VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Ceslav Ciuhrii: Declarația șefului SIS legată de posibilul atac asupra Moldovei în 2023, pe noi ne-a lovit direct

Vocea Basarabiei: Astăzi vorbim cu și despre cel care încearcă să influențeze situația economică din țară prin afacerile create și dezvoltate de-a lungul anilor. Vom căuta să aflăm dacă mediul de afaceri este suficient de prietenos pentru investitori, de asemenea, vrem să cunoaștem cum se câștigă și, probabil, cum se și pierd, uneori, banii, dar și despre ce înseamnă a fi un om bogat într-un stat sărac. Îl salut aici, la Vocea Basarabiei, pe dl Ceslav Ciuhrii! Mulțumim mult că ați dat curs invitației noastre să participați la această emisiune.

Ceslav Ciuhrii: Vă salut și vă mulțumesc pentru invitație!

Vocea Basarabiei: Dl Ciuhrii, sunteți antreprenor și investitor cu afaceri imobiliare și farmaceutică în Republica Moldova și peste hotare. De câți ani practica businessul?

Ceslav Ciuhrii: Începând din 1998, deci sunt 24 de ani. De fapt, afacerile le-am început încă din copilărie, dar businessul adevărat, cu o companie deschisă, l-am început în 1998.

Vocea Basarabiei: Găsiți asemănări sau deosebiri între felul cum ați început și ce condiții erau atunci, în 1998, și ce mediu prietenos sau mai puțin prietenos este astăzi?

Ceslav Ciuhrii: Atunci era piața mai liberă și…

Dacă ai spiritul acesta al antreprenorului, în orice timp o să găsești ce să faci, o să găsești tot timpul o nișă care nu este ocupată

Vocea Basarabiei: Mai liberă?

Ceslav Ciuhrii: Da, piața era mult mai liberă. Eu, de fapt, afacerile le-am început încă în copilărie, am mai spus asta de mai multe ori, și n-aș vrea să repet, dar cred că dacă ai spiritul acesta al antreprenorului, în orice timp o să găsești ce să faci, o să găsești tot timpul o nișă care nu este ocupată.

Vocea Basarabiei: Dar când ziceți că, totuși, piața era mai liberă comparativ cu ceea ce este astăzi, la ce atrageți atenția, în primul rând?

Ceslav Ciuhrii: Noi tot timpul avem o concurență în afaceri și atunci când ne uităm în timp, piața era totuși mai puțin ocupată, mai puține companii, cu mai puține restricții, pentru că, dacă comparăm piața farmaceutică de astăzi, au apărut regulamente noi de producție a medicamentului care sunt reglementate de farmacopeea europeană și acestea sunt niște impedimente foarte mari, pentru că trebuie să investești mulți bani ca să poți să produci. Ori noi produceam, vindeam și din banii obținuți ne-am dezvoltat. Cred că astăzi ar fi imposibil să urmezi aceeași cale, pentru că o producție trebuie să corespundă normelor GMP și normele GMP înseamnă niște măsuri de bune practici, trebuie să demonstrezi că producția este bine pusă la punct, că toate procesele sunt controlate și nu sunt unele scăpări.

Vocea Basarabiei: Dar acest lucru înseamnă că unii ar putea să se teamă de concurență din moment ce tot mai multă lume încearcă să practice businessul și ce ar însemna să te temi de concurenți?

Ceslav Ciuhrii: Este vorba despre îmbunătățirea calității produselor, de asta s-au introdus aceste norme și aceste norme s-au introdus în Republica Moldova probabil din anul 2015, dacă nu greșesc, până în 2015 nu existau aceste rigori. Și atunci unitatea de producție unde se produceau medicamentele putea să fie mai simplă și să nu investești atâția bani. Acum, dacă ar fi să dăm timpul înapoi, e imposibil să ai o idee și să n-ai ce să faci cu ea.

Vocea Basarabiei: Dar, în general, e bine când e o competiție mare și bună și regulile de joc sunt clare pentru toți?

Ceslav Ciuhrii: Este foarte bine pentru cei mari și mai rău pentru cei mici, pentru că este foarte greu să concurezi cu o companie care are în spate mii de persoane și foarte mulți bani.

Vocea Basarabiei: Și sute de ani de tradiție.

Ceslav Ciuhrii: Și sute de ani de tradiție, exact.

Vocea Basarabiei: Și atunci, ei sunt mai monopoliști, să zic așa?

Ceslav Ciuhrii: Piața farmaceutică este una împărțită, pentru că, spre exemplu, sunt companii care au produse inovative și sunt companii care produc mai mult produse generice. Cele generice înseamnă că oricine poate să cumpere substanța activă, să producă produsul finit și să-l pună pe piață, cu o marjă foarte mică, cele inovative au în spate studii, au în spate tehnologii și aici vorbim de companii foarte mari. Deci, cu ce ne deosebim noi alte companii? Noi avem produse inovative, numai noi putem să le producem și atunci nu avem acea concurență. Avem concurență legată de piață, adică ne batem pe o piață și atunci, vrei nu vrei, ai concurență, dar nu avem același produs și îl vindem 3 sau 4, cum se întâmplă în cazul produselor generice.

Prețurile la medicamente sunt reglementate de stat pentru că este vorba de sănătatea oamenilor și de asta statul, într-un fel, controlează prețurile.

Vocea Basarabiei: Ceea pe ce pune preț cumpărătorul care trece pragul farmaciei – pe de o parte, el se bucură că cineva are grijă de sănătatea lui, iar pe de altă parte, mulți se gândesc că cel care le produce mai întâi se gândește la business și după asta la sănătate.

Ceslav Ciuhrii: Pe piața farmaceutică nu este așa, pentru că prețurile la medicamente sunt reglementate de stat și nu este normal să-ți pui, pentru că este vorba de sănătatea oamenilor și de asta statul, într-un fel, controlează prețurile la medicamente.

Vocea Basarabiei: Piața de desfacere pentru ceea ce produceți dvs. e mare?

Ceslav Ciuhrii: Suntem în toate statele CSI, plus România și acum avem în dezvoltare încă câteva țări mari și sperăm în câțiva ani să fim pe o piață mult mai mare.

Vocea Basarabiei: Mult mai mare ar însemna că vreți să vă mai extindeți pe piața Uniunii Europene, pe piața din alte regiuni?

Ceslav Ciuhrii: Deocamdată este un secret comercial și nu aș vrea să anunț acest lucru înainte de a se întâmpla, dar avem tendința să mergem pe piețe mari.

Atunci când oamenii sunt săraci nu mai au chef să meargă la doctor, să-și caute de sănătate…

Vocea Basarabiei: În general, ce credeți despre sănătatea națiunii în Republica Moldova și câtă grijă are cetățeanul de sănătate?

Ceslav Ciuhrii: Îmi pare rău să spun asta, dar avem o stare foarte proastă, pentru că asta tot probabil vine din sărăcie și atunci când oamenii sunt săraci nu mai au chef să meargă la doctor, să-și caute de sănătate.

Vocea Basarabiei: Ei cred că accesul este îngreunat și de asta aleg să stea în suferință chiar acasă, pe patul din gospodărie și să nu ajungă la spital.

Ceslav Ciuhrii: Asta tot se poate vedea în țările sărace, este aceeași tendință și nu putem să-i acuzăm pe oameni. Nu știu ce ar trebui să facem ca să-i aducem la doctori, poate ar trebui să facem mai multe acțiuni sociale sau să fie obligatoriu un control, să fie impus omul să vină la control pentru a preveni boala, să n-o tratăm pe urmă, pentru că statul plătește mult mai mulți bani atunci când un om este bolnav decât atunci când poate să prevină o boală.

Noi ar trebui să ridicăm nivelul de trai și atunci oamenii vor dori să meargă la doctori, la școală, o să-și caute de sănătate și chiar de frumusețe.

Vocea Basarabiei: Dar despre cultura sănătății, în general, ce ne spuneți, trebuie să înceapă educația încă de la grădiniță, pentru că dacă discuți cu cetățeanul de la firul ierbii, el spune că sănătatea nu se regăsește, uneori, nici măcar în primele 10 priorități în familie?

Ceslav Ciuhrii: Așa este, dar asta vine din sărăcie, cu părere de rău. Noi ar trebui să ridicăm nivelul de trai și atunci oamenii o să vrea să meargă la doctori, o să vrea să meargă la școală, o să-și caute de sănătate și chiar de frumusețe.

Vocea Basarabiei: Într-un stat sărac se poate să fii un om bogat?

Ceslav Ciuhrii: Se poate, depinde de care este metoda de a face bani. Eu majoritatea banilor i-am făcut în afara țării. Eu investesc, pentru că sunt patriot și chiar mă doare sufletul când mă uit că economia noastră și țara noastră, având o poziționare atât de bună pe harta europeană, totuși, ne aflăm într-o stare deplorabilă din punct de vedere economic și aș vrea să pun umărul s-o dezvoltăm.

Vocea Basarabiei: Dar ce-i lipsește Republicii Moldova ca să-și schimbe situația în bine? Dacă ne amintim toate declarațiile pe care le-au făcut cei care au ajuns la putere încă de la proclamarea independenței și până astăzi, toți spun că vin la guvernare ca să schimbe situația în bine.

Ceslav Ciuhrii: Probabil, trebuie să se repoziționeze stelele, astfel încât să ajungă mai mulți oameni de calitate la guvernare și eu nu mă refer la a fi un om bun, eu mă refer la a fi un bun profesionist acolo unde trebuie să iei decizii să le iei corect și să-ți asumi lucrul acesta, chiar atunci când este ceva greșit, trebuie să ai curajul să spui că ai greșit și să îndrepți greșeala.

Vocea Basarabiei: Dar din moment ce un milion de cetățeni sunt plecați peste hotare în căutarea unei vieți mai bune, credeți că e ușor de identificat persoane competente, profesioniste, bune, care să ajungă în funcții-cheie în stat?

Ceslav Ciuhrii: Eu știu că este foarte greu lucrul acesta și o persoană profesionistă care lucrează în afara țării n-o să vină niciodată la un salariu pe care poate să-l plătească Republica Moldova, dar probabil sunt specialiști și în țară și trebuie să ne uităm mai atent la ei și să-i responsabilizăm mai mult, să avem un mesaj mai clar pentru unii, pentru că cei care sunt în fruntea guvernului nu-și dau seama câteodată că doar o declarație poate să aducă foarte mult rău. Pot să vă dau și un exemplu, dacă vreți.

Vocea Basarabiei: Da, chiar vă rog.

Ceslav Ciuhrii: După cum știți, în Satul German noi avem foarte multe apartamente, case de vânzare și deja erau programați la notar cei care voiau să cumpere, dar o parte din ei au renunțat, pentru că a apărut acea declarație a ministrului securității naționale legată de posibilul atac asupra Moldovei în 2023. Pe noi asta ne-a lovit direct, nu indirect, și eu cred că mesajul nu a fost foarte bine gândit la început, din cauza asta aș avea o rugăminte pentru toți cei care fac declarații să fie foarte atenți, pentru că aceste mesaje ajung să ne coste mai mult, ajung nu doar să fie o discuție pe Facebook și o temere a persoanelor, asta ne lovește și la buzunar și eu cred că toată economia resimte lucrul acesta.

Vocea Basarabiei: Dar riscuri și amenințări oricum persistă, pentru că despre acest lucru se vorbește nu doar în Republica Moldova, se vorbește și mai departe de hotarele Republicii Moldova, că regiunea totuși e acum într-o situație destul de tensionată?

Ceslav Ciuhrii: Este, dar atunci când iese un om de stat, un om care reprezintă statul și exprimă un astfel de mesaj transmite în societate panică, iar oamenii în ziua de astăzi au nevoie de încurajare și cred că ar trebui mesajele acestea de încurajare să vină mult mai des și să fie mai clare.

De asta i-am spus Satul German, pentru că asta înseamnă calitate, asta înseamnă temeinic și în care poți să ai încredere.

Vocea Basarabiei: Sunteți antreprenor și investitor cu afaceri în imobiliare și farmaceutică, în Republica Moldova și peste hotare. Despre farmaceutică am spus, dar o să mai revenim. Cel mai recent proiect al dvs. deja l-ați anunțat chiar dvs., este Satul German, un cartier de tip european. Eu, înainte de a intra în studio, mă gândeam dacă la periferia Berlinului ar putea fi edificat un sat moldovenesc.

Ceslav Ciuhrii: Este o idee foarte bună, să știți, o piață foarte bună, cu o diasporă mare și cred că i-ar sta bine Berlinului și cu un sat moldovenesc la periferie.

Vocea Basarabiei: Dar credeți că autoritățile capitalei germane ar permite?

Ceslav Ciuhrii: De ce nu? Germania este un stat democratic, nu cred că cineva poate să-ți interzică să dai denumirea unei localități. Asta-i, de fapt, o denumire comercială.

Vocea Basarabiei: Exact. E o denumire comercială, într-un fel vreți să se asocieze cu satul german. Acum stau și mă gândesc, dacă cei de la guvernare pun pe picior și Satul European, câți ani i-ar trebui Republicii Moldova să ajungă la nivelul Satului German, pe care îl construiți dvs. aici nu departe?

Ceslav Ciuhrii: Noi ne-am inspirat, să zicem așa, atunci când am pus pe harta terenului pe care l-am avut dintr-o localitate germană și ne-am uitat cam cum sunt amenajate satele la ei. În plus, noi am luat în considerare toate tehnologiile noi care au apărut, pentru că e foarte important să faci lucrurile temeinic și să aduci utilitățile suficiente ca să ajungă presiunea apei sau a curentului. De asta i-am spus Satul German, pentru că asta înseamnă calitate, asta înseamnă temeinic și în care poți să ai încredere.

Vocea Basarabiei: Și la modul serios, el se va identifica cu o localitate din Germania?

Ceslav Ciuhrii: Da. Iar de câți ani e nevoie ca să facem așa ceva depinde de mărime și de investiții. Dacă ar avea statul suficienți bani, cu siguranță ar putea să ia același model, pentru că atunci când ai un teren cu toate utilitățile, cu siguranță se vor găsi doritori ca să construiască pe acel teren.

Vocea Basarabiei: În Republica Moldova infrastructura e de calitate proastă și foarte proastă și ca să primenești întregul stat cu sate asemănătoare cu Satul German, pe care îl edificați dvs., cel mai probabil, bani, timp, specialiști, mulți factori de care este nevoie ca să se schimbe la față satul moldovenesc.

Ceslav Ciuhrii: Eu am vrut să aduc un exemplu și, iată, o să-l punem în practică, prin acest Sat German o să ridicăm și ștafeta calității în Republica Moldova, pentru că oamenii au să aibă cu ce compara o locuință din Satul German și un mod de trai, de fapt, pentru că nu vorbim doar de locuință, va fi o societate acolo – o să se recunoască vecinii, copiii au să meargă la aceeași școală, la aceeași grădiniță. Acest fapt m-a motivat odată în plus să mă apuc de acest proiect.

Vocea Basarabiei: Sunt mai mult de 10 luni de război în imediata vecinătate a Republicii Moldova. Lucrul acesta vă duce deseori la gândul că ar putea să fie o criză perpetuă și nu se știe când se va termina criza și cum poate să afecteze afacerea?

Ceslav Ciuhrii: Afacerea deja este afectată, pentru că vânzările nu sunt cele așteptate. Noi ne dezvoltăm conform politicilor pașilor mărunți, adică nu avansăm lucrurile așa cum am vrea să meargă, dar mergem sigur și am reușit să facem primul bulevard, am început școala de tenis și fitness, avem 100 de case ridicate și șase blocuri.

Vocea Basarabiei: Din câte?

Ceslav Ciuhrii: Din 800 de vile și 800 de apartamente. Aici sunt șase blocuri, sunt 240 de apartamente, adică a patra parte de blocuri sunt ridicate.

Vocea Basarabiei: Și termenul de dare în exploatare ar putea să fie amânat?

Ceslav Ciuhrii: La case – nu. Termenul cel care este semnat în contract, acela va fi, noi mergem înaintea la tot ce am semnat cu oamenii, suntem înaintea graficului de finisare. În anul 2024 vor fi date în exploatare primele locuințe.

Atunci când acest conflict se va încheia, vor apărea posibilități uriașe pentru Republica Moldova, pentru că ne aflăm în vecinătatea imediată a Ucrainei și atunci împreună cred că vom avea posibilitatea să creștem economic.

Vocea Basarabiei: Între timp, cresc prețurile la materialele de construcție. Republica Moldova, totuși, importă aceste materiale de construcție și meseriașii vor și ei o remunerare mai bună și, probabil, cei care lucrează în domeniul construcțiilor vor solicita salarii mai mari. Asta nu vă afectează cumva pronosticul pe care l-ați făcut atunci când ați scris, uite, o să vindem atâta și o să câștigăm atâta?

Ceslav Ciuhrii: Cu siguranță ne afectează. Și prețurile practic au explodat, nu s-au mărit, și profitul nu mai este cel pe care l-am așteptat, asta-i clar, pentru că primul lucru din ce am tăiat, noi am tăiat din profit, dar sunt sigur că piața se va redresa. Atunci când acest conflict se va încheia, vor apărea posibilități uriașe pentru Republica Moldova, pentru că ne aflăm în vecinătatea imediată a Ucrainei și atunci împreună cred că vom avea posibilitatea să creștem economic.

Vocea Basarabiei: Dar, iată, de exemplu, cine mi-ar garanta mie, dacă aș avea intenția să-mi cumpăr acolo spațiu locativ, că peste 2, 3, 4, 5 ani nu se înjumătățește ceea ce investesc eu astăzi, adică nu va mai avea prețul pe care îl are astăzi imobilul?

Ceslav Ciuhrii: Nu poate, pentru că prețurile cresc, nu scad, și imobilele sunt ultimele la care ar putea să scadă prețul.

Vocea Basarabiei: Și chiar dacă lumea nu va avea suficienți bani, credeți că oricum se va cumpăra spațiul locativ?

Ceslav Ciuhrii: Nu se vor vinde, posibil să nu se vândă o perioadă, am avut astfel de situații în Republica Moldova atunci când un constructor s-a apucat să construiască un bloc, a luat credit, a ridicat acel bloc, vânzări nu mai erau și el a fost nevoit să vândă sub prețul pieței, dar acestea sunt cazuri foarte puține și acele ocazii sunt unice.

Trăim niște clipe grele, de încercare și trebuie să fim uniți, trebuie să fim și înțelegători atunci când avem așteptări, să înțelegem în ce perioadă ne aflăm, o perioadă grea.

Vocea Basarabiei: Deci, criza imobiliară din 2008 nu ar mai putea să se repete?

Ceslav Ciuhrii: Poate să se repete, nimeni nu ne dă garanții că nu vom mai avea o astfel de criză, dar prețul, sine costul materialelor a crescut din cauza inflației și eu nu am mai întâlnit în istoricul meu o perioadă în care să crească prețul la ceva și după aceea să scadă, mă refer la imobile.

Vocea Basarabiei: Dar cine sunt cumpărătorii – cei rămași în Republica Moldova sau cei plecați?

Ceslav Ciuhrii: Și din cei rămași, și din cei plecați. Avem o bună parte din diasporă.

Vocea Basarabiei: Asta ar însemna că ei vor reveni în Republica Moldova sau că procură acest spațiu ca să-l dea în chirie?

Ceslav Ciuhrii: Eu tare mi-aș dori ca, prin intermediul proiectului nostru, să-i aducem pe moldoveni acasă, să le oferim un loc sigur de trai și un motiv în plus ca să se reîntoarcă.

Vocea Basarabiei: Dvs. personal v-ați rezervat acolo?

Ceslav Ciuhrii: Casa mea este deja ridicată, prima casă…

Vocea Basarabiei: Și veți fi primul locatar în acest cartier?

Ceslav Ciuhrii: Nu știu dacă primul, dar printre primii sigur că da.

Vocea Basarabiei: Am înțeles. Dar ce beneficii poate aduce statutul, deocamdată, de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană și, ulterior, poate că și statutul de țară membră a Uniunii Europene pentru Republica Moldova și pentru businessul din Republica Moldova?

Ceslav Ciuhrii: În primul rând, oferă mai multă încredere pentru investitori și acesta e un lucru foarte bun. În această perioadă, Republica Moldova va avea acces la diferite proiecte europene. Eu îmi amintesc de aceeași perioadă din România, pentru că atunci eram stabilit în România cu afacerile și cu traiul și îmi amintesc că a fost o creștere economică substanțială pentru România și chiar s-a resimțit. Îmi amintesc România din anul 2002 și România din anul 2007. În cinci ani a fost un salt enorm și eu sunt sigur că și în Republica Moldova, dacă nu ar fi fost acest război la graniță, se resimțea acest lucru, era să avem mult mai mulți investitori pe piață. Din păcate, trăim niște clipe grele, de încercare și trebuie să fim uniți, trebuie să fim și înțelegători atunci când avem așteptări, să înțelegem în ce perioadă ne aflăm, o perioadă grea.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.