VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

AUDIO / O noapte de decembrie la mijloc de vară / DINCOLO DE APARENȚE

A fost o noapte lungă, lungă, lungă. Mai lungă decât cea mai lungă noapte de decembrie, fiind de fapt mijlocul verii. Noapte  grea. Noapte amară. Noapte încărcată de gânduri negre. Noapte de chin groaznic. Noapte  scăldată în lacrimi. Lacrimi secate de noapte. Și iarăși gânduri, gânduri, unul mai de durere ca altul. Nu închisese un ochi. O întrebare nu-i cruța deloc bătrânețile, alungându-i mai întâi, apoi  furându-i cu nepăsare și definitiv somnul.  De ce te-ai îndurat, Doamne, atunci, ajutându-mă să supraviețuiesc, ca acum să mă îngropi de vie? Apoi alte și alte întrebări, tot mai negre și mai negre. Ei, cum de a fost cu putință să se întâmple? Oare cum ea, mamă trecută prin  calvarul deportărilor, supraviețuind, copilă fiind, viscolul Siberiei, nu a putut să-și  păzească unicul copil de cea mai gravă boală, boala de a iubi călăul propriei mame. Toată noaptea se tot întreba, oare când n-a observat clipa îmbolnăvirii copilului? Când a irosit acea clipă care ar fi putut îndrepta băiatul ei pe alt drum? Când și cum oare a fost posibil ca unicul ei băiat să pupe mâna călăului care i-a deportat buneii, propria mamă și, cine știe, poate că pe viitor, și propriei săi copii. Blestematul microb al deportărilor. Doamne, de ce mă pedepsești atât de crâncen cu atâta neîndurare. Mai bine mă lăsai să îngheț încă pe-atunci, când pe drumul de la școală mă prinsese viscolul și, dacă nu m-ar fi adulmecat câinele nostru, aș fi adormit pe veci sub zăpada Siberiei. De ce te-ai îndurat atunci, ajutându-mă să supraviețuiesc, ca acum să mă îngropi de vie?

Gânduri, gânduri, gânduri. Mai negre decât cele mai negre nopți. Mai grele decât cele mai grele păcate. Doamne, oare când am greșit? Când și unde am uitat cele câteva, poate cele mai simple, cuvinte împletite în cântec de leagăn.  Le-am uitat eu. Le-a  uitat băiatul, deși nu trebuia să le uite. Le-a uitat. Cu ele au fost uitate și celelalte cuvinte sfinte: Mama, Casa, Neamul. A uitat de sfântă   sfintelor, de Rădăcină. Fără Rădăcină orice ființă se transformă în neființă, iar omul se transformă-n  Mancurt.

Autor

  • Leonid Smolnițchi

    Moderator al emisiunilor „Lumea” și „Forum”. Autor al rubricii „Dincolo de Aparențe”. A lucrat la „Televiziunea și Radioul Național”, la „Catalan tv”, „Euro tv” ,”Alt tv”. La fel a activat la ziarele „Luceafărul”, „Tineretul Moldovei”, ”Chișinăul de seară” „Moldova Suverană”. Profesor universitar, consilier CMC, 1990-1994.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.