Mihai Burciu

Mihai Burciu

Demersul inițiat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) de înlăturare a Guvernului Maia Sandu, într-un moment esențial pentru reforma Justiției, este îndreptat împotriva intereselor pe termen mediu și lung ale Republicii Moldova și ale cetățenilor săi.

În cele cinci luni de la preluarea mandatului, Guvernul condus de Maia Sandu a făcut progrese importante în implementarea reformelor necesare apropierii de Uniunea Europeană, în scopul promovării valorilor democrației și statului de drept, în lupta împotriva corupției și asigurarea independenței justiției, precum și în domeniul economic și social, reforme menite să asigure creșterea nivelului de prosperitate și securitate al cetățenilor Republicii Moldova.

Totodată, Guvernul Maia Sandu a reușit să restabilească încrederea partenerilor de dezvoltare, mai ales a Uniunii Europene, premisă esențială pentru reluarea sprijinului politic și financiar internațional pentru Republica Moldova.

România a exprimat ferm sprijinul pentru eforturile Guvernului de la Chișinău, în condițiile angajamentului clar și hotărât al coaliției guvernamentale pentru parcursul european și pentru avansarea Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

În perioada premergătoare moțiunii de cenzură, România a adresat direct, pe multiple canale, un apel ferm forțelor politice de la Chișinău pentru responsabilitate și depășirea impasului politic, încurajând identificarea unei soluții care să asigure stabilitatea, să continue reforma Justiției și să permită Guvernului să mențină parcursul european.

În contextul actual, sprijinul României, inclusiv financiar, va continua să urmărească cu prioritate interesele cetățenilor din Republica Moldova, realizarea proiectelor bilaterale strategice și va fi strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european.

Deputatul independent al Blocului ACUM, Octavian Țîcu, a susținut un discurs în plenul Parlamentului înainte de votarea moțiunii de cenzură. Acesta, inițial, a blocat tribuna și a refuzat s-o părăsească până când nu i se va permite să facă declarația de mai jos, scrie DIEZ.md

„Ce s-a întâmplat timp de 30 de ani de independență a Republicii Moldova. Mă întreb pe mine și pe voi. Timp de 30 de ani a fost o istorie cine pe cine dă jos. O istorie a «kidănelei» în moldovenește. Snegur din căciula de cârlan a sărit în barca agrarienilor, după care l-a trăsnit pe Lucinschi. După care domnul Diacov s-a cățălit cu domnul Lucinschi până o ajuns tovarășul Voronin, din care a ieșit domnul Plahotniuc, doamna Greceanîi, Igor Dodon. Din Lucinschi a ieșit Filat, Țopii și Andrei Năstase. În 2009 l-au dat jos pe Voronin. După care Plahotniuc l-a dat jos pe Filat. Blocul ACUM și Dodon l-au dat jos pe Plahotniuc. Ce s-a întâmplat în acest timp peste Prut? Cinci județe sunt mai bogate decât Republica Moldova. Am venit în Blocul ACUM ca o voce unionistă. Ca profesor de istorie reîntregirea spațiului românesc este salvarea. 100 de oameni politici și o mână de procurori și judecători țin captivi 3 milioane de oameni”,  a spus Țîcu.

În același timp, deputatul a propus PDM-ului să semneze un acord de „dragoste”. „Am o inițiativă de „dragoste”, domnul Diacov. Este un contract de dragoste, un mariaj de conveniență cu PDM, pe care îl propun deputaților”, a conchis Octavian Țîcu.

Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis de Parlament, cu votul a 63 de deputaţi. Pentru demiterea Guvernului au votat deputaţii socialişti dar şi cei din fracţiunea PDM.

Moţiunea de cenzură contra Guvernului a fost depusă la 8 noiembrie de către fracţiunea parlamentară a PSRM. 

Amintim că la 6 noiembrie, în cadrul unei emisiuni TV, Igor Dodon declara că sunt două scenarii - ori cade Guvernul în următoarele 72 de ore, ori nu.

Scânteile între PSRM şi blocul ACUM au apărut după ce Guvernul şi-a asumat răspunderea pe o lege care prevede modificarea Legii Procuraturii. 

În dimineaţa zilei de 6 noiembrie ministrul Justiţiei, Olesea Stamate a anunţat că anulează rezultatele Comisiei de selectare a candidaţilor pentru funcţia de procuror General. Imediat PSRM a ieşit şi a cerut demisia ministrului Justiţiei. Ulterior Olesea Stamate a declarat că în cazul în care reforma justiţiei nu e posibilă, atunci coaliţia de guvernare nu mai are sens.
 
Sursa: tvrmoldova.md

Guvernul Sandu pică. Moțiunea de cenzură înaintată de PSRM va fi susținută de PDM. Despre aceasta a anunțat de la tribuna Parlamentului, președintele fracțiunii democraților, Pavel Filip, transmite Unimedia.info

„Astăzi luăm act de decizia Maiei Sandu de a pleca de la guvernare și de a se lansa în campania pentru prezidențiale. În 5 luni nu a reușit să vină cu nici un proiect pentru oameni. Din contra, din răzbunare ați anulat proiectele lansate de noi. V-ați speriat că nu puteți să gestionați această criză și ați decis să plecați. Efectele dezastruoase ale acestui guvern vor fi simțite în scurt timp. Suntem la mijlocul lunii noiembrie, iar bugetul nu a fost aprobat. Ce așteptați? Ați politizat la maxim instituțiile publice. Ați partajat CNA și Procuratura, ați organizat concursuri trucate. Ultimul exemplu este cu procurorul general, care ne-a demonstrat acest lucru. Ați găsit această modalitate, care o considerați elegantă. Dacă ați fi vrut, ați fi găsit o soluție cu partenerii de coaliție. Un act disperat în care disperați să reveniți în stradă, unde vă simțiți bine. Ați avut toată puterea, însă ați rămas captivi propriilor puteri. Plahotniuc va ajutat să veniți la guvernare, iar fără el nu puteți exista”, a menționat Filip.

De menționat că fracțiunea Partidului Șor a anunțat că se va abține la vot privind moțiunea de cenzură, motivând că nu-și dorește să participe la „acest joc politic”.

„Intriga e aproape. Jocurile politice în care joacă actorii politici atrage poporul într-o nouă criză. Avem impresia că ne jucăm în nisipieră, dar nisipul nu e de calitate. Nu aveți voință politică, dacă va apărea mai departe, sperăm. Credem că nu vom duce țara în alegeri anticipate. Nu vom juca aceste jocuri poitice, de aceea, Partidul Șor se va abține de la vot”, a menționat deputatul Denis Ulanov.

Liderul fracțiunii PAS în Parlament, Igor Grosu, a declarat că „Igor Dodon a preferat să paseze acest Guvern Blocului ACUM” în speranța că va eșua în implementarea proiectelor.

„În această vară, Igor Dodon a preferat să paseze acest Guvern Blocului ACUM, sperând că noi nu vom reuși. Noi însă am reușit, iar acest personaj se simte frustrat. Frustrările sunt legate de anul 2020, când vor avea loc alegerile prezidențiale. Când ne întâlneam în ședințe restrânse, acest personaj tacea, apoi lansa, prin diferiți consilieri, diferite acuzații”.

La 17 octombrie, în debutul ședinței Parlamentului, unde urma să fie prezentat raportului Comisiei de anchetă privind frauda bancară, fracțiunea PD a înaintat o moțiune de cenzură pentru retragerea votului de încredere a Guvernului Maia Sandu. Ulterior, însă, la 7 noiembrie, democrații au anunțat că retrag moțiunea, din motiv că înțeleg că aceasta nu va întruni numărul necesar de voturi.

În aceeași zi, Igor Dodon a anunțat că PSRM pregătește, la rândul său, o moțiune de cenzură, pe care o va înainta în cazul în care șefa Cabinetului de Miniștri, Maia Sandu, va prezenta în Parlament proiectul privind modificări la Legea Procuraturii, adoptat de Guvern cu o zi înainte, proiect ce prevede că, prim-ministrul va fi cel care va înainta o listă scurtă formată din cel puțin doi candidați pentru funcția de procuror general către Consiliul Superior al Procurorilor.

Așa cum Maia Sandu nu a renunțat la proiect și l-a prezentat în Parlament, la 8 noiembrie, în cadrul aceleiași ședințe, fracțiunea PSRM a înaintat moțiunea de cenzură. Ulterior, deputatul PSRM Vasile Bolea a declarat că Maia Sandu are la dispoziție 72 de ore pentru a retrage proiectul privind asumarea răspunderii. În caz contrar, va fi investit un alt Guvern sau vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.

Marți, 12 noiembrie, membrii Cabinetului de miniștri se întrunesc în ședință începând cu ora 08.00. Ordinea de zi însă nu este publică.

Serviciul de presă al Guvernului a cumunicat pentru Ziarul de Gardă că abia mîine va publicată agenda discuțiilor.

Tot mâine, începând cu ora 10.00, deputații din Parlament vor examina, în ședință plenară, moțiunea de cenzură depusă de socialiști împotriva Guvernului condus de Maia Sandu.

Astăzi, 11 noiembrie, premierul Maia Sandu a declarat că dacă proiectul de lege pentru modificarea legii procuraturii va fi adoptat de către Parlament și socialiștii vor retrage moțiunea de cenzură, atunci ea își asumă public să nu expedieze lista cu candidații preselectați către CSP până nu este recepționat avizul Comisiei de la Veneția.

Sursa: zdg.md

Marți, 12 noiembrie, începând cu ora 10.00, deputații din Parlamentul de la Chișinău vor examina, în ședință plenară, moțiunea de cenzură depusă de socialiști împotriva Guvernului condus de Maia Sandu.

Decizia a fost luată de Biroul permanent al Parlamentului în cadrul ședinței de la ora 16:00.

Astăzi, 11 noiembrie, premierul Maia Sandu a declarat că dacă proiectul de lege pentru modificarea legii procuraturii va fi adoptat de către Parlament și socialiștii vor retrage moțiunea de cenzură, atunci ea își asumă public să nu expedieze lista cu candidații preselectați către CSP până nu este recepționat avizul Comisiei de la Veneția.

Sursa: zdg.md

Judecătoria Chișinău a decis validarea mandatului de primar al lui Ion Ceban. Ședința a început la ora 14.00, iar decizia a fost luată de judecătoarea Galina Ciobanu. În sală a fost prezent și Ion Ceban, scrie diez.md

„La primărie o să merg mâine-dimineață, poate și astăzi. Vom avea un consiliu lucrativ în municipalitate. Cele mai grave probleme acum sunt drumurile și corupția din primărie. În primul rând, trebuie să ne ocupăm de buget, administrare și pregătirea pentru sezonul de iarnă”, a menționat Ceban.

Reamintim că, în urma turului II al alegerilor locale, candidatul PSRM, Ion Ceban, a ieșit învingător cu 52,39 % din voturi. Oponentul său, Andrei Năstase, a acumulat 47,61 % din voturi.

Pagina 1 din 457
© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.