Vocea Basarabiei

Vocea Basarabiei

În perioada Sărbătorilor Pascale, care vor avea loc între 25 aprilie și 7 mai 2019, persoanele care vor circula în regiunea transnistreană vor beneficia de un regim simplificat, informează MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

Această măsură a fost luată după ce Chișinăul a solicitat Tiraspolului să asigure trecerea necondiționată pe linia administrativă pentru persoanele care doresc să-și viziteze rudele, cei apropiați sau prietenii.

Totodată, pentru oficialii care intenționează să se deplaseze în regiunea transnistreană, aceștia sunt rugați să apeleze Biroul politici de reintegrare, în termen de 3 zile lucrătoare, înainte de vizita planificată.

Persoanele pot contacta Biroul la adresa de email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., fie pentru alte informații și detalii la tel.: 0(22) 250 296.

În cazul apariției potențialelor incidente, persoanele sunt rugate să apeleze delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (tel.: 0797 71 466, Comandamentul Militar al Forțelor de Pacificare a Republicii Moldova, care activează 24h/24h).

 Deputații din blocul ACUM sunt gata să se așeze la masa de dialog cu socialiștii. În acest sens, aceștia propun formarea unui grup de lucru, constituit din parlamentari ai fracțiunilor blocului ACUM și PSRM. Aceștia ar urma să discute, până la 25 aprilie, inițiativele ambelor formațiuni, însă doar cele ce se referă la dezoligarhizarea țării. Anunțul a fost făcut de Maia Sandu și Andrei Nastase după întrunirea Consiliului politic al blocului.

Potrivit liderului PAS, Maia Sandu, blocul „ACUM” nu va face coaliții, însă este gata să formeze un guvern minoritar.  

Săptămâna începe cu vreme posomorâtă în toată țara. Cerul va fi în mare parte noros iar pe alocuri ploi vor cădea ploi de scurtă durată. Maximele termice scad ușor în nord și în centru iar în sudul țării acestea nu vor depăși 14 grade.

 

Mâine la Briceni, va ploua cu găleata și se vor înregistra 3 grade. Aceași maximă și ploi puternice vor fi la Bălți, iar la Soroca vor fi 5 grade Celsius. De 3 grade și precipitații însoțite de descărcări electrice vor avea parte locuitorii Orheiului. 

 

Nori și averse vor fi și în sudul țării. La Cahul, Comrat și Leova valorile termice vor varia între 6 și 9 grade. 4 grade și vreme posomorâtă va fi la Tiraspol.

 

La Chișinău va ploua întreaga zi. Maximele nu vor depăși 5 grade. Noaptea termometrele vor indica 3 grade Celsius. 

 

La București soarele se ascunde printre nori. La amiază termometrele vor indica 11 grade Celsius. La Iași va ploua, iar maxima termică va indica doar 3 grade.

 

Și la Kiev va fi înnorat și sunt posibile precipitații, iar la prânz se vor înregistra 10 grade. La Roma apare soarele, dar va fi parțial acoperit de nori, iar mercurul din termometre va indica 17 grade Celsius. La Atena va fi senin, iar temperatura aerului va ajunge la 16 grade.

 

La Bruxelles soarele va străluci din plin în a doua parte a zilei, iar mercurul din termometre va ajunge la 16 grade Celsius. La Paris revin ploile și maxima va fi de 11 grade. La Madrid revine soarele, iar temperatura aerului va atinge 18 grade.

 

Locuitorii Berlinului nu se vor bucura de soare și nici de temperaturi prea mari. Termometrele vor indica 13 grade Celsius. La Londra va fi posomorât, iar maxima termică va atinge 14 grade Celsius. 

 

 

Un Târg de Florii se desfăşoară astăzi, în premieră, pe teritoriul Grădinii Botanice Naţionale (Institut) „Alexandru Ciubotaru” (GBNI). Evenimentul este prilejuit  de sărbătorile pascale care se apropie, dar are şi scopul să promoveze această instituţie ştiinţifică ce deţine un fond valoros şi inedit de plante decorative, transmite MOLDPRES.

„Târgul de Florii” de la Grădina Botanică are preconizată o agendă plină, pentru diferite categorii de vârstă. Evenimentul este lansat în dimineaţa zilei, cu o tombolă de sărbătoare. Târgul va include un program artistic susţinut de elevii Liceului teoretic  „Academia copiilor”, după care urmează mai multe ateliere de creaţie.

Acestea se vor desfăşura în diferite secţiuni, cum ar fi: confecţionarea unei jardiniere din plante decorative, organizat de Laboratorul plante ornamentale; unei compoziţii din plante suculente şi cactuşi (Laboratorul plante de teren protejat); pregătirea unui buchet de mireasă şi a unui ceai botanic. De asemenea, vizitatorii vor putea afla cum se curăţă corect o tufă de trandafir şi se vor familiariza cu un proiect dendrologic realizat de colaboratorii instituţiei.

Programul „Târgului de Florii” prevede şi multe excursii – în Grădina de iarnă, în Complexul de sere cu plante tropicale, subtropicale, cactuşi etc.

„Prin acest eveniment ne propunem să promovăm producerea şi cultivarea materialului săditor decorativ de către producătorii autohtoni. În cadrul târgului, doritorii vor putea procura plante de dendrariu, medicinale, condimente. Scopul nostru este să creăm şi o platformă de comunicare și colaborare între mediul academic, specialiștii GBNI, producătorii autohtoni și toți cei interesați de cultivarea materialului săditor decorativ”, au explicat surse  de la Grădina Botanică Naţională.

Gradina Botanică Națională (Institut)  "Alexandru Ciubotaru" a fost constituită în septembrie 1950,  sub conducerea academicianului  A. Ciubotaru, în partea de sud-est a oraşului Chişinău, pe o suprafaţă de 104 ha. Pe teritoriul Grădinii Botanice se întâlnesc peste 24 de tipuri de sol, ape subterane şi un fond bogat şi variat de plante indigene şi exotice.

Mihail Gorbaciov este numele unuia dintre candidaţii înscrişi în scrutinul legislativ programat săptămâna viitoare în Indonezia, dar, în mod evident, nu este vorba de fostul lider sovietic care a contribuit la încheierea Războiului Rece, relatează site-ul cotidianului Le Figaro.

Mihail Gorbaciov Dom este un indonezian în vârstă de 32 de ani care candidează pentru un post de deputat în Indonezia. Scrutinul pentru desemnarea preşedintelui Indoneziei, a membrilor Parlamentului central şi ai parlamentelor regionale este programat pe 17 aprilie.

Specialist în protecţia mediului, Mihail Gorbaciov Dom este născut în anul 1986, în perioada aplicării "Perestroika", politica de reforme destinată modernizării Uniunii Sovietice.

"Părinţii mei erau siguri că vor avea o fată, astfel că au intrat în panică atunci când m-am născut eu, deoarece nu aveau un nume pregătit pentru un băiat", afirmă tânărul candidat, explicând că în prima săptămână după naştere nu a avut niciun nume, până când părinţii au devenit inspiraţi de numele preşedintelui sovietic Mihail Gorbaciov, pe care l-au văzut la televizor.

"Tatăl meu s-a gândit că este un nume grozav, numele unui lider sovietic, astfel că mi-au dat acest nume", a subliniat el.

Un nou studiu demonstrează că oamenii care mănâncă trei sau mai multe ouă pe zi prezintă un risc mai mare de boli cardiace și moarte prematură.

Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de știință de la Facultatea de Medicină a Universităţii Northwestern după ce au monitorizat obiceiurile alimentare a 30.000 de adulţi, timp de trei decenii.

Se pare că vinovat este colesterolul, iar ouăle îl conţin din plin.

Dar nutriționiștii pun la îndoială concluziile ultimului studiu. Aceștia susțin că ouăle conţin doar 180-186 mg de colesterol, în timp ce ficatul produce până la 2.000 mg pe zi.

În plus, ouăle sunt bogate în colesterol, însă cel bun’,  și reprezintă surse bogate de nutrienți și proteine.

Ouăle sunt singurele alimente care conțin la un loc vitaminele A, B1, B6, riboflavină, acid folic, fier, fosfor, seleniu și magneziu.

Oricare ar fi adevărul se recomandă consumul acestora cu moderație.

Pagina 1 din 495
© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte

Please publish modules in offcanvas position.