instalate marţi atât pentru cancelar, cât şi pentru premierul moldovean Maia Sandu în faţa sediului cancelariei - un gest neobişnuit la care a recurs prima oară în cadrul unei vizite a noului premier danez, joi, la o zi după ultimul episod în care cancelarul a fost cuprins de tremurat.

 

Merkel nu a dat marţi vreun semn de slăbiciune.

Cancelarul german, care împlineşte vârsta de 65 de ani miercuri, a declarat că impactul psihologic al primului episod de tremurat, la jumătatea lui iunie, se află la originea celor care au urmat.

Ea a spus că va fi nevoită să ”accepte acest lucru pentru o vreme” şi că nu există motive de îngrijorare.

Merkel şi-a păstrat programul public nemodificat.

Sursa: news.ro

Grupul de urmărire penală, care desfăşoară ancheta în dosarele fraudei bancare, va fi extins. Decizia a fost luată de către Procurorul General interimar, Igor Popa, comunică MOLDPRES.

Şeful serviciului de presă al Procuraturii Generale, Maria Vieru,  a menţionat că pe lângă procurorii anticorupţie, reprezentanţii Agenţiei de recuperare a bunurilor infracţionale şi Serviciului prevenirea şi combaterea spălării banilor, la grupul de urmărire penală se vor alătura ofiţeri de urmărire penală din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Informaţii şi Securitate, experţi judiciari şi experţi contabili ai Băncii Naţionale şi Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare. Membrii grupului urmează să fie înlăturaţi de la alte activităţi, specifice funcţiei, pentru a se concentra asupra investigaţiilor în dosarele fraudei.

Totodată, în vederea impulsionării recuperării bunurilor delapidate, s-a dispus iniţierea, în comun cu EUROJUST, a unei echipe comune de investigații, în vederea obținerii operative a documentelor și a altor probe, în privința persoanelor implicate în frauda bancară, necesare pentru finalizarea anchetei și remiterii dosarului în instanța de judecată, atât pe teritoriul Republicii Moldova cât și pe teritoriul altor state.

Grupul de anchetă va coopera inclusiv cu experţi ai partenerilor de dezvoltare, de la care au solicitat asistenţă, pentru repatrierea mijloacelor financiare litigioase  aflate peste hotare. În vederea stabilirii tuturor circumstanţelor legate de frauda bancară, au fost expediate cereri de comisii rogatorii internaționale în Federaţia Rusă, Letonia, Italia, SUA, Franța, Austria, Cehia, Cipru,  Elveţia, Estonia, Liechtenstein şi Monaco, prin care s-a solicitat ridicarea rulajelor bancare, audiere de persoane, ridicare de documente confirmative a tranzacțiilor efectuate etc.

Conform datelor PG, valorile care sunt urmărite pentru recuperare este suma de 13,34 miliarde lei, ceea ce reprezintă valoarea hârtiilor de valoare de stat, emise în vederea acoperirii creditelor de urgență, acordate de BNM, în favoarea Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank.

La etapa actuală, numărul cauzelor penale privind faptele infracționale de prejudiciere a „Băncii de Economii”, „Băncii Sociale” şi „Unibank”, care s-a aflat sau se mai află în gestiunea grupurilor de urmărire penală, este estimat la 197 de cauze penale.  Astfel, valoarea sechestrelor aplicate este de aproximativ 3 miliarde de lei, iar suma prejudiciului recuperat la data de 15 iunie curent este de 2 276,6 mln lei, dintre care active proprii ale băncilor -1 203,4 mln lei, iar pe titluri executorii - 1 073,2 mln lei.

Comunitatea Căilor Ferate şi a Companiilor de Infrastructură din Europa (CER) lansează cea de-a patra ediție a Concursului de Fotografie Aline Bastin"*

Care este obiectivul?

Trenurile leagă locurile, dar și oamenii; ca atare, acestea au fost întotdeauna un subiect fascinant și inspirat pentru artiști. Obiectivul acestui concurs este de a stimula creativitatea pasagerilor feroviari și de a răspândi o imagine umană și pozitivă a căilor ferate în Europa.

Cele douăsprezece cele mai bune fotografii vor primi câte un premiu de 200 de euro și vor fi afișate la European Railway Award în anul 2020.

Idee generală

Tema concursului din acest an este:

"Către o mobilitate cu emisii scăzute: să călătorim pe întreg teritoriul Europei pe calea ferată!"

Concursul este deschis nu numai membrilor CER, ci tuturor rezidenților celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, Albaniei, Bosniei-Herțegovina, Georgiei, Macedoniei, Republicii Moldova, Muntenegrului, Norvegiei, Serbiei, Elveției, Turciei și Ucrainei.

Numai fotografiile realizate în aceste țări pot fi trimise.

Fotografiile cu rezoluție înaltă (de preferință într-un format orizontal) ar trebui depuse în format electronic înainte de 30 noiembrie 2019 pe(http://www.cer.be/forms/railway-photography-contest).

Mai multe informații

Pentru regulile detaliate ale concursului: http://www.cer.be/aline-bastin-photography-contest-rules

Pentru a vedea pozele câștigătoare din ediția anterioară a concursului: http://www.cer.be/media/picture-galleries/aline-bastin-photography-contest-2018

Pentru mai multe informații despre acest concurs, vă rugăm să contactați
Françoise Vangelder(Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea./ +32 (0)2 213 08 72).

Aline Bastin a activat în CER în cadrul Departamentului de comunicare. Aline, cunoscută pentru energia ei pozitivă și pentru viziunea asupra lumii, a fost foarte apreciată și iubită ca un coleg și prieten. Aline Bastin a decedat în evenimentele tragice care au avut loc la Bruxelles pe 22 martie 2016.

Un autocar cu turişti basarabeni a fost atacat în Ucraina. Doi bărbaţi au aruncat cu pietre şi bucăţi de beton.

A fost spart parbrizul maşinii, iar şoferul a fost rănit. Incidentul a fost relatat pe o reţea socială de o tânără ai cărei părinţi s-au aflat printre pasageri.

Ea a scris că moldovenii, printre ei femei şi copii, se întorceau de la mare şi au tras o sperietură groaznică. Autocarul a fost atacat în timp ce se deplasa pe autostradă.

Deocamdată, nu se cunoaşte motivul ce i-a determinat pe agresori să recurgă la acest gest şi nici dacă poliţia din Ucraina investighează cazul.

Sursa: Libertatea Cuvântului Cernăuți

În regiunea Zaporijjia, trei mașini din coloana oficială a lui Vladimir Zelenski au intrat în coliziune cu o coloană de autobuze care transporta copii, scrie Libertatea Cuvântului Cernăuți.

Potrivit informațiilor preliminare, incidentul s-a produs din cauza mașinilor care au încercat să depășească coloana de autobuze.

„Două automobile de model Volkswagen Touareg din coloana oficială a lui Zelenski și un autobuzul prezidențial au încercat să depășească coloana”, a declarat strana.ua.

Din fericire nici o persoană nu a avut de suferit.

Coloana oficială a președintelui Ucrainei se îndrepta spre Kiev, în timp ce Vladimir Zelenski a decis să revină cu avionul.

Marți, 16 iulie 2019, în Piața Centrală din Cernăuți este programat un miting pentru susținerea controversatei Legi privind „utilizarea obligatorie a limbii ucrainene în toate domeniile vieții”. Acțiunea se încadrează în campania națională „Limba ne unește”, scrie Libertatea Cuvântului Cernăuți.

Trebuie de precizat că Legea lingvistică intră în vigoare începând cu ziua de astăzi.

Conform Legii toți cetățenii Ucrainei sunt obligați să cunoască limba ucraineană. Toți oficialii și șefii instituțiilor de stat, medicii, avocații, directorii de universități, judecătorii, militarii etc. trebuie să vorbească în ucraineană.

Site-urile și ziarele trebui să aibă și o versiune în limba ucraineană sau cel puțin 50% din conținut să fie în limba ucraineană. Producătorii și distribuitorii de film și TV vor trebui să se asigure că 90% din conținutul lor video este în limba ucraineană. Și cărțile trebui să aibă cel puțin 50% conținut în limba națională. Pentru utilizatorii de computere, software-ul trebuie să aibă o interfață în ucraineană, asta deși lege permite folosirea în acest caz a limbii engleze sau a oricăreia din limbile oficiale ale Uniunii Europene.

Pentru încălcarea legii se introduce pedeapsa administrativă, iar „pentru umilirea publică și nerespectarea limbii de stat”, răspunderea penală.

Pagina 1 din 413
© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.