VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Boris Cremene: Mulți dintre protestatarii lui Șor n-au citit o carte, n-au văzut un film bun

Bună ziua, dragi prieteni ai Vocii Basarabiei! Sunt Iulian Ciocan și vă invit din nou la „Radiografia Săptămânii”. Azi vom comenta actualitatea împreună cu Boris Cremene, actor și șef al Direcției arte și industrii creative la Ministerul Culturii din Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Bine ați venit la Vocea Basarabiei!

Boris Cremene: Bună ziua! Mersi că m-ați invitat la această tribună albă, sper și discuția să fie pe potrivă.

Vocea Basarabiei: Dle Cremene, mi se pare că subiectul pe care nu-l putem trece cu vederea este cel legat de protestele Partidului „Șor”. A fost un protest măricel, zic eu, pe 18 septembrie, a urmat al doilea pe 25 septembrie și mâine, pe 2 octombrie, va avea loc al treilea protest. Între timp, între aceste proteste, în fața parlamentului dorm în corturi niște oameni, niște mesageri ai Partidului „Șor au desfăcut acolo niște corturi și dorm în ele. Înaintea ultimului protest, Ilan Șor a avut un mesaj video, sponsorizat pe Facebook – el are multe asemenea mesaje –, în care a mutat cumva accentele și a zis că nu el îi aduce pe oameni, nu el le plătește oamenilor ca să vină la aceste proteste la Chișinău, ci, dimpotrivă, el primește sute de mesaje de la oameni, oameni care în virtutea circumstanțelor nu au bani să vină la Chișinău, dar vor să vină și îl roagă pe Ilan Șor să le dea acești bani. Iar Ilan Șor a spus că se vede obligat să le plătească acest trip la Chișinău și să le dea bani de o sticlă de apă și de un sandvici. Cum credeți că stau lucrurile până la urmă sunt acești oameni aduși de Ilan Șor sau îl roagă ei pe Ilan Șor să fie aduși?

Boris Cremene: O frumoasă poveste de adormit copiii. Acești oameni sigur că sunt niște oameni nevoiași, niște oameni cu un discernământ aproximativ. Dacă o să vedeți, ei sunt aduși din sate, este o linie foarte similară cu mobilizarea parțială în Rusia. Deci, mobilizarea se face din fundurile Rusiei, din sate, unde lumea nu are acces la informație, lumea este foarte săracă. Profilul acestor proteste este clar, Ilan Șor prezintă pericolul numărul unu, pentru că nu văd niciun temei de proteste. Adică, cum poți să ai 8 deputați în parlament și aceia cu un mare semn de întrebare, să aduci sute de autobuze, în special din sud, unde lumea e foarte săracă, defavorizată și dacă o să analizați, eu analizez participanții la protest din satul meu și ei sunt aceiași.

Vocea Basarabiei: Îi cunoașteți?

Boris Cremene: Da, sunt cam aceeași categorie de oameni, care nu au ce lucra, au vândut cotele, au băut cotele, dacă vreți, sunt zilieri. Dacă ați observat, în ziua de azi lumea este plasată într-un ecran. Eu îi văd seara, că ei seara primesc banii, după care fac coadă la un magazin din centrul orașului, după votcă, bere și cârnați. Ați văzut, au fost și bătăi de la locul în cort? Înseamnă că nimeni nu se bate, oamenii care vin la protest sunt solidari, aceștia care se bat de la locul în cort, se bat de la locul de muncă, de fapt, de la 500 de lei. Și am văzut foarte multe interviuri cu diferite mesaje, sunt oameni care nu știu unde au venit, nu știu ce fac, li se spune: „Strigați așa, stați aici” și în spate stă un „regizor” bine cunoscut, liderul acestor proteste, pentru că Ilan Șor lucrează de la distanță, din casa lui de 13 milioane de dolari din Israel și vedem oamenii care l-au înconjurat pe Roșca în timpul marilor proteste. Deci sunt aceiași oameni, care se ocupă de logistica, să zicem așa, a protestelor.

Vocea Basarabiei: Ați putea să ne ajutați să facem un portret-robot al protestatarilor aceștia? Cum sunt – săraci, pro-ruși?

Boris Cremene: În primul rând, sunt oameni care n-au citit o carte, care n-au văzut un film bun, pentru că în paralel, alături de „cortari” se întâmplau cel puțin trei evenimente importante în Chișinău – Reuniunea Teatrelor Naționale, Zilele Filmului Românesc… Deci, pe lângă ei aceste evenimente trec gratuit. Vizavi este Teatrul de Operă și Balet, bunăoară, dar ei habar nu au de asta.

Vocea Basarabiei: Dar și mulți chișinăuieni nu merg la aceste evenimente.

Boris Cremene: Totuși, chișinăuienii sunt mai alintați în tot ce ține de evenimente. Acolo însă sunt oameni zilieri, sunt oameni săraci.

Vocea Basarabiei: Deci, care au probleme financiare?

Boris Cremene: Oameni care au cedat în fața sărăciei, care nu mai au voință să-și lucreze pământul, au intrat pe alt făgaș. Eu personal veneam duminică de la nord, de la Florești, la o stație Peco s-au oprit și i-am văzut cum vorbesc, ce spun. Sunt niște oameni simpli care vin să facă un ban și au și noroc de timp bun, că dacă era mai rece… În prima noapte jumătate din ei au plecat acasă, fiindcă era foarte frig.

Vocea Basarabiei: Vreau să vă spun că am făcut niște live-uri de la aceste proteste și pe 18, și pe 25 septembrie, și am avut ocazia să discut cu câțiva dintre acești oameni care, într-adevăr, mi s-au părut săraci și mulți dintre ei spuneau că sărăcia lor e cauzată cumva de actuala putere, de Maia Sandu și de PAS. Eu cred totuși că o mare parte din vină e și a lor. Deci, dacă tu ai un job de 5.000 de lei, așa cum spunea un tânăr acolo, care era nemulțumit de salariul acesta de 5.000 de lei, tu în mod normal îți cauți un alt job cu 6.000, 7.000, 8.000 de lei, deci probabil e și vina ta, nu doar a guvernării. Și întrebarea este: în ce măsură credeți că  guvernarea este vinovată de problemele financiare pe care le au acești oameni?

Boris Cremene: Uite, într-un sat, într-o comunitate sunt oameni prosperi și sunt oameni codai, da? Ei au aceleași condiții pentru a exista. Eu cred că PAS-ul a intrat în niște timpuri foarte grele, apocaliptice, dacă vreți – război, criza energiei… Niciun guvern până acum n-a dat așa compensații la căldură, la gaz, atâtea ajutoare.

Vocea Basarabiei: Pe care chiar și acești oameni săraci le vor primi?

Boris Cremene: Absolut toți. Chiar și aceștia care mai primesc 500 de lei pe zi vor primi ajutorul acesta de 1.500 de lei după 1 octombrie.

Vocea Basarabiei: Dar e suficientă această sumă ca să le rezolve problemele?

Boris Cremene: Uitați-vă care e situația. Eu ca cetățean sunt conștient în ce țară trăiesc, ce venituri are țara mea, cât s-a furat din țara mea, deci, eu am o idee clară în ce țară trăiesc. Am impresia că foarte mulți din ei habar nu au unde trăiesc, habar nu au că acest om care-i instigă este pericolul numărul 1 în ziua de azi în Republica Moldova, stă undeva confortabil la distanță și-i manipulează din banii furați tot de la ei. Deci le-a luat banii dintr-un buzunar și li-i bagă în altul acum.

Vocea Basarabiei: Ați spus adineaori că este vorba de oameni preponderent săraci, veniți din provincie. Eu tot am avut impresia asta că majoritatea oamenilor care participă la aceste proteste sunt din provincie. Și atunci întrebarea mea este: de ce nu participă Chișinăul, cu toate că Dinu Țurcanu, unul dintre organizatorii acestor manifestații, îi chema mereu pe chișinăuieni să adere la aceste proteste? Deci, ce se întâmplă cu Chișinăul, în Chișinău sunt oameni mai bogați, oameni care sunt mai proeuropeni sau care e explicația?

Boris Cremene: Sursa de informație.

Vocea Basarabiei: De ce?

Boris Cremene: În sate noi avem aceleași surse de informație pe care le avem de 30 de ani, televiziunile de stânga. Cred că doar Moldova 1 este unicul post care reflectă realitatea. În rest, lumea stă pe seriale braziliene și între ele se bagă pastiluța. Deci, sursa de informație. Chișinăuianul este un cetățean informat, are internet, surse diverse, este un cetățean cu gândire, ceea ce nu pot să spun despre bieții oameni care au fost încărcați și aduși ca niște saci de cartofi.

Vocea Basarabiei: Dinu Țurcanu, în virtutea faptului că Marina Tauber se află în arest la domiciliu, iar Ilan Șor cumva e la distanță, deci, el este un fel de creier al acestor proteste, pe 18 septembrie a spus că pe 25 vor aduce 100.000 de oameni, dar poliția a spus că pe 25 septembrie au fost 6.000 de oameni, iar impresia mea e că n-au fost mai mult de 10-15.000.

Boris Cremene: Nici 10-15.000 n-au fost, pentru că autobuzele veneau pe jumătate goale, calculul s-a făcut 50 de locuri per autobuz, dar autobuzele nu erau pline. Eu cred că masa critică a protestatarilor a fost duminica trecută. Deci, duminica viitoare numărul se va diminua, pentru că lumea îi sictirită, îi sătulă. Îți dai seama, lași totul, vii la Chișinău, te duci înapoi acasă și, de fapt, care e efectul acestor proteste?

Vocea Basarabiei: Sticla cu apă și sandvișul nu poți să le…

Boris Cremene: Să zicem și 500 de lei pentru liderii care îi organizează, pentru că ei sunt formați pe grupuri și fiecare grup mic, fiecare 4-5 corturi are un lider care îi gestionează.

Vocea Basarabiei: Deci, vreți să spuneți că duminica, 2 octombrie, nu vom avea 100.000 de mii de oameni la protest?

Boris Cremene: Eu cred că duminica, 2 octombrie, va fi Ziua Vinului și lumea se va bucura de alte lucruri, pentru că protestele care sunt practic nu dau nimic esențial. Ce va face un nou guvern? Hai să zicem acum virtual, ne gândim, vine un nou guvern, da?

Vocea Basarabiei: Da.

Boris Cremene: Cum să schimbi prețul la gaze? Nu ai cum!

Vocea Basarabiei: Ilan Șor a spus că, dacă vor fi alegeri anticipate și va veni Partidul „Șor la putere, imediat viața oamenilor se va schimba și vor trăi toți mai bine.

Boris Cremene: Tocmai că Ilan Șor este coloana a cincea. Ați văzut ce a spus Margareta Simonian, care este prima vioară acum în Rusia. Partidul care reprezintă Rusia militară la ora actuală este Partidul „Șor”. Deci, Șor este pericolul numărul 1, este mini-războiul care se creează în Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Dar întrezăriți pe cineva dincolo de Ilan Șor? Eu am auzit niște păreri, mă rog, underground așa, că nu doar Șor organizează aceste proteste, ci ar mai fi și Vladimir Plahotniuc.

Boris Cremene: Eu cred că toată elita criminală este prezentă în organizarea acestor proteste. Bineînțeles, ei toți își doresc să revină acasă, însă ei pot să revină doar dacă vine un partid ostil la putere, care închide ochii și îi iartă. PAS-ul clar, PAS-ul a declanșat un război pe viață și pe moarte cu ei și n-au nicio șansă atâta timp cât este PAS-ul la putere.

Vocea Basarabiei: Dar cum poate influența acest protest din 2 octombrie vecinătatea cu Ziua Națională Vinului? Adică, cum aici cineva va protesta între președinție și parlament și alături, în Piața Marii Adunării Naționale, va fi Ziua Vinului? Cum vedeți această alăturare, această vecinătate?

Boris Cremene: Cum a spus Țuțea: „Democrația e o chestie bună, doar că are un cusur, nu are criteriul valoric”. Așa este lumea făcută în ziua de azi. Eu cred că Moldova este o țară foarte tolerantă, foarte democratică, mai democratică n-a fost niciodată și e loc pentru toată lumea. Și pentru cei care beau vin, se bucură și dansează, și pentru cei care ies cu sandviciuri și cu rafale împotriva guvernului.

Vocea Basarabiei: S-ar putea să ne întoarcem la o idee pe care ați spus-o adineaori, dar totuși vreau s-o citez pe președinta Maia Sandu. Deci, președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, a spus așa: „Pe fondul dificultăților și amenințărilor în creștere de ordin extern, observăm o consolidare a efortului grupărilor criminale care au delapidat țara în ultimii 30 de ani în interiorul țării”. Există vreo legătură cu protestele acestea ale Partidului „Șor? E o aluzie cumva la aceste proteste?

Boris Cremene: Bineînțeles! Ilan Șor este un penal, în primul rând, toată haita asta care a furat miliardul...

Vocea Basarabiei: Dar a doua instanță încă nu și-a spus verdictul, el este declarat vinovat în prima instanță.

Boris Cremene: Păi nu s-a vrut să fie declarat și în a doua instanță, s-a tergiversat cât s-a putut procesul acesta, abia se fac schimbări, cu greu se fac schimbări în justiție, ca oamenii să fie blăniți așa cum trebuie. Deci stă un om care a furat o țară, care nu are nimic spiritual cu această țară, nimic absolut, are nevasta în Rusia, are averea în Rusia, stă în Israel și manipulează două milioane de oameni. Vă dați seama? Asta-i crimă adevărată, crimă curată! Clar că este un fel de răzbunare. Tauber este omul de legătură, Tauber este mâna dreaptă, a fost pusă în închisoare, a fost învinuită, acum stă în arest la domiciliu, cred că este și o legătură de altă natură între ei.

Vocea Basarabiei: Să lăsăm puțin aceste proteste ale Partidului „Șor și pentru că un subiect foarte important este războiul din Ucraina, o declarație nu foarte veche a ministrului de externe al Letoniei: „Rusia e la fel de periculoasă pentru lume ca Germania nazistă”. E forțată cumva comparația aceasta?

Boris Cremene: Nu, eu cred că exemplul este unul elocvent, pentru că pentru mine Rusia este altceva. Rusia este și ea acum un stat capturat, capturat de un clan care vrea s-o domine definitiv. Putin la început a fost un fel de Hitler cu bunăstare și Rusia, într-adevăr, a trăit o perioadă foarte, foarte bună, democratică, au venit toate companiile mondiale în Rusia, acum Putin încearcă să forțeze ideea refacerii URSS, ideea națională a dominării Europei. Acesta a fost și sloganul lui Hitler: „Suntem cei mai buni, suntem rasa supremă”. De fapt, printre rânduri asta spune și Putin: „Suntem rasa supremă, suntem cei care trebuie să gestionăm cu lumea”.

Vocea Basarabiei: Și orice s-ar întâmpla, cel puțin eu așa văd lucrurile, Rusia parcă nu greșește niciodată, tot timpul zice că are dreptate ea, iar ceilalți greșesc.

Boris Cremene: Omoară copii – are dreptate; omoară bătrâni – are dreptate; lichidează orașe de pe fața pământului – e OK, are dreptate. Deci, totul este justificat. Rusia are permanent un inamic imaginar. Dacă vă uitați, toate filmele rusești sunt despre război, despre inamicul care o atacă, dar Rusia n-a fost atacată niciodată de nimeni.

Vocea Basarabiei: Tot în acest context, acum, după ce Putin a declarat această mobilizare parțială, am văzut și în mass-media, am văzut în mai multe surse, mulți ruși fug, nu vor să lupte pentru Federația Rusă. Cum credeți, dacă ar ajunge câțiva dintre acești ruși care se eschivează de la această mobilizare în Republica Moldova, care ar trebui să fie atitudinea statului Republica Moldova? Păreri există foarte multe, mulți îi privesc cu multă suspiciune pe acești oameni, alții zic că ei sunt niște victime și ar trebui ajutați. Cum vedeți?

Boris Cremene: Sunt două momente-cheie aici: faptul că eu mă tem să merg la război, pentru că mă tem de moarte și că-l susțin pe Putin, pentru că am văzut probleme în Germania. Rușii care au fugit de război au venit în Germania și au umblat cu lozinci cu „Z”. Ei în continuare susțin măreția lui Putin, trebuie să fim foarte atenți. Pentru mine este clar eșalonul intelectual al Rusiei care a plecat și a făcut declarații anti-război clare, care sunt bineveniți în Republica Moldova. Dacă observați, și scriitori foarte mulți vin cu diferite serate de creație, lansări de carte. Vine Grebenșcikov, vine Galkin, deci vin oameni care au o poziție civică clară.

Vocea Basarabiei: Aici la Chișinău chiar a fost Dina Rubina.

Boris Cremene: Dina Rubina a fost, acum vine Grebenșcikov, marele bard; vine Galkin cu un recital. Deci trebuie să fim foarte clari. Eu, de exemplu, sunt pentru a găzdui refugiații intelectuali din Rusia, pentru că oricum noi avem o țară bilingvă, vrem noi sau nu vrem. Cred că ar fi un impact foarte bun asupra acelora din Republica Moldova care în continuare, tacit, îl susțin pe Putin.

Vocea Basarabiei: Da, interesantă idee. Deci, simplul fapt că cineva fuge de această mobilizare nu înseamnă că e împotriva lui Putin?

Boris Cremene: Exact! El fuge să-și salveze blana lui. Atât! (…)

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.