Vocea Basarabiei

Vocea Basarabiei

Şefa executivului britanic Theresa May a anunţat vineri că va demisiona în data de 7 iunie, cedând astfel apelurilor venite din partea formaţiunii sale politice, Partidul Conservator, de a face loc unui nou lider care să încerce să depăşească impasul privind ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, informează Reuters.

''Îmi este clar acum că este în interesul ţării ca un nou prim-ministru să conducă acest efort (al Brexit-ului - n.r.). Aşa că anunţ astăzi că voi demisiona din funcţia de lider al Partidului Conservator (...), vineri, 7 iunie'', a declarat May.

 pune în aplicare Brexit-ul.

May, care avea lacrimi în ochi la finalul discursului, l-a invitat pe succesorul său în fruntea Partidului Conservator şi al guvernului să încerce să ajungă la un consens pentru ca Regatul Unit să părăsească blocul comunitar.

 

 

 

 

 

 

sursa: agerpres.ro

Centrul hidrologic al Serviciului Hidrometeorologic de Stat a emis astăzi o avertizare care indică creşterea nivelului apei în râul Nistru, între localităţile Dubăsari, Bender şi Talmaza, transmite MOLDPRES.

Centrul hidrologic avertizează că în intervalul 24-30 mai, pe sectorul Dubăsari-Bender al râului Nistru, nivelul apei va creşte cu 2,8 - 3,3 metri. În aceeaşi perioadă, pe sectorul Bender – Talmaza, nivelul apei în Nistru va creşte cu 1,5 – 2,5 metri.

Conform hidrologilor, în aceste regiuni apa va ieși în luncă.

Creşterea nivelului apei pe acest sector este „în legătură cu decizia administrației Centralei Hidroelectrice Dubăsari de a mări volumul deversării apei din lacul de acumulare Dubăsari (r. Nistru) până la 1100 m3/s”, indică sursa citată.

Situaţia este agravată şi de ploile abundente de ieri, în raionul Ștefan Vodă, în special în localitățile din zona limitrofă a râului Nistru. Din cauza ploilor din ultimele zile, există riscul de cedare a digurilor în zona respectivă. 

Prim-ministrul Pavel Filip a convocat în seara zilei de ieri o ședință în legătură cu pericolul inundațiilor în urma ploilor abundente în raionul Ștefan Vodă. Premierul a accentuat că este foarte important ca situațiile de risc să fie prevenite. Pavel Filip a dispus crearea unei celule de criză care să gestioneze eficient și coordonat situația. Pentru lucrările de reparație și întărire a digurilor de protecție au fost mobilizate și forțele necesare din rândul efectivului armatei și carabinierilor. În total, vor fi mobilizați circa 300 de persoane: militari, carabinieri, pădurari, constructori și drumari și peste 10 unități de tehnică specială. 

Luna mai este caracterizată de frecvente avertizări hidrologice, care prevăd creşterea nivelului apei în râurile Prut şi Nistru, echivalente ca intensitate cu Cod Galben. În caz de Cod Galben hidrologic, există risc de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei, care nu conduc la pagube semnificative, dar necesită o vigilenţă sporită în cazurile de activităţi sezoniere şi/sau expuse la inundaţii.

img19003976

img19003976

Marea Britanie a ajutat 16 ţări membre NATO să contracareze "activităţi cibernetice ruseşti" în ultimul an şi jumătate, potrivit unui discurs care va fi rostit joi la Londra de ministrul de externe britanic Jeremy Hunt în cadrul unei conferinţe privind apărarea cibernetică, relatează The Press Association (PA).

Acesta urmează să ceară membrilor Alianţei Nord-Atlantice să împiedice ''campania globală'' a Rusiei de a influenţa alegeri şi de a viza infrastructura.

Ţări din afara NATO au fost, de asemenea, informate despre ameninţările cibernetice ruseşti de către Centrul Naţional de Securitate Cibernetică, care a fost înfiinţat în octombrie 2016.

"Considerăm că serviciile de informaţii ruseşti vizează infrastructura naţională critică a multor ţări pentru a căuta vulnerabilităţi'', va afirma şeful diplomaţiei britanice într-un discurs pe care îl va rosti joi în faţa ambasadorilor şi a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

"Această campanie globală încearcă, de asemenea, să compromită reţelele guvernamentale centrale. (...) Pot să dezvălui că în ultimele 18 luni, Centrul naţional de securitate cibernetică a împărtăşit informaţii şi evaluări cu 16 ţări aliate şi chiar cu mai multe ţări din afara Alianţei - în ceea ce priveşte activitatea cibernetică rusă în ţările lor", a menţionat ministrul britanic.

Stoltenberg va rosti, de asemenea, un discurs la conferinţă pentru a avertiza asupra modului în care atacurile cibernetice ar putea afecta economiile ţărilor aliate, ar submina democraţiile şi ar putea avea un impact critic asupra capacităţilor militare ale acestora.

Hunt urmează să prezinte modul în care Marea Britanie a oferit asistenţă tehnică pentru a ajuta ţările să contracareze ameninţarea rusă, în cadrul discursului său pe care îl va rosti la Londra în cadrul conferinţei anuale privind angajamentul pentru apărarea cibernetică (Nato Cyber Defence Pledge Conference).

"Evenimentele recente demonstrează că adversarii noştri consideră alegerile democratice drept o vulnerabilitate cheie a unei societăţi deschise", va menţiona ministrul britanic în discursul său.

"Trebuie să clarificăm faptul că orice operaţiuni cibernetice menite să manipuleze sistemul electoral al unei alte ţări şi să modifice rezultatul ar încălca legea internaţională şi necesită un răspuns pe măsură. (...) Împreună, avem opţiuni pentru a răspunde oricăror atacuri care se situează sub pragul prevăzut de articolul V. Ar trebui să fim pregătiţi să le folosim'', a menţionat el.

Articolul V prevede că un atac împotriva unui membru al NATO este considerat un atac împotriva tuturor membrilor.

"Aşadar, provocarea de astăzi este aceea de a aplica adevărurile valabile din centrul succesului pentru cel mai nou domeniu operaţional al Alianţei", va spune ministrul de externe britanic.

"Şi asta înseamnă descurajare - întărirea capacităţii noastre comune de a-i descuraja pe cei care i-ar afecta pe cetăţenii noştri în spaţiul cibernetic", va sublinia el.

Stoltenberg urmează să declare în cadrul conferinţei că NATO îşi întăreşte resursele pentru a combate ameninţările cibernetice. "Aliaţii sunt gata să folosească capacităţile cibernetice pentru a lupta, dar atacatorii potenţiali trebuie să ştie că nu ne limităm la un răspuns cibernetic împotriva atacurilor", a subliniat secretarul general al NATO.

O reuniune a consilierilor de securitate naţională din toate cele 29 de state membre este programată la sediul NATO săptămâna viitoare.

"Este o recunoaştere că ameninţările hibride, între care ameninţările cibernetice, necesită un întreg răspuns al guvernului" va menţiona secretarul general.

În opinia lui, "este nevoie doar de un 'clic' pentru a trimite un virus cibernetic care se răspândeşte pe tot globul, dar este nevoie de un efort global pentru a-l împiedica să provoace haos''.

NATO s-a angajat să consolideze apărarea cibernetică naţională la summit-ul de la Varşovia din 2016, unde a convenit, de asemenea, să organizeze o conferinţă anuală privind angajamentul pentru apărarea cibernetică.

 

 

 

 

 

 

sursa: ageerpres.ro

Croaţia poartă discuţii cu Suedia şi Statele Unite ale Americii în legătură cu achiziţia de avioane de luptă pentru modernizarea forţelor sale aeriene, a declarat joi ministrul croat al apărării, Damir Krsticevic, transmite Reuters.

Zagrebul a fost pe punctul de a încheia un acord privind achiziţia unei escadrile de aeronave F-16 recondiţionate din Israel, dar în cele din urmă Israelul a informat Croaţia că nu poate vinde avioanele, întrucât nu a obţinut aprobarea Statelor Unite.

Israelul a concurat cu mai multe alte ţări pentru tranzacţia cu Zagreb, cel mai serios competitor dovedindu-se grupul suedez SAAB, care s-a oferit să echipeze forţele aeriene croate cu avioane Gripen noi.

"Guvernul croat "rămâne hotărât să rezolve această chestiune strategică. Ne aflăm în discuţii cu Suedia şi cu SUA şi vom informa publicul imediat ce vom dispune de informaţii concrete", a declarat presei ministrul apărării.

Croaţia a aderat la NATO în 2009 şi la Uniunea Europeană în 2013. Forţele sale aeriene sunt echipate cu MiG-uri 21 ruseşti datând din perioada când Croaţia făcea parte din Iugoslavia, dar aeronavele sunt îmbătrânite şi doar câteva mai sunt funcţionale în momentul de faţă.

 

 

 

 

 

 

sursa: agerpres.ro

Prim-ministrul indian Narendra Modi a promis să unifice ţara joi după o victorie fermă în alegerile naţionale, partidul său urmând să-şi mărească majoritatea în parlament după o campanie în care s-a bazat pe politici în favoarea mediului de afaceri şi o poziţie fermă faţă de securitatea naţională, relatează Reuters. 

Modi a câştigat astfel un nou mandat de cinci ani.

Conform rezultatelor parţiale ale Comisiei Electorale din India, Alianţa Democrată Naţională condusă de partidul lui Modi – Bhratiya Janata (BJP) – a obţinut deja 345 de locuri dintre cele 542 disponibile în parlamentul indian.

 

„Împreună vom construi o India puternică şi inclusiv. India câştigă din nou!”, a scris Modi pe Twitter.

Victoria lui Modia stârnit optimism pe piaţa financiară, investitorii aşteptându-se ca guvernul său să continue cu reformele economice. Modi va fi sub presiune pentru a crea locuri de muncă pentru zecile de milioane de tineri indieni care vor intra pe piaţa muncii în următorii ani.

„Principalele provocări sunt şomajul, venitul agricultorilor şi reînvigorarea sectorului bancar”, a declarat Madan Sabnavis, economistul şef de la Care Ratings în Mumbai.

Promisiunea sa de a uni ţara se va dovedi însă a fi una dificilă, campania BJP fiind una care a determinat comunitatea musulmană să îşi exprime temerile pentru că ar fi trataţi ca cetăţeni de mâna a doua.

Promisiunea lui Modi de a lua o atitudine dură faţă de mişcarea separatistă din Caşmirul musulman a contribuit de asemenea la tensiunile cu Pakistanul.

Membrii partidului său doresc acum ca Modi să aibă o poziţie mai dură privind securitatea naţională dar şi să construiască un templu controversat în locul în care o moschee a fost demolată de o mulţime hindusă în 1992.

„Vreau ca Modi să oprească terorismul din Caşmir şi să facă Pakistanul să plătească. Sunt încrezător de asemenea că Modi va construi şi templul în Ayodhya”, a afirmat Sehkhar Chalal, membru al BJP din New Delhi.

La sediul BJP din New Delhi, membrii partidului se aflau într-o atmosferă de sărbătoare şi au început să decoreze clădirea pentru a celebra victoria.

„Este o aprobare a votanţilor pentru onestitatea prim-ministrului Modi”, a afirmat Nalin S. Kohli, un purtător de cuvânt al BJP.

Liderii Congresului, principalul partid de opoziţie, erau abătuţi. „Va trebui să înţelegem de ce în ciuda unei economii slabe, oamenii au preferat BJP. Le-au acordat o a doua şansă. Sper să o folosească bine”, a declarat Salman Soz, un purtător de cuvânt al partidului.

 

 

 

 

 

sursa: news.ro

Ministrul german de externe Heiko Maas a îndemnat joi electoratul să respingă forţele naţionaliste, în debutul alegerilor pentru Parlamentul European, relatează dpa.

"Problema este dacă lăsăm Europa la dispoziţia forţelor haosului, divizării şi fricii, a celor care vor, într-un final, distrugerea Europei", a declarat şeful diplomaţiei germane în cadrul unui forum electoral organizat de postul public german WDR la Berlin.

Potrivit lui Maas, naţionaliştii şi populiştii ar deschide drumul spre haos, iar autodistrugerea populiştilor de dreapta din Austria este un exemplu clar al "combinaţiei de megalomanie, valori decadente şi dispreţ faţă de democraţie" care îi caracterizează pe aceştia.

Ministrul german de externe a făcut referire la criza politică din Austria, declanşată vinerea trecută de publicarea unei înregistrări video secrete, în care liderul FPOe, fostul vicecancelar Heinz-Christian Strache, discută cu o presupusă donatoare bogată din Rusia despre posibile contracte pentru infrastructură şi media. În urma scandalului, Strache a demisionat atât din guvern, cât şi de la conducerea partidului, miercuri fiind învestit un nou guvern minoritar, în perspectiva organizării de alegeri anticipate, probabil în septembrie.

La rândul său, şeful guvernului din Bavaria, Markus Soeder, i-a îndemnat pe alegători să meargă la vot, avertizând împotriva Alternativei pentru Germania (AfD, extrema dreaptă) şi a altor formaţiuni populiste de dreapta.

"Să nu punem în pericol viitorul Europei din plictiseală sau lipsă de interes", a atenţionat Soeder într-un comunicat difuzat la Munchen.

La alegerile pentru PE din 2014 participarea la vot a fost de circa 43%, menţionează dpa.

Scrutinul europarlamentar din acest an a început joi în Marea Britanie şi Olanda, urmând ca până duminică inclusiv toate cele 28 de state, reprezentând circa 418 milioane de alegători, să voteze pentru cei 751 de membri ai legislativului de la Strasbourg.

 

 

 

 

 

sursa: agerpres.ro

Absolvenții instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova pot aplica pentru obținerea unui stagiu de practică în Bundestagul German. Dosarele urmează a fi expediate până la 31 iulie 2019, transmite MOLDPRES.  

Participanții la program vor beneficia de o bursă lunară în valoare de 500 de euro, cazare gratuită și asigurare. Aceștia se vor afla la Berlin timp de cinci luni, de la 1 martie până la 31 iulie 2020. Aplicanții trebuie să fie interesați de politică, să fie născuți după 1 martie 1990 și să posede cunoștințe foarte bune de limbă germană.

Participanții la program vor avea posibilitatea de a cunoaște sistemul parlamentar german, procesele decizionale precum și de a acumula experiență practică privind activitatea parlamentară.

Anual la acest program participă circa 120 persoane din întreaga lume. Potrivit Ambasadei Germaniei la Chișinău, începând cu anul 2008 peste 30 de tineri din R. Moldova au beneficiat de posibilitatea de a face un stagiu de practică în Bundestagul German. Scopul programului este de a aprofunda relațiile dintre Germania și Republica Moldova. 

img19003952

Marea Britanie este somată să retrocedeze în termen de şase luni către Mauritius un grup de insule din Oceanul Indian, pe care se află o bază britanico-americană Strategică. 

Decizia a fost luată în Adunarea Generală a ONU, votată de 116 dintre ţările membre, şi are doar valoare politică. Şase ţări au votat împotrivă - inclusiv Statele Unite. 56 s-au abţinut, în vreme ce ţările africane au votat masiv "pentru", iar europenii au avut poziţii divergente.

Litigiul privind Insulele Chagos este vechi de jumătate de secol. Marea Britanie a despărţit acest arhipelag de Insula Mauritius în 1965, cu câţiva ani înainte să obţină independenţa. Britanicii au expulzat locuitorii şi au instalat acolo o bază militară comună cu Statele Unite.

Insulele nu au valoare strategică. Sunt un paradis tropical, înconjurat de zeci de mii metri pătraţi de recife de corali, sanctuar pentru multe specii.

 

 

 

 

sursa: digi24.ro

Regina Marii Britanii s-a bucurat de o călătorie înapoi în timp, precum şi un ghid al celui mai nou mod de face cumpărături. Majestatea sa a vizitat o replica a unui supermarket Sainsbury’s original, în elegantul cartier Covent Garden din Londra, cu ocazia aniversării a 150 de ani a lanţului de supermarketuri, relatează revista Town and Country.

În plus, Majestatea sa a „făcut cunoştinţă” cu cea mai nouă tehnologie privind casele de marcat. Damien Corcoran, directorul regional al companiei pentru nord-estul ţării, i-a demonstrat Reginei, în vârstă de 93 de ani, cum se foloşte cel mai nou sistem. Aceasta a reacţionat rapid, întrebând „Îl pot păcăli? Cum pot trişa?”.

„Unul dintre lucrurile observate de Regină a fost oportunitatea de a fenta sistemul şi posibilitatea de a nu scana obiecte. I-am spus că există cântare incorporate deja în casele de marcat, care pot detecta dacă un obiect este în plus”, a declarat Corcoran după întâlnire. 

„Sper că a fost mulţumită de răspunsul meu”, a spus directorul.

Lynn Bennet, care lucrează pentru companie în County Durham, i-a arătat Reginei un coş cu lucruri preferate de clienţii de astăzi, precum şi unul din anii 1950.

„Cum s-au schimbat gusturile”, a răspuns Regina. În anii 1950, unul dintre cele mai populare alimente era o pastă făcută din hering, numită Bloater Paste. „După ce i-am arătat produsul, cred că a spus că <sună dezgustător>”, a spus Bennett.

La plecare, mai multe persoane s-au strâns la ieşirea din magazin, acestea aplaudând şi arătându-şi entuziasmul faţă de Regină, iar aceasta şi-a sfătuit personalul să adune toate florile aduse pentru ea de către admiratori. 

Un spectacol folcloric cu genericul  ”Mândru mi-i portul și jocul”, susținut de Maria Iliuț și Ansamblul etnofolcloric ”Crenguță de iederă”, condus de ea de la Facultatea de Arte Frumoase  a Universității de Stat din Moldova a avut loc ieri seară la Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” din Chișinău, informează MOLDPRES.

În program au fost incluse mai multe piese folclorice din repertoriul formației, culese de Maria Iliuț din nordul Bucovinei: ”Busuioace nu te-ai coace”, ”Of, amar”, ”Dragă puiculița mea”, ”Mândru mi-i portul și jocul”,  ”Bucovină, ce-ai pățit?”, ”Crenguță de iederă” ș.a.

Solicitat de MOLDPRES, scriitorul academician Nicolae Dabija a menționat că pentru noi Maria Iliuț  este cântecul Bucovinei.  ”Maria Iliuț este cu adevărat o privighetoare a nordului nostru, pentru că în cântecele ei ne recunoaștem istoria, ne recunoaștem încercările prin care am trecut. Sunt cântece pline de speranțe. Aceste speranțe  sunt ca niște leacuri care tămăduie rănile neamului”,  a subliniat Nicolae Dabija.

La rândul său, cântărețul Ioan Paulencu a afirmat că Maria Iliuț și formația condusă de ea a susținut un adevărat spectacol de sărbătoare, prin care ”ne-a adus o doză de oxigen românesc”.

Colectivul studențesc “Crenguță de iederă” (conducător muzical: Ion Proca, coregraf: Nicolae Gribincea) a fost fondat de Maria Iliuț în 1990. Este laureat la diverse festivaluri naționale precum: Festivalul-concurs al obiceiurilor și tradițiilor de iarnă “Florile Dalbe”, Festivalul folclorului ostășesc, Festivalul-concurs municipal al cântecului popular pascal “Pentru tine, Doamne” ș.a. Ansamblul a evoluat în România, Ucraina, Polonia, Bulgaria, Turcia, Grecia și alte țări. Maria Iliuț a depozitat în patrimoniul etnografic al capelei folclorice „Crenguță de iederă”, diverse colinde de Crăciun, urături, plugușoare, ritualuri teatralizate, incluzându-le pe CD-ul înregistrat cu ansamblul - “Aprindeți luminile”.

Interpreta s-a născut la 23 februarie anul 1955 în satul Crasna, raionul Storojineţ, regiunea Cernăuţi, Bucovina, astăzi Ucraina. În 1978-1984, şi-a făcut studiile la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” din Chișinău cu Tamara Dergaci şi Valentina Boldurat (catedra dirijat coral), Tatiana Muzâca (istoria muzicii) şi Felix Biriukov (teorie-solfegiu, armonie).  Începând cu anul 1983, este solistă la ansamblul etnofolcloric „Tălăncuța”, formațiile „Ștefan Vodă” și „Busuioc moldovenesc” din Chișinău. A condus studioul folcloric de la Palatul de Creaţie al Copiilor din Chişinău. În prezent este lector superior la Facultatea de Arte Frumoase a Universității de Stat din Moldova, unde conduce Ansamblul etnofolcloric „Crenguţă de iederă”.

Pagina 1 din 343
© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.