Mihai Burciu

Mihai Burciu

Pe întreaga perioadă a regimului de stare de urgenţă, declarată în Republica Moldova pe perioada 15 martie-15 mai, atât avocaţii cât şi administraţia Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova şi-au continuat activitatea profesională în vederea asigurării respectării drepturilor cetăţenilor, dar şi pentru informare corectă şi veridică a cetăţenilor.

Uniunea Avocaţilor din Republica Moldova a emis o declarație în care menționează că a susţinut şi va continua să susţină politica autorităţilor în vederea prevenirii şi de precauţie pentru evitarea infectării cu virusul Sars-Cov-2 (COVID-19). Activitatea profesională a avocaţilor pe parcursul acestei perioade grea pentru sănătatea societăţii nu a cunoscut restricţii şi limite, cu excepţia acelor restricţii impuse prin Dispoziţiile Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova, dar şi a Comisiei Naţionale Extraordinare în Sănătate Publică.

Cu toate acestea, odată cu expirarea termenului regimului de urgenţă în ţară şi respectiv reluarea activităţii tuturor instituţiilor statului, mai cu seamă cele de drept, numărul de infectări în rândul avocaţilor  cu, COVID-19 este în creştere.

 

Uniunea Avocaţilor din Republica Moldova îşi manifestă îngrijorarea cu privire la lipsa măsurilor de precauţie în cadrul instituţiilor de drept, a regulilor sanitare de prevenire a infectării cu virusul COVID-19 şi condamnă vehement atitudinea instituţiilor faţă de protejarea avocaţilor în cadrul procedurilor juridice.

Creşterea numărului de infectări în rândul angajaţilor din cadrul instanţelor de judecată, Centrului Naţional Anticorupţie şi în rândul procurorilor, reprezintă nemijlocit şi un focar de infecție pentru avocaţi, care nefiind informaţi şi protejaţi, devin vulnerabili în faţa virusului.

Tăinuirea existenţei unui focar în cadrul unei instituţii, permiterea circulaţiei persoanelor în cadrul instituţiei fără de a purta mască şi mănuşi, lipsa verificării la intrare a stării de sănătate a persoanelor, precum şi organizarea examinării dosarelor în masă, fac ca situaţia să devină una periculoasă pentru sănătatea avocaţilor şi a familiilor lor.

Uniunea Avocaţilor din Republica Moldova, solicită în mod public din partea Comisiei Naţionale Extraordinare în Sănătate Publică,  Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliului Superior al Procurorilor, dar şi a altor instituţii abilitate, să intervină şi să asigure protecţie maximă pentru participanţi şi beneficiarii serviciilor publice din cadrul instituţiilor de drept.

Instituţia avocaţială se arată îngrijorată faţă de creşterea numărului de avocaţi infectaţi în urma prestării de servicii în cadrul instituţiilor abilitate activităţii sale profesionale.

Neimplicarea autorităţilor la acest capitol, inevitabil face ca Uniunea Avocaților să ia atitudine, prin informare masivă a avocaţilor cu privire la igienă precară din cadrul instituţiilor şi până la îndemnarea de a nu participa la acţiunile planificate în cadrul instituţiilor de drept.

Sursa: www.deschide.md

Sâmbătă, duminică și luni cimitirele pe tot teritoriul municipiului Chișinău vor rămâne închise. Anunțul a fost făcut de primarul capitalei, Ion Ceban.

Sâmbătă, duminică și luni cimitirele pe tot teritoriul municipiului Chișinău vor rămâne închise. Este decizia Comisiei extraordinare de sănătate publică municipală, care s-a întrunit astăzi în ședință. Așa cum am declarat, această decizie este una corectă, în contextul în care numărul cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus este în creștere”, a scris edilul pe pagina sa de Facebook.

Piața Marii Adunări Naționale a fost plină astăzi de proprietari și angajați ai sectorului HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele), care au ieșit la un nou protest. Ei au cerut deschiderea localurilor de alimentație publică cât mai curând. Totodată, și-au exprimat nemulțumirea față de decizia Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică de a permite localurilor să funcționeze cu respectarea distanței de 1,5-2 metri între clienți. Participanții la protest au purtat măști, mănuși și au respectat distanța între ei de cel puțin un metru, transmite IPN.

Aneta Zasavițchi, președinta Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR), a dat asigurări că HoReCa poate respecta regulile impuse, doar că are nevoie de susținere. „Avem nevoie de susținerea autorităților pentru a relansa activitățile noastre economice, pentur a putea onora salariile și pentru a putea hrăni oamenii, așa cum putem noi, gustos, nu cu borș de stat, dar cu borș de HoReCa”, a spus Aneta Zasavițchi.

Dumitru Cebotarescu, antreprenor, i-a îndemnat pe cei din conducere să le plătească salarii pentru cât timp stau acasă, în contextul în care toți salariații care contribuie la buget le plătesc salarii guvernanților.

Manifestanții au cerut demisia directorului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, care, potrivit lor, nu poate înțelege situația proastă în care se află cei din sectorul HoReCa. „Cerem demisia acestui semi-businesman și doctor. Jos Furtună!”, a strigat un protestatar.

La începutul acestei săptămâni, Nicolae Furtună, a declarat, în cadrul unei emisiuni TV, că serviciile HoReCa nu vor putea să își reia activitatea din 15 iunie dacă numărul cazurilor de COVID-19 nu va scădea. Asta, chiar dacă a existat mai devreme o decizie a Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică.

Antreprenorii dau asigurări că sunt capabili și sunt gata să aibă grijă de sănătatea clienților lor. Localurile trebuie să se deschidă pentru că angajații au nevoie de un loc de muncă pentru a-și câștiga existența.

Reprezentanții sectorului HoReCa sunt la al treilea protest de acest fel. Ei spun că ,după ultimele două, guvernarea nici măcar nu a venit cu o reacție.

Cele 229 de cazuri noi de COVID-19, confirmate pe parcursul zilei de 5 iunie, ridică numărul infectărilor cu noul tip de coronavirus în Republica Moldova la 9248 de persoane. 3684 sunt cazuri active, transmite IPN.

Pe parcursul zilei, s-au făcut peste 1500 de teste. Aproape 1300 de oameni au fost testați primar.

În stare gravă la spital sunt 274 de persoane, 23 de pacienți sunt supuși ventilării mecanice.

Pe parcursul zilei au fost raportate opt cazuri de deces. Numărul victimelor de la declanșarea epidemiei urcă la 323 de oameni răpuși de virus. 

Deputații Iurie Reniță și Lilian Carp au prezentat, astăzi, într-un briefing la Parlament, noi înregistrări video de la întrevederea de anul trecut dintre președintele Igor Dodon și fostul președinte al PDM, Vlad Plahotniuc și apropiatul acestuia Serghei Iaralov în care, printre altele, Igor Dodon spune că îi scrie note președintelui rus Vladimir Putin, relatează radiochisinau.

„Un șef de stat face rapoarte despre situația politică din RM. Procuratura și SIS trebuie să se autosesizeze să vadă dacă Igor Dodon nu este un pericol”, a declarat Lilian Carp.

Cei doi deputați au mai declarat că îi vor cere Procuraturii să examineze dacă Igor Dodon nu este pasibil pentru a fi tras la răspundere pentru trădare de patrie.

Amintim că anterior au mai fost publicate imagini de la întrevederea respectivă în care Igor Dodon a recunoscut că primește bani din Rusia pentru finanțarea Partidului Socialiștilor, iar într-o altă imagine Plahotniuc și Iaralov îi transmis o sacoșă neagră în care ar fi fost bani.

L-a cumpărat în 2017, când nu era finisat, indicând în declarația sa de avere și interese că acesta avea o valoare oficială de 597 de mii de ei. Tranzacția a fost posibilă deși, în ultimii opt ani, politologul devenit deputat a indicat venituri oficiale cumulate de doar 1,88 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 20 de mii de lei pe lună, se arată în investigația portalului zdg.md

Pe lângă casă, în aceeași perioadă, familia deputatului a obținut și două mașini. Una a fost cumpărată în 2013 cu 23500 euro, iar alta, pe care o folosește gratuit deja de trei ani, în baza unui mandat, a costat, la momentul achiziției, 22 de mii de euro, fiind, potrivit deputatului, în proprietatea socrilor săi, care locuiesc în Ungheni.

Imobilul familiei Țîrdea, achiziționat în 2017, este amplasat în orășelul Codru, municipiul Chișinău. Are două niveluri și se află pe un teren cu o suprafață de șase ari. Potrivit informațiilor cadastrale, imobilul are o suprafață oficială de 92 m.p., iar valoarea cadastrală, indicată de deputat și în declarația de avere, este de 597 de mii de lei, echivalentul a aproximativ 30 de mii de euro.

Prețul de piață al unui asemenea imobil, finisat, este însă de aproximativ cinci ori mai mare. O casă de dimensiuni similare, amplasată la câțiva metri de imobilul familiei Țîrdea, nefinisată încă în interior, se vinde în această perioadă cu 135 de mii de euro, echivalentul a aproximativ 2,6 milioane de lei.

O cotă de 2/3 din imobil este oficial înregistrată pe numele soției politicianului, Vladilena Țîrdea, iar 1/3 este înregistrată pe mama ei, respectiv soacra politicianului, Larisa Serbianu, de meserie contabilă. În aprilie 2020, pe imobil a fost aplicată o interdicție de către un executor judecătoresc, fără a se specifica motivele.

Vezi totul pe Ziarul de Gardă

Reluarea curselor aeriene regulate din 15 iunie nu înseamnă și faptul că în țară vor putea intra și cetățenii străini, cu excepția celor menționați în deciziile anterioare ale autorităților. Contactat de IPN, secretarul Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, director al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, a menționat că, din moment ce în ultima hotărâre nu au fost mențiuni cu privire la accesul cetățenilor străini, rămân în vigoare prevederile aprobate anterior.

Decizia din 15 mai a Comisiei stabilește că, până în  data de 30 iunie, este interzisă intrarea pe teritoriul Republicii Moldova a cetățenilor străini şi apatrizilor cu următoarele excepții:
1. Membri de familie ai cetățenilor Republicii Moldova;
2. Persoane care posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere eliberat de autorități;
3. Persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau un alt document echivalent;
4. Membri ai misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, ai organizațiilor/misiunilor internaționale, precum şi membrii familiilor acestora sau personal care poate asigura ajutor umanitar;
5. Pasageri în tranzit, inclusiv cei repatriați ca urmare a acordării protecției consulare.

Totodată, persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova vor completa, în mod obligatoriu, fişa epidemiologică şi vor semna declaraţia pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare o perioada de 14 zile.

Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a declarat pentru IPN că obligația privind regimul de autoizolare de 14 zile pentru persoanele care intră în țară va fi menținut și după 30 iunie, în condițiile în care situația epidemiologică e dezastruoasă. Potrivit lui Nicolae Furtună, autoizolarea este o măsură de a reduce riscul de răspândire a infecției.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, până în prezent, în țară au fost confirmate 8795 de cazuri de COVID-19. De asemenea, s-au înregistrat 314 decese asociate noului tip de coronavirus. Totodată, sunt raportate peste cinci mii de cazuri de recuperare.

Astăzi, președintele Partidului Unității Naționale, Octavian Țîcu, împreună cu vicepreședinții Igor Petcu, Laura Urschi și Valentina Nicolenco au participat la ședința de constituire a Organizației Teritoriale PUN Florești. În cadrul evenimentului, în calitate de președinte al Organizației Teritoriale PUN Florești, a fost ales Iurie Cojocaru iar în calitate de secretar, Claudia Cojocaru. Deasemenea, Organizația Locală PAS a orașului Florești a aderat la echipa Partidului Unității Naționale.

Echipa PUN continuă campania „Ce înseamnă Unirea cu România?” și va informa locuitorii orașului Florești despre beneficiile Unirii.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.